Popoluška sa premieta aj na námestiach s doprovodom živého orchestra

Popoluška sa premieta aj na námestiach s doprovodom živého orchestra Reprofoto SFÚ

Rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je neodmysliteľnou súčasťou slovenských, českých ale napríklad aj nemeckých Vianoc.

 

 

Tento rok sa jej fanúšikovia dočkajú práve v Nemecku nového spracovania - v štyroch mestách sa bude premietať so živým sprievodom symfonického orchestra. Premiérové predstavenie bolo dnes večer v Stuttgarte.

"Teraz sa vyplnilo dávnej želania mnohých fanúšikov vychutnať si túto rozprávku na veľkom plátne. A hudbu Karla Svobodu naživo hrá symfonický orchester synchronizovane s premietanými scénami tohto romanticko-zábavného dobrodružstva," povedala pre ČTK Elisabeth Schedensacková z koncertnej siene v Stuttgarte.

Odporúčame aj: Pozrite sa, ako vyzerá vynovená a zretušovaná Popoluška

"Vzhľadom k tomu, že pôvodné orchestrálne materiály z roku 1972 zmizli, bolo potrebné vytvoriť ich dokonalú rekonštrukciu a zabezpečiť aj potrebné filmové kópie, na ktorých sú zachytené iba zvukové stopy hovoreného slova a ruchov, avšak bez filmovej hudby," povedal Jiří Paulů z českého hudobného nakladateľstva ProVox Music Publishing, ktoré projekt uskutočnilo. Podľa neho si príprava vyžiadala rok práce.

Po dnešnej premiére sa do konca roka uskutoční ďalších päť predstavení novej podoby filmovej rozprávky. V nedeľu sa bude hrať dvakrát v Kolíne nad Rýnom, budúci týždeň sú v pláne dve vystúpenia v Mníchove a jedno v Norimbergu.

Odporúčame aj: Chystá sa remake rozprávky Tri oriešky pre Popolušku

Vorlíček nakrútil film na motívy rozprávky Boženy Němcovej v koprodukcii s vtedajším východonemeckým štúdiom DEFA. Tri oriešky pre Popolušku ale od samého začiatku slávili úspech aj vo vtedajšom západnom Nemecku. Pre mnoho nemeckých rodín je rozprávka pevnou súčasťou vianočných osláv, tento rok sa vysielala od začiatku adventu už na 16 televíznych staniciach. Každoročne je tiež veľký záujem o DVD s filmom.

Z obľuby filmu ťaží tiež saský zámok Moritzburg neďaleko Drážďan, kde sa natáčala časť exteriérov rozprávky. V zime sa tam pravidelne konajú výstavy filmových kostýmov a prehrávajú sa niektoré scény z rozprávky.