Šéfredaktor Aktuality.sk: Najväčšiu pozornosť priťahovali Kiska, Putin a pápež František

Foto: Archív P.B. Foto: Archív P.B.

Šéfredaktor webu Aktuality.sk PETER BÁRDY v mailovom rozhovore hodnotí konkurenciu, hovorí o témach, ktoré najviac pritiahli pozornosť čitateľov, aj o veľkých zmenách v Aktuality.sk.

Ktoré články v roku 2014 priniesli webu Aktuality.sk* najvyššiu čítanosť?

Boli to online články z diania na Ukrajine, z komunálnych volieb, z prezidentských volieb, ale v neposlednom rade to boli komentáre. Teší ma, že čitatelia pochopili náš dlhodobý zámer mať silnú názorovú platformu, kde sa objavia názory politikov, ekonómov, analytikov, komentárov a ďalších.

Ktoré osobnosti v tomto roku najviac priťahovali pozornosť čitateľov?

Určite to boli Vladimír Putin a Andrej Kiska. Okolo prezidenta sa ešte pred voľbami strhla silná diskusia, ktorú živili rôzne kampane proti jeho zvoleniu, či naopak, v prospech jeho kandidatúry. Prezident Andrej Kiska sa stal pre mňa jednou z najväčších osobností roku 2014. V tom najpozitívnejšom zmysle slova. Našich čitateľov mimoriadne zaujali aj témy o Svätom Otcovi. Pápež František je osobnosť, ktorej sa podarilo osloviť nielen veriacich katolíkov, zástupcov iných náboženstiev, ale aj ateistov. Bolo to cítiť i v diskusiách, kde aj najkontroverznejší diskutéri začali Svätého Otca rešpektovať. Ostali aj trollovia, ktorí apriori útočia, ale to už nie je o osobnosti, ktorej sa novinársky venujete, ale o ich povahách.

Čo bola TOP téma, na ktorú ste hrdí, že ste ju mali prví?

Našou témou roku 2014 bola obezita, či obezita detí. Otvorili sme diskusiu o tom, či by sa mali predovšetkým na základných školách predávať sladkosti, nezdravé potraviny, jedlá, ktoré sú veľmi častou príčinou obezity. S expertmi na zdravú výživu Vladom Zlatošom a jeho manželkou, úspešnou plážovou volejbalistkou Tinou Zlatoš Turner sme pripravili seriál o tom, ako sa správne stravovať, ako správne chudnúť.
Čo sa týka spravodajstva, zamerali sme sa na zahraničné témy. Úprimne si myslím, že sme mali najaktuálnejšie správy z Ukrajiny. Špeciálne sme dbali na to, aby sme čo najviac zabezpečili objektívnosť týchto informácií, čo je však počas konfliktov, kdekoľvek na svete, mimoriadne ťažké.

Čo považujete za TOP tému roka u vašej konkurencie?

To je naozaj komplikované hodnotiť, pretože mi automaticky na um príde kauza CT, keďže bola len nedávno. Naša konkurencia prinášala počas celého roka rôzne zaujímavé témy a my sa musíme v nasledujúcom roku posnažiť, aby sme ich mali aj my čo najviac.

Čo bola podľa vás najsilnejšia mediálna udalosť roka?

Asi vstup finančných skupín do médií.

Ako hodnotíte vstup finančných skupín na mediálny trh?

Neviem to teraz hodnotiť. Ukáže to čas. Som však presvedčený, presnejšie: veľmi tomu verím, že finančné skupiny sa budú správať ako spoľahliví vydavatelia, napríklad ako Ringier Axel Springer, a že nebudú zasahovať do obsahu. Myslím to, že o tomto budú môcť novinári písať a o tomto nie. A je veľmi dôležité, aby novinári nemali vnútorný strach a obavu písať o témach. Aby nevznikla samocenzúra, čo je horšie ako cenzúra samotná.

Plánujete v budúcom roku zmeny, aké (môžete aj podrobnejšie)?

Aktuality.sk plánujú naozaj veľké zmeny. Tou hlavnou, od ktorej sa všetko odvíja, je, že sa sťahujeme zo Žiliny do Bratislavy. Naberáme ľudí, snažíme sa im vysvetliť, čo je náš zámer a dotiahnuť ich k nám. Naša vízia aj plány sú spojené len s jedným - priniesť čitateľom aktuálnu, objektívnu profesionálnu a exkluzívnu žurnalistiku. Tomu podmieňujeme všetko. Čaká nás redizajn, nové sekcie, kategórie. Chystáme nový obsah. Na rok 2015 sa tešíme. Niečo sme vybudovali a teraz tomu budujeme nadstavbu. Nadstavbu, ktorá by nás mala jednoznačne dostať medzi top na Slovensku. Ľudia, ktorí sa rozhodli ísť do projektu s nami, sú profesionáli. Dali sme im jasnú správu, že Aktuality.sk idú rásť do kvality. A urobíme všetko pre to, aby sme to naplnili.

*Portál Aktuality.sk, ktorý ponúka online spravodajstvo, je súčasťou produktového portfólia Azet.sk, v ktorom 70 %-ný podiel vlastní vydavateľstvo Ringier Axel Springer Slovakia.