Vyšetrujú ruskú televíziu RT kvôli informáciám o otrave agenta Skripaľa

Vyšetrujú ruskú televíziu RT kvôli informáciám o otrave agenta Skripaľa Reprofoto RT

Televízii platenej ruskou vládou hrozí v Británii odobratie licencie.

 

Britský regulačný úrad pre médiá OFCOM dnes oznámil, že začal vyšetrovať ruskú medzinárodnú televíziu RT kvôli možnému porušeniu pravidiel o nestrannosti v spravodajstve po marcovej otrave dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Salisbury na juhu Anglicka.

Propagandistická stanica, ktorú financuje ruská vláda, by mohla podľa agentúry Reuters v Británii prísť o vysielacie práva, ak OFCOM usúdi, že porušila pravidlá o nezaujatosti. Ruské ministerstvo zahraničia už skôr varovalo, že vyhostí z krajiny britské médiá, ak RT v Británii stratí licenciu. OFCOM dnes dodal, že výsledky vyšetrovaní oznámi čo najskôr.

"Od udalostí v Salisbury sme zaznamenali podstatné zvýšenie počtu programov na kanáli RT, ktoré si zaslúžia vyšetrovanie týkajúce sa možného porušenia pravidiel pre vysielanie OFCOM," uviedla inštitúcia vo vyhlásení. Dovtedy sa ale podľa nej spravodajstvo RT v zásade neodlišovalo od iných médií. Hovorkyňa RT to ocenila a dodala, že tým by mali skončiť všetky "nechutné politické vyhlásenia" na adresu stanice.

OFCOM, zriadený v roku 2003, prideľuje licenciu všetkým komerčným rádiám a televíziám v Spojenom kráľovstve. Tie musia dodržiavať pravidlá tohto úradu, inak im hrozí odobratie licencie. Povinnosťou úradu je zastupovať práva občanov, podporovať konkurenciu a chrániť verejnosť pred škodlivým obsahom.

Británia tvrdí, že Skripaľ boli minulý mesiac v Salisbury otrávení nervovou látkou novičok a že za útokom stojí Rusko, Moskva obvinenia odmieta. Británia kvôli kauze na dnešok zvolala rokovanie medzinárodnej Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).