Vedenie RTVS sa snaží zbaviť nepohodlného Ďurkoviča, vytiahli naňho nevhodné správanie

Vedenie RTVS sa snaží zbaviť nepohodlného Ďurkoviča, vytiahli naňho nevhodné správanie

V stredu sme informovali o tom, že nový redaktor Reportérov RTVS Ladislav Ďurkovič už pre RTVS žiadnu reportáž nepripravuje, pretože vedenie RTVS mu neoznámilo, či s ním chce alebo nechce spolupracovať.

 

Práve reportáže Ďurkoviča o Kočnerovi, unesenom vietnamskom občanovi či konšpirátoroch patrili medzi najvýraznejšie, aké noví Reportéri priniesli.

Ďurkovič mal ako externista podpísanú zmluvu na tri mesiace - do konca decembra, počas ktorých mal odovzdať 5 reportáží. Poslednú odovzdal 20. novembra, a hoci by rád v práci pokračoval, nemôže, nemá zmluvu a nemá ani informáciu o tom, či mu vedenie novú zmluvu dá alebo nie.

Podrobnosti: Ďurkovič, ktorý pripravil reportáž o Kaliňákovi či Kočnerovi, v RTVS nedostal novú zmluvu

Dnes prišla odpoveď hovorkyne RTVS na otázky Omediach.com a z nej je zrejmé, že vedenie RTVS sa chce Ďurkoviča zbaviť. Pričom ako dôvod nespokojnosti s redaktorom uviedli nejasné informácie o údajnom šikanóznom správaní či vážnych pracovných či medziľudských konfliktoch.

„Ide o človeka, ktorý sa za svoje trojmesačné pôsobenie v RTVS dostal do vážnych pracovných a medziľudských konfliktov s takmer všetkými spolupracovníkmi z produkcie a výroby. Vedenie RTVS momentálne preveruje viacero vážnych sťažností od kolegov z produkčných a výrobných zložiek na jeho šikanózne postupy. Jeho neštandardné až neakceptovateľné pracovné praktiky viedli dokonca k podaniu výpovede dlhoročného interného zamestnanca a uznávaného profesionála. Za týchto okolností by bolo nezodpovedné, keby RTVS dôkladne neprehodnocovala prípadné predĺženie spolupráce s človekom, ktorý nerešpektuje nastavené pracovné a výrobné postupy,“ napísala v stanovisku pre Omediach.com hovorkyňa RTVS Rusnáková. Hoci Rusnáková v oficiálnom stanovisku vyslovila závažné obvinenia, o čo konkrétne išlo, odmietla povedať. „V stanovisku sme uviedli všetko, o čom sme chceli v tejto chvíli verejne informovať,“ povedala.

Vedenie RTVS sme žiadali aj o vyjadrenie, ako je spokojné s novými Reportérmi, na otázku neodpovedali. Len to, že „redakcia Reportérov bude tak, ako doteraz, naďalej slobodne a bez akýchkoľvek zásahov pracovať na príprave svojich reportáží. Diváci môžu investigatívnu reláciu Reportéri sledovať v rovnakom vysielacom čase aj v budúcom roku po skončení vianočnej programovej štruktúry.“

Odporúčame aj: RTVS prekvapila reportážou o unesenom Vietnamcovi, odváži sa aj na kauzy SNS?

So stanoviskom vedenia k Ďurkovičovi nesúhlasí šéf Reportérov Vincent Štofaník. „K téme sa v tejto chvíli vyjadrovať nechcem, pretože uvedený spor nebol nikdy objektívne prešetrený a uzavretý a nikdy sa k nemu neuskutočnilo žiadne stretnutie s vedením Reportérov. So stanoviskom RTVS nesúhlasím, je neobjektívne a vo viacerých tvrdeniach nepravdivé. Nerozumiem mu, pretože RTVS nikdy spor neriešila,“ povedal Štofaník pre Omediach.com.

Podľa informácií Omediach.com viacerí redaktori nie sú spokojní so zabezpečením výroby, kamier, štábu, o závažnom porušení pracovnej disciplíny zo strany Ďurkoviča, ktoré by sa v RTVS riešilo, nikto z ľudí, ktorých sme oslovili, nevedel. "Ďurkovič mal spor s produkčným, ktorý mu nezdvíhal telefón. Vyzeralo to, akokeby sa snažil prácu Ďurkoviča sabotovať. Na čo sa Ďurkovič právom sťažoval," povedal nám zdroj z prostredia RTVS.

Aktualizácia o stanovisko Ladislava Ďurkoviča 18:00: "Počas celej doby práce v RTVS som bol cieľom šikany a sabotáže zo strany produkcie, hrubého a vulgárneho správania, avšak moja túžba vyrobiť plánované reportáže ma nútila sa cez to povzniesť a vyrobiť ich napriek ich konaniu. Za niektoré len spomeniem že produkčný si zablokoval na mňa telefón, či mi nebola poskytnutá strižňa, no najhoršie bolo keď mi dokonca odmietli dať kameru na nakrúcanie. Tieto podmienky boli nielen doslova šikanou, ale sabotážou mojej práce. Pán Chuguryan namiesto toho, aby proti takýmto praktikám rázne zasiahol, naopak, používa ešte falošné obvinenia na to, aby mi neumožnil pokračovať vo výrobe. Mám stále viac pocit, že ide o premyslený ťah a hľadanie inej zámienky, ako politickej, aby mi zabránili pokračovať v práci. Ďalšiu reportáž mám vo výrobnom pláne odovzdať 7.1., no dnes nemôžem nakrúcať, keďže od 20. októbra neodpovedali šéfovi Reportérov na jeho žiadosť o uzavretie zmluvy so mnou. Zdá sa, že sa takto chcú zbaviť pre politikov nepohodlného reportéra a dnes už chápem čo myslel expremiér výrokom "musíme sa bližšie pozrieť na RTVS" po mojich nepríjemných otázkach. Asi sa pozrel."