Niektoré rádiá dnes vo vysielaní porušujú zákon

Niektoré rádiá dnes vo vysielaní porušujú zákon Foto: RTVS

Niekoľko súkromných rádií aj Slovenský rozhlas požiadali o výnimku z povinného podielu slovenských skladieb vo svojom vysielaní.

 

 

Kvóty na domácu produkciu, ktoré presadila predchádzajúca vláda súčasného premiéra Roberta Fica, vstúpili do platnosti dnes 1. apríla.

Od začiatku apríla musia súkromné ​​rozhlasové stanice pod hrozbou pokút vyhradiť na slovenskom hudbu minimálne 20 percent a od roku 2017 aspoň štvrtinu z času odvysielaných pesničiek. Pre verejnoprávny rozhlas bol stanovený ešte vyšší limit. Prevádzkovatelia rozhlasových staníc tiež musia aspoň pätinu z vymedzeného času na slovensku hudbu vyhradiť produkcii mladšej päť rokov.

O výnimku požiadalo 16 rozhlasových staníc. Výnimku môže udeliť licenčná rada. Najbližšie zasadnutie rady je naplánované na prvú polovicu apríla.

Súkromné ​​rozhlasové stanice stanovenie limitov už skôr kritizovali a označili ich za zásah do podnikania. Tvrdili, že kvóty sú na možnosti slovenského hudobnej scény nastavené príliš vysoko.

„Novelu zákona považujeme už od začiatku za mimoriadne nešťastnú. Od 1. apríla, odkedy začína platiť sa odrazí aj v našom vysielaní. Programovo sa jej ale prispôsobíme tak, aby čo najmenej poškodzovala našich poslucháčov," povedal programový riaditeľ Fun rádia Rastislav Dutka.

"Zákon je napísaný veľmi nešťastne a nekoncepčne a prináša veľmi veľa nejasností a "nesplnitelných" povinností pre vysielateľa -zhromažďovanie osobných údajov interpretov, preprogramovanie softwerov, mimoriadny testing SK hudby a podobne - to su nerefundovatelné náklady pre vysielateľa," povedal pre Omédiách.com šéf Rádia Best FM Dušan Kalný. Keďže Best FM je vo formáte CLASSIC HITS - čo je odnož formátu OLDIES - s príkazom hrať 20 percent slovenskej hudby mladšej ako 5 rokov je pre nich nesplniteľný.

"Momentálne je pre Rádio BEST FM najhoršie, že RVR ešte v našom prípade nerozhodla. Pre nás to znamená, že od 1. apríla porušujeme zákon. Nemôžeme zaradiť SK hudbu nie staršiu ako 5 rokov do vysielania. Bolo by to proti všetkým princípom formátu CLASSIC HITS. Sám som zvedavý, či to RVR využije na pokutovanie," dodal Kalný.

Rádio Europa 2, päťka na trhu, dnes na protest vysiela od rána až do polnoci len slovenské skladby. "Od apríla máme zákonnú povinnosť hrať viac slovenských hudby. V objeme požadovanom zákonom nie sme schopní hrať ju tak, aby to zásadne nepoškodilo náš formát," uviedol programový a marketingový riaditeľ rádia Dušan Vančo.

RTVS, konkrétne Slovensky rozhlas je na povinné kvóty slovenskej hudby pripravený, povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS. "Viaceré naše rádia stanovený podiel slovenskej hudby napĺňali, resp. prevyšovali aj doteraz. (napr. Rádio Slovensko 30%, Rádio Regina 50%) Pri špecifických vysielacích službách sme požiadali o výnimku: pre rádiá Patria a Devin," dodala.

Limity platia na hlavný vysielací čas, a to od šiestej hodiny rannej do polnoci. Rádia tak nebudú môcť obchádzať zákon vysielaním českých pesničiek v noci.

Stanovenie kvót dlhodobo presadzoval napríklad spevák Jožo Ráž a Maťo Ďurinda. Vyšší podiel slovenských produkcie v rozhlasovom vysielaní zvýši príjmy slovenských hudobníkov, ktorí za odvysielanie piesne dostávajú peniaze. Za slovenské hudobné dielo je považovaná nielen pieseň v slovenčine, ale aj produkcia, ktorej aspoň jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na Slovensku.