Úspech novej kriminálky Metóda Markovič: Hojer. Bola ocenená ako najlepší seriál (FOTO)

Úspech novej kriminálky Metóda Markovič: Hojer. Bola ocenená ako najlepší seriál (FOTO) Foto: Voyo

Cenu za najlepší seriál strednej a východnej Európy si z medzinárodného festivalu televíznej a online seriálovej tvorby Serial Killer odniesla pôvodná česko-slovenská kriminálna séria z dielne Voyo Originál s názvom Metóda Markovič: Hojer. Tá opisuje dolapenie a usvedčenie jedného z najdesivejších vrahov normalizačného Československa, Ladislava Hojera, legendou pražského prvého oddelenia Jiřím Markovičom.

Seriál bol jediným domácim projektom v hlavnej súťaži festivalu a zároveň prvým českým alebo slovenským seriálom, ktorý si z festivalu odnáša hlavnú cenu.

„Veľmi nás teší obrovský úspech nášho Voyo Originálu. Blahoželám celému tvorivému tímu, ktorý sa na jeho príprave podieľal. Obzvlášť pri tomto ocenení myslíme aj na fenomenálneho Dana Heribana, ktorý práve v tomto diele predviedol svoje herecké majstrovstvo poslednýkrát,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova.

Foto: Voyo
„Príbeh legendy československej kriminalistiky, pána Jiřího Markoviča, zachytili s úctou k jeho osobe, k jeho práci, k faktom. Eticky a talentovane. Nesmierne sa teším, až tento príbeh uvidia diváčky a diváci. Prinesie im také poznanie, na aké sú zvyknutí len pri tých najlepších kriminálkach na základe skutočných udalostí,“ konštatuje riaditeľ vývoja TV Nova a Voyo Michal Reitler a dodáva: „Zvíťaziť v medzinárodnej konkurencii takých gigantov, ako je HBO či SkyShowtime, s česko-slovenským projektom, je radostným potvrdením, že sme na dobrej ceste a že našim diváčkam a divákom prinášame to najlepšie od tých najlepších.“

Foto: Voyo

Šesťdielny seriál Metóda Markovič: Hojer vzdáva poctu originálnym vyšetrovacím metódam niekdajšieho šéfa legendárnej pražskej „mordparty“ Jiřího Markoviča, medzi ktorého najznámejšie prípady patrí dolapenie Ladislava Hojera. Práve na vyšetrovanie najdesivejšieho vraha normalizačného Československa a na zvláštny vzťah medzi Jiřím Markovičom a Ladislavom Hojerom sa séria zameriava. V poslednom roku svojho života, keď bojoval s ťažkou chorobou, ktorej v októbri minulého roka podľahol, na seriáli s tvorcami intenzívne spolupracoval aj samotný Jiří Markovič. „Celú dobu sme sa stretávali v jeho obľúbenej krčmičke, kde ho všetci poznali ako legendárneho kriminalistu. Aj vďaka tomu mohol scenárista Jaroslav Hruška napísať text, v ktorom sa odráža celá osobnosť Jiřího Markoviča,“ spomína kreatívny producent Voyo Tomáš Hruška.

Foto: Voyo

„Metóda Markovič: Hojer je v šesťročnej histórii festivalu Serial Killer úplne prvým českým alebo slovenským seriálom, ktorý získal od medzinárodnej odbornej poroty hlavnú cenu. Na výber seriálov máme pomerne prísne kritériá a podľa môjho názoru je toto víťazstvo dôkazom, že kvalita českej a slovenskej seriálovej tvorby stúpa. Mám z toho radosť,“ uviedla Kamila Zlatušková, zakladateľka a riaditeľka festivalu, ktorý sa koná každoročne v Brne.  

„Obzvlášť na nás zapôsobila citlivá réžia a kamera spoločne s pôsobivo vystavanou dobovou atmosférou celého príbehu. Nejde pritom o ďalšiu rekonštrukciu inšpirovanú skutočným kriminálnym prípadom. Seriál sa úspešne vyhýba klišé a predstavuje nečakane sympatického hlavného hrdinu aj množstvo vtipných situácií, ktoré vyvažujú tiesnivú atmosféru vyšetrovania,“ povedal Piodor Gustafsson, predseda medzinárodnej poroty.