Prečo Orange v nedeľu večer poruchu nemal

Prečo Orange v nedeľu večer poruchu nemal

V nedeľu večer neboli dostupné slovenské televízne stanice u operátorov Skylink, Magio SAT, UPC, DigiTV, Satro, Slovanet a ďalších.

 

 

Príčinou výpadku bola porucha automatického natáčania paraboly z dôvodu omrznutia mechaniky natáčacích motorov v Towercome. Spomínaní operátori získavali televízny signál zo satelitu od Towercomu. Orange problém nemal. Viacerí diváci sa pýtali prečo: Súvisí to s rozdielnou technológiou, akou operátori získavajú signál od televízii.

Prečítajte aj: Tower k výpadkom: Príčinou bolo omrznutie mechaniky

FiberTV od Orange ako hlavný zdroj signálu slovenských a aj niektorých českých televízií používa priame pripojenie televízneho štúdia prostredníctvom optiky alebo profesionálnej mikrovlnej siete, a to priamo alebo cez sprostredkovateľa. Napríklad k televízii Markíza, JOJ a RTVS je Orange priamo pripojený optikou. „Okrem stability pripojenia je v takom prípade obrovskou výhodou fakt, že cez optiku môžeme od týchto televízií preberať signál v najvyššej kvalite a posunúť ju v tak v najvyššej možnej kvalite (samozrejme po komprimácii tak, aby signál mohli prijímať zákazníci na svojich set-top-boxoch) aj zákazníkom," povedal hovorca Orange Peter Tóth.


"Okrem priameho pripojenia televízií používame signál z dvoch nezávislých, geograficky oddelených Video Head Endov. To znamená, že v prípade výpadku priameho spojenia do televíznych štúdií vieme zákazníkom poskytovať naďalej TV signál vďaka satelitnej distribúcii. Ďalším spôsobom zabezpečenia proti výpadku je celá cesta od zdroja signálu až po tzv. OLT (bod, z ktorého vychádzajú optické vlákna priamo k zákazníkom), ktorá je technicky redundantná (záložná)," dodal Tóth.