V RTVS stopli pripravené reportáže o Dankovi a Zsuzsovej, dvaja redaktori dali výpoveď

V RTVS stopli pripravené reportáže o Dankovi a Zsuzsovej, dvaja redaktori dali výpoveď Ilustr. foto: Facebook SNS

Jednou z hlavných tém spravodajských médií tento utorok a v stredu bolo zverejnenie komunikácie medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom a volavkou Mariana Kočnera Alenou Zsuzsovou, ktorá je s ním obžalovaná v kauze vraždy Jána Kuciaka. Nahrávky telefonátov, ktoré sa našla v mobile Kočnera, je dôkazom toho, že Danko v minulosti nehovoril úplnú pravdu a aj toho, že jeden z najvyšších ústavných činiteľov mohol byť Kočnerom vydieraný.

 V Slovenskom rozhlase už dlhodobo pristupujú k Dankovi veľmi ohľaduplne, až tak, že témy, ktoré by jeho obraz mohli poškodiť, minimalizujú alebo nepúšťajú vôbec, naopak, jeho predvolebným témam dávajú pomerne exkluzívny priestor – príkladom je niekoľko hodinové vysielanie o tom, aké sú užitočné dovolenkovú preukazy, čo je jedna z hlavných predvolebných agend SNS.

V utorok večer sa o rozhovore jedného z najvyšších ústavných činiteľov s Kočnerovou volavkou do Rádiožurnálu o 18:00 dostala len krátka čítaná správa. No do Rádiožurnálu o 22:00 už bola podľa informácií Omediach.com pripravená plnohodnotná reportáž. Do vysielania sa však nedostala, dostala stopku. Do ranného Rádiožurnálu o 07:00, ktorý patrí medzi hlavné formáty rozhlasu a kde sú zvyčajne hlavné udalosti dňa, bola reportáž pripravená. No tiež dostala stopku. Zásah z hora nám potvrdili viaceré zdroje blízke RTVS.

Vo štvrtok ráno bolo na rannej porade oznámené, že z rozhlasového spravodajstva odchádza redaktor Erik Potocký a popoludní sa rozhodol odísť aj ďalší redaktor Michal Katuška. (Vetu o tom, ako bol odchod presne oznámený, sme upravili - pozn.red.). Stopka reportáži o Dankovi mala byť údajne u redaktora a moderátora Katušku poslednou kvapkou pri jeho rozhodovaní.

"Výpoveď som odovzdal 15.januára, takže priamo nesúvisí s udalosťami tohto týždňa. Moje rozhodnutie je však výsledkom dlhodobého výskytu podobných udalostí a atmosférou v RTVS," povedal pre Omediach.com redaktor Potocký, potvrdil, že ráno na porade to jeho nadriadený oznámil kolegom. "Svoj odchod som nemal v úmysle nijako medializovať ani o ňom písať na sociálnych sieťach. Je mi ľúto, že inštitúcia, do ktorej som pred takmer desiatimi rokmi vstupoval, sa v ostatných rokoch zbavuje potenciálu ľudí, ktorí v nej profesionálne vyrástli," dodal.

Pokúšame sa získať aj vyjadrenie Katušku.

S pretláčaním Danka do spravodajstva majú v RTVS problém už od príchodu Jaroslava Rezníka a do vedenia.

Viac: Otvorený list redaktorov RTVS: Ospravedlňujeme sa vám za reláciu Z prvej ruky s Andrejom Dankom

Slovenská televízia o telefonátoch Danka informovala, ale veľmi ťažko, brzdiť sa ich snažil šéf spravodajstva Vahram Chuguryan,  počas porady v redakcii spravodajstva RTVS došlo k sporu. Chuguryan na porade podľa Denníka N varoval kolegov, aby sa nenechali zaťahovať do kampane. Voči jeho slovám o „skupinke“, ktorá má za zverejnením nahrávok stáť, sa veľká časť redakcie spravodajstva RTVS ohradila a pripomenula mu, že nahrávky dala médiám Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov (OCCRP). Chuguryan kolegom povedal, aby si „naštudovali, z akých zdrojov sú financovaní“, a „kto všetko za nimi stojí“. Na otázku, kde si to majú naštudovať, redaktorom odkázal, aby si to vygooglili.

 Odporúčame aj: Fico nemá pravdu. Je dôležité, aby verejnosť vedela o flirtujúcom telefonáte Danka so Zsuzsovou

 

Vysvetlenie hovorkyne RTVS Eriky Rusnákovej:

Podla mojich informácii na utorok večer o 22:00 a na stredu ráno o 7:00 boli v rozhlasovom spravodajstve pripravene dve reportáže o Dankovi a Zsuzsovej. Prečo ich nakoniec RTVS neodvysielala?
 
RTVS odvysielala spravodajskú informáciu o telefonáte v Rádiožurnále o 18:00. Komplexná reportáž vyrobená nebola, keďže redaktorka, ktorá sa ju snažila pripraviť, nezískala potrebné stanoviská. RTVS pristupuje k získaným informáciám s maximálnou vážnosťou a podľa pravidiel predvolebného vysielania. V rámci nich musí RTVS, ako aj programoví pracovníci a spolupracovníci, zabrániť tomu, aby sa RTVS stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidujúceho subjektu, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidujúcom subjekte. Editori, vedúci vydania, redaktori, ale aj ostatní redakční pracovníci preto musia veľmi prísne vyhodnocovať pravdivosť a relevantnosť informácie, ktorá má byť v predvolebnom období zverejnená.
 
Prečo rozhlas informuje o Dankovi len pozitívne? Príklad - rozsiahle vysielanie k rekreačným preukazom v rannom vysielaní, reportáž o návšteve Fatimy a pod?
 
Čo sa týka ranného vysielania, na ktoré poukazujete – téma sa týkala rekreačných poukazov a nikde vo vysielaní nezaznelo, kto je iniciátorom zákona, ani v nej nedostal priestor politik. Dobré ráno nie je relácia zameraná na analytickú publicistiku, ale poskytuje informácie, ktoré poslucháči využijú v bežnom živote. Išlo o bežný informačný servis pre poslucháčov, ktorí sa pýtajú, ako sa rekreačné poukazy dajú využiť, preto sa dramaturgia Rádia Slovensko rozhodla zaradiť tento servis do vysielania bez akéhokoľvek politického kontextu.
O návšteve predsedu NR SR v portugalskej Fatime vysielalo spravodajstvo jedinú krátku správu v rámci bloku správ, nie ako príspevok. Išlo o záver pracovnej cesty predsedu parlamentu, ktorú RTVS monitoruje v rámci verejnoprávnej služby.

Kto v týchto dňoch v rozhlasovom spravodajstve ukončil spoluprácu s RTVS a prečo?
 
RTVS nepovažuje za náležité, aby sa pre iné médiá vyjadrovala k individuálnym odchodom zamestnancov.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.