Stanovisko Rezníka a vedenia spravodajstva a publicistiky RTVS k otvorenému listu niektorých redaktorov a editorov Reprofoto Expres

04.04.2018 13:16 | Tlačové správy |

Na otvorený list časti redaktorov, editorov a moderátorov RTVS reaguje vedenie spravodajstva a publicistiky na čele s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom:

Nový manažment spravodajstva začal realizovať účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy - a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém.

Celý list aj s odpísanými redaktormi: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Robiť z divákov a poslucháčov rukojemníkov, upozorňovať ich na vonkajšieho nepriateľa ("Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia"), je len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí - najmä tí neistí a neskúsení redaktori - už aj v interných debatách pomenovali - „zlikvidovať každé nové vedenie"!

Fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili. Za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80% tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia, ktorých neviedli skúsenejší senior redaktori, keďže ich objektívne zostalo len veľmi málo. Spravodajská tvorba niektorých redaktorov preto dosiahla také bezbrehé parametre, že neraz obťažuje diváka a poslucháča neprofesionalitou, tendenčnosťou, vsúvaním vlastných názorov, či emočne prehnanou interpretáciou. To, žiaľ, negatívne ovplyvňuje obraz o celom spravodajstve na verejnosti.

Naprávať tento nelichotivý stav nie je pre žiadne vedenie ľahký ani bezbolestný proces. Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných - „kto nejde s nami, ide proti nám!". Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív.

Ak všetci chceme, aby sa dôvera divákov v spravodajstvo RTVS posilnila, musíme tvrdo a profesionálne pracovať, vzdelávať sa, konštruktívne diskutovať a dôverovať, že to spolu dokážeme. Nešťastne zvolená forma internej komunikácie signatárov otvoreného listu prostredníctvom širokej verejnosti nesvedčí o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie v záujme všetkých divákov a poslucháčov RTVS. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že na dnešnej porade nezazneli žiadne pripomienky, o ktorých píšu v liste, a pritom už o niekoľko minút po nej o nich informovali verejnosť a médiá.

Chceli by sme zdôrazniť, že na riešenie takýchto otázok je určená pôda RTVS a vedenie spravodajstva každý deň opakovane dáva najavo, že je pripravené otvorene z očí do očí diskutovať o akejkoľvek odbornej téme slobodne a nezávisle. Za kľúčový považujeme fakt, že samotní signatári jednoznačne priznali, že je im umožnené pracovať absolútne slobodne.

Celé vedenie RTVS má úprimný záujem o zlepšenie kvality a profesionálnej úrovne spravodajstva. Naši koncesionári si rozhodne zaslúžia, aby sme interné záležitosti riešili kultivovaným spôsobom „doma". Kto sa chce na tom spolupodieľať, má všetky možnosti, bez traumatizovania spoločnosti a bez umelého vytvárania nepriateľskej atmosféry.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS

Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky

Hana Lyons, vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky

Petra Stano Maťašovská, vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky

Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

1. Ako zabezpečiť svoju domácnosť počas dovolenky?

Nezáleží na tom, či prázdninové mesiace strávite v Tatrách, pri jadranskom pobreží alebo kdekoľvek inde. Kým budete mimo domu, treba sa postarať o to, aby vaša obývačka zostala bez neželaných návštev.

Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

2. Čína vedie informačnú vojnu proti hongkonským demonštrantom

Čínske štátne médiá sa stali nástrojom informačnej vojny Pekingu proti demonštrantom, ktorí sa od júna búria proti pomerom v Hongkongu. Obhajujú kroky tamojšej polície a manipulatívnym spravodajstvom zhadzujú účastníkov protestov, z ktorých zosnovania vinia Západ. V čínskom podaní sú aktuálne udalosti dielom malej skupiny násilníkov, ktorá bez podpory ľudu usiluje o nezávislosť Hongkongu a rozvracia Čínu, píše denník The New York Times.

DIGI prináša najlepší svetový program

3. DIGI prináša najlepší svetový program

DIGI SLOVAKIA si so štartom svetových futbalových líg pripravila pre svojich zákazníkov zaujímavú jesennú kampaň. Na štyroch kanáloch DIGI SPORT a novom programe PREMIER SPORT čaká na divákov to najlepšie zo svetového futbalu. Zákazníci si môžu vychutnať až 11 športových HD kanálov a k tomu 54 rodinných programov už v základnom balíku za stále nezmenených 9,60 € mesačne. Jesennú kampaň DIGI spúšťa od 15. augusta 2019.

Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

4. Facebook nechal prepisovať hlasové správy svojich užívateľov

Spoločnosť Facebook platila stovky externých spolupracovníkov, aby pre ňu prepisovali hlasové správy užívateľov jednej z jej aplikácií.

5. Terčom kybernetického útoku sa stali novinári aj aktivisti, ktorí informujú o Rusku

Tri desiatky expertov na Rusko v Európe a USA, medzi nimi pracovníci mimovládnych organizácií, akademici, novinári a politickí aktivisti, sa stali obeťou dômyselného kybernetického útoku, oznámil v sobotu investigatívny server Bellingcat.

Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

6. Británia zakázala reklamy so stereotypným pohľadom na mužov a ženy (VIDEO)

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné role. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavilo v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

7. Bývalý šéfredaktor aj zástupca šéfredaktora Trendu chystajú nový ekonomický projekt

Odídenci z Trendu pripravujú ďalší nový ekonomický projekt.

Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

8. Relácia Jaromíra Soukupa dostala pokutu za neobjektivitu a nevyváženosť

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém dnešním zasedání vyměřila pokutu 400.000 korun televizi Barrandov za neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa.

Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

9. Každý desiaty dôchodca si musí privyrábať

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí majú dve zamestnania. Pätina pracujúcich, každý desiaty dôchodca a každý ôsmy rodič, starajúci sa o dieťa do troch rokov však v prieskume uviedli, že musia mať ešte jeden džob.

Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

10. Marta Jandová bude mať vlastnú talk show MARTA (VIDEO)

Speváčka Marta Jandová bude mať vlastnú televíznu talkshow.