Stanovisko Rezníka a vedenia spravodajstva a publicistiky RTVS k otvorenému listu niektorých redaktorov a editorov Reprofoto Expres

04.04.2018 13:16 | Tlačové správy |

Na otvorený list časti redaktorov, editorov a moderátorov RTVS reaguje vedenie spravodajstva a publicistiky na čele s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom:

Nový manažment spravodajstva začal realizovať účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy - a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém.

Celý list aj s odpísanými redaktormi: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Robiť z divákov a poslucháčov rukojemníkov, upozorňovať ich na vonkajšieho nepriateľa ("Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia"), je len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí - najmä tí neistí a neskúsení redaktori - už aj v interných debatách pomenovali - „zlikvidovať každé nové vedenie"!

Fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili. Za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80% tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia, ktorých neviedli skúsenejší senior redaktori, keďže ich objektívne zostalo len veľmi málo. Spravodajská tvorba niektorých redaktorov preto dosiahla také bezbrehé parametre, že neraz obťažuje diváka a poslucháča neprofesionalitou, tendenčnosťou, vsúvaním vlastných názorov, či emočne prehnanou interpretáciou. To, žiaľ, negatívne ovplyvňuje obraz o celom spravodajstve na verejnosti.

Naprávať tento nelichotivý stav nie je pre žiadne vedenie ľahký ani bezbolestný proces. Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných - „kto nejde s nami, ide proti nám!". Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív.

Ak všetci chceme, aby sa dôvera divákov v spravodajstvo RTVS posilnila, musíme tvrdo a profesionálne pracovať, vzdelávať sa, konštruktívne diskutovať a dôverovať, že to spolu dokážeme. Nešťastne zvolená forma internej komunikácie signatárov otvoreného listu prostredníctvom širokej verejnosti nesvedčí o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie v záujme všetkých divákov a poslucháčov RTVS. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že na dnešnej porade nezazneli žiadne pripomienky, o ktorých píšu v liste, a pritom už o niekoľko minút po nej o nich informovali verejnosť a médiá.

Chceli by sme zdôrazniť, že na riešenie takýchto otázok je určená pôda RTVS a vedenie spravodajstva každý deň opakovane dáva najavo, že je pripravené otvorene z očí do očí diskutovať o akejkoľvek odbornej téme slobodne a nezávisle. Za kľúčový považujeme fakt, že samotní signatári jednoznačne priznali, že je im umožnené pracovať absolútne slobodne.

Celé vedenie RTVS má úprimný záujem o zlepšenie kvality a profesionálnej úrovne spravodajstva. Naši koncesionári si rozhodne zaslúžia, aby sme interné záležitosti riešili kultivovaným spôsobom „doma". Kto sa chce na tom spolupodieľať, má všetky možnosti, bez traumatizovania spoločnosti a bez umelého vytvárania nepriateľskej atmosféry.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS

Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky

Hana Lyons, vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky

Petra Stano Maťašovská, vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky

Matej Tóth vybavil deťom telesnú na doma (VIDEO)

Počas pandémie sa na Slovensku zatvorili školy, prerušila činnosť športových klubov a zrušili sa športové podujatia. Táto situácia sa dotkla aj tréningov O2 Športovej akadémie Mateja Tótha, ktoré boli z bezpečnostných dôvodov zrušené do konca školského roka. V čase, kedy je dôležité zostať zdravý, ale zároveň v bezpečí domova, sa O2 spolu s O2 Športovou akadémiou Mateja Tótha rozhodli priniesť projekt „Telesná na doma“.

Formula 1 potvrdila začiatok odloženej sezóny, prinášame podrobný program

Nový ročník majstrovstiev sveta Formuly 1, ktorý bol odložený kvôli pandémiu koronavírusu, odštartuje za mesiac v Rakúsku. Dnes o tom informovalo vedenie šampionátu a súčasne zverejnilo kalendár úvodných ôsmich pretekov sezóny.

Majstrovstvá, ktoré mali pôvodne odštartovať v marci, začnú 5. júla Veľkou cenou Rakúska. Týždeň nato sa na okruhu vo Spielbergu pôjde znova, potom sa formula presunie do Maďarska. Nasledovať budú dva preteky v Silverstone a Veľké ceny Španielska, Belgicka a Talianska, kde by sa malo ísť 6. septembra.

Podľa vyhlásenia na webe Formuly 1 sa zatiaľ všetky preteky pôjdu bez divákov a za prísnych hygienických opatrení. Konečný program seriálu by mal byť zverejnený v najbližších týždňoch. Uskutočniť sa má 15 až 19 závodov a majstrovstvá by malo skončiť v decembri.

"V posledných týždňoch sme neustále rokovali so všetkými partnermi vrátane stajní a Medzinárodnej automobilovej federácie, aby sme pripravili úvodnú časť kalendára pre sezónu 2020 a mohli za čo najbezpečnejších podmienok začať pretekať," uviedol na webe šéf seriálu Chase Carey.

"Sezóna síce odštartuje bez divákov na pretekoch, ale veríme, že v najbližších mesiacoch bude situácia už natoľko bezpečná, že ich budeme môcť znova privítať späť. Sme presvedčení, že návrat Formuly 1 urobí radosť športovým fanúšikom na celom svete," dodal.

Zatiaľ známy program sezóny Formuly 1:

5. júla: Veľká cena Rakúska (Red Bull Ring, Spielberg),
12. júla: Veľká cena Štajerska (Red Bull Ring, Spielberg),
19. júla: Veľká cena Maďarska (Hungaroring, Budapešť),
2. augusta: Veľká cena Británia (Silverstone),
9. augusta: Jubilejný Veľká cena k výročiu 70 rokov F1 (Silverstone),
16. augusta: Veľká cena Španielska (Circuit de Catalunya, Barcelona),
30. augusta: Veľká cena Belgicka (Spa-Francorchamps),
6. septembra: Veľká cena Talianska (Monza).

Počítačová hra s Hitlerom v Moskve rozhnevala Kremeľ (VIDEO)

Kremeľ dnes obvinil ukrajinskú firmu vyvíjajúcu počítačové hry z glorifikácie nacizmu.

RTVS odvysiela prejav Zuzany Čaputovej a mimoriadne štúdio (VIDEO)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová predstúpi v piatok 5. júna o 9:00 pred parlament so správou o stave republiky, prvou od svojho nástupu do funkcie.

12 slovenských médií získalo podporu z krízového fondu Google

Pandémia rapídne zasiahla mediálne odvetvie po celom svete a niektoré lokálne vydavateľstvá museli v posledných týždňoch pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov, ku škrtaniu rozpočtov a v niektorých prípadoch aj k ukončeniu činnosti.

UPC zaraďuje balíček s 8 ruskými TV stanicami

Spoločnosť UPC okrem rôznych žánrových balíčkov ponúka tiež Nemecký, Maďarský a po novom aj Ruský balíček

Železnice majú novú hovorkyňu

Od 1. júna majú Železnice Slovenskej republiky novú hovorkyňu.

EÚ ponúka obciam možnosť získať verejné Wi-Fi zadarmo

V stredu 3. júna komisia vyhlási štvrtú výzvu na predkladanie žiadostí do iniciatívy WiFi4EU.

Minister školstva sa na Markíze stretne zoči-voči riaditeľom škôl (VIDEO)

Dnes večer, v utorok 2. júna, televízia Markíza sa bude v mimoriadnej relácii venovať návratu detí do škôl.

Slovenská sporiteľňa otvorila svoju prvú bezhotovostnú pobočku (FOTO)

V turbulentnom období pandémie koronavírusu sa Slovenská sporiteľňa rozhodla otvoriť svoju prvú bezhotovostnú pobočku s modernou samoobslužnou zónou, ktorá bude klientom k dispozícií 24 hodín denne, 7 dní v týždni.