Máme za sebou papierovo najdepresívnejší deň roka. Môžeme ho otočiť vo svoj prospech a naštartovať správne finančné návyky

Máme za sebou papierovo najdepresívnejší deň roka. Môžeme ho otočiť vo svoj prospech a naštartovať správne finančné návyky Ilustr. foto: 365bank

Najdepresívnejší deň roka, tzv. Blue Monday, padol tento rok na 15. januára. Každoročne sa práve tretí januárový pondelok označuje za deň, pre ktorý je typická pochmúrna nálada. Tú ovplyvňujú krátke dni a skoré stmievanie, väčšinou nepriaznivé počasie, tiež je to len pár dní, čo sa skončili vianočné sviatky s dovolenkou a do ďalšej je ďaleko, no a v neposlednom rade nikoho neteší vyprázdnená peňaženka po nedávnych nákupoch vianočných darčekov.

Všetky tieto aspekty pospájal do vzorca britský psychológ Cliff Arnall v roku 2005 a tak vznikol pojem Blue Monday. Pri príležitosti tohto dňa, ale aj na margo začiatku nového roka pripomína 365.bank možnosť naštartovať správne finančné návyky na dosiahnutie lepšej finančnej, ale aj duševnej pohody, a to počas celého roka.

Sviatky finančne vyčerpávajú

Najdepresívnejší deň v roku prichádza krátko po Vianociach, síce najkrajších, ale zároveň finančne najnákladnejších sviatkoch roka. Pre mnohých ľudí môže byť január skutočne náročné obdobie o to viac, že vlaňajšok poznačila pretrvávajúca inflácia, zdražovanie tovarov, služieb či energií a nižšie reálne mzdy.

Vplyvom náročného uplynulého roka pritom podľa prieskumu 2muse pre 365.bank v decembri až tri pätiny Slovákov* avizovali, že budú mať skromnejšie sviatky a krotiť sa budú nielen pri nákupe darčekov, ale aj potravín. Dokonca dve pätiny našincov sa priznali, že kvôli nakupovaniu darov pre blízkych budú nútení siahnuť na svoje úspory.

„Už pred koncom minulého roka bola finančná situácia u mnohých Slovákov napätá. V porovnaní s rokom 2022 až 60 percentám klesli úspory a tretina populácie nemá žiadnu finančnú rezervu. Prvé januárové týždne teda môžu mnohí prežívať z viacerých dôvodov ako zložité obdobie a tzv. Blue Monday je toho symbolom. Nemali by sme však tomu prepadnúť, práve naopak, začiatok nového roka by sme mohli vnímať ako šancu na zmenu, určite aj na zlepšenie svojej finančnej situácie,“ hovorí Linda Valko Gáliková, Head of PR v 365.bank.

Odborníci bežne pripomínajú, že medzi najväčšie stresové faktory spôsobujúce duševné napätie patria práve peniaze. Či už je to zadlženosť, vysoké náklady na život alebo nízky príjem, to všetko Slovákom spôsobuje nepríjemné pocity úzkosti, ktoré sa môžu zhoršiť práve v zimnom období, po sviatkoch a s nahromadenými pracovnými povinnosťami či novoročnými výzvami.

Správne finančné predsavzatia

Začiatok roka môže byť preto dobrým odrazovým mostíkom pre nové riešenia finančnej situácie. Nielen predsavzatie viac sporiť, ale napríklad aj rozhodnutie začať dlhodobo investovať nás môže upokojiť. Veľmi podstatným opatrením je tvorba finančnej rezervy, ktorú môžeme kedykoľvek použiť v nečakaných nepriaznivých životných situáciách.

Potrebu tvoriť si takúto železnú rezervu si uvedomuje až 9 z 10 Slovákov, avšak v praxi to zatiaľ vyzerá inak a len približne desatina našincov má odloženú sumu do 5 000 eur. Až 66% percent populácie má pritom rezervu len do výšky 3000 eur alebo žiadnu (dokopy tretina). Jej optimálna suma by pritom mala byť aspoň 6-násobok mesačného platu, pričom vychádzajúc z priemerných zárobkov na úrovni 1450 eur brutto, by mala dosiahnuť sumu v priemere aspoň 6000 eur. Ako vidno z prieskumu 365.bank takýmito úsporami nedisponuje drvivá väčšina Slovákov.

„Začiatok roka môže byť vhodným momentom podrobnejšie sa pozrieť na svoju finančnú situáciu a premyslieť si, aké výraznejšie výdavky nás tento rok čakajú, na čo si potrebujeme našetriť, či máme rezervy v odporúčanej výške a či myslíme aj na budúcnosť v podobe dlhodobého investovania. To všetko môže byť vhodným finančným predsavzatím (nielen) do nového roka, odporúča L. Valko Gáliková.

Podľa jej slov by pritom mala byť súčasťou tohto plánovania aj optimalizácia bežnej spotreby, ktorá by nás mala vyjsť optimálne 40 % mesačného platu či záväzkov bankám, ktoré by v ideálnom prípade nemali prekročiť tretinu príjmu. Správne hospodárenie s financiami odbúrava častokrát zbytočný finančný stres a napomáha pocitu istoty a tým aj väčšej psychickej pohode.

* Zber dát bol realizovaný prostredníctvom aplikácie Instant Research agentúry Ipsos v období od 27. 11. do 30. 11. 2023 na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov.