Stanovisko Rezníka a vedenia spravodajstva a publicistiky RTVS k otvorenému listu niektorých redaktorov a editorov Reprofoto Expres

04.04.2018 13:16 | Tlačové správy |

Na otvorený list časti redaktorov, editorov a moderátorov RTVS reaguje vedenie spravodajstva a publicistiky na čele s generálnym riaditeľom RTVS Jaroslavom Rezníkom:

Nový manažment spravodajstva začal realizovať účinné kroky, aby spravodajstvo RTVS bolo objektívne, vyvážené, nestranné a plnilo základnú informačnú službu pre širokú verejnosť. Tí, ktorí sa s tým nedokážu stotožniť, neakceptujú roky platné pravidlá - Zákon o RTVS a z neho odvodený Štatút programového pracovníka, Etický kódex a ďalšie platné predpisy - a hľadajú vnútorného i vonkajšieho nepriateľa, lebo začali mať problém.

Celý list aj s odpísanými redaktormi: Takmer 60 redaktorov RTVS zverejnilo otvorený list, majú vážne obavy zo situácie v spravodajstve

Robiť z divákov a poslucháčov rukojemníkov, upozorňovať ich na vonkajšieho nepriateľa ("Neveríme, že naši nadriadení sú schopní ochrániť redakciu pred silnými tlakmi z vonkajšieho prostredia"), je len odpútavaním pozornosti od podstaty a snahy, ktorú viacerí - najmä tí neistí a neskúsení redaktori - už aj v interných debatách pomenovali - „zlikvidovať každé nové vedenie"!

Fabulujú a strašia možnými budúcimi konfliktmi záujmov, no zabudli sa verejnosti zdôveriť, že práve nové vedenie ich trpezlivo vracia ku kultúre tvorby pre verejnoprávne médium, na ktorú mnohí zatiaľ svojimi kvalitami nedosiahli, a ku kultúre jazyka, ktorú mnohí stratili. Za poslednú dekádu sa vymenilo vyše 80% tvorivých pracovníkov spravodajstva RTVS a nahradili ich prevažne mladí a málo skúsení tvorcovia, ktorých neviedli skúsenejší senior redaktori, keďže ich objektívne zostalo len veľmi málo. Spravodajská tvorba niektorých redaktorov preto dosiahla také bezbrehé parametre, že neraz obťažuje diváka a poslucháča neprofesionalitou, tendenčnosťou, vsúvaním vlastných názorov, či emočne prehnanou interpretáciou. To, žiaľ, negatívne ovplyvňuje obraz o celom spravodajstve na verejnosti.

Naprávať tento nelichotivý stav nie je pre žiadne vedenie ľahký ani bezbolestný proces. Radikálne mladé jadro spravodajstva namiesto toho, aby venovalo energiu sebavzdelávaniu a pozorne načúvalo, aké nové výzvy sa mu núkajú, resp. aby sa na nich spolupodieľalo, sa rozhodlo stavať barikádu zvnútra, hľadať nepriateľa a kričať na ostatných - „kto nejde s nami, ide proti nám!". Skúsenejší redaktori sa často doslova boja povedať svoj názor, aby sa nestali predmetom invektív.

Ak všetci chceme, aby sa dôvera divákov v spravodajstvo RTVS posilnila, musíme tvrdo a profesionálne pracovať, vzdelávať sa, konštruktívne diskutovať a dôverovať, že to spolu dokážeme. Nešťastne zvolená forma internej komunikácie signatárov otvoreného listu prostredníctvom širokej verejnosti nesvedčí o úprimnej snahe o konštruktívnu diskusiu a o odborné napredovanie v záujme všetkých divákov a poslucháčov RTVS. Ako inak sa dá vysvetliť fakt, že na dnešnej porade nezazneli žiadne pripomienky, o ktorých píšu v liste, a pritom už o niekoľko minút po nej o nich informovali verejnosť a médiá.

Chceli by sme zdôrazniť, že na riešenie takýchto otázok je určená pôda RTVS a vedenie spravodajstva každý deň opakovane dáva najavo, že je pripravené otvorene z očí do očí diskutovať o akejkoľvek odbornej téme slobodne a nezávisle. Za kľúčový považujeme fakt, že samotní signatári jednoznačne priznali, že je im umožnené pracovať absolútne slobodne.

Celé vedenie RTVS má úprimný záujem o zlepšenie kvality a profesionálnej úrovne spravodajstva. Naši koncesionári si rozhodne zaslúžia, aby sme interné záležitosti riešili kultivovaným spôsobom „doma". Kto sa chce na tom spolupodieľať, má všetky možnosti, bez traumatizovania spoločnosti a bez umelého vytvárania nepriateľskej atmosféry.

Jaroslav Rezník, generálny riaditeľ RTVS

Vahram Chuguryan, riaditeľ Sekcie spravodajstva a publicistiky

Hana Lyons, vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky

Petra Stano Maťašovská, vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

1. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

2. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

3. Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.

4. Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

5. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.

6. Britská televízia si už neobjedná zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali len mužskí autori

Britská televízia ITV už si u svojich scenáristov neobjedná žiadnu zábavnú reláciu, na ktorej by sa podieľali výhradne mužskí autori.

Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

7. Film Amnestie pripomenie najväčšiu väzenskú vzburu v Československu (VIDEO)

Najväčšiu vzburu vo väzenskej histórii bývalého Československa stvárni pripravovaný film Amnestie režiséra Jonáša Karáska.

8. V aplikácii O2 Extra výhody najazdili vodiči takmer milión kilometrov a dostali za odmenu 2000 GB dát

Operátor O2 začiatkom apríla odštartoval v rámci svojej iniciatívy Dátuj zodpovedne kampaň Nebuď pirát, ktorej cieľom bolo upozorniť širokú verejnosť na nebezpečenstvo používania telefónov za volantom.

Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

9. Cenu MTV za najlepší film získal film Avengers: Endgame (VIDEO)

Hlavným víťazom tohtoročných filmových a televíznych cien stanice MTV sa stal superhrdinský epos Avengers: Endgame.

Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

10. Redaktor Trendu je novým analytikom VÚB banky

Redaktor Trendu nastúpil do VÚB banky, je novým členom analytického tímu banky.