Kto sú vlastníci denníkov v Česku?

Print this page

Kto sú vlastníci denníkov v Česku? Foto: Omédiách.com

Přehled hlavních vydavatelů celostátních deníků v České republice:

 

 

Borgis, a.s.

- Vydává deník Právo (náklad 89.560 kusů) a dodává zpravodajský obsah pro portály Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz.

- Většinovým majitelem společnosti založené v roce 1990 je šéfredaktor deníku Právo Zdeněk Porybný. V roce 2013 získal třetinový podíl v Borgisu její dlouhodobý partner - společnost Seznam.cz.

- Za rok 2014 vykázala firma tržby 652 milionů korun a zisk 9,5 milionu korun.

Czech News Center a.s.

- Vydává deníky Blesk (náklad 242.001 kusů), Aha! (57.075 kusů) a Sport (36.126 kusů). Dále vydává týdeník Reflex a motoristické tituly Svět motorů a Auto TIP. Pod společností působí také tiskárny v Praze a Ostravě. Mezi projekty firmy jsou i virtuální mobilní operátor - BLESKmobil, dále platební karta Blesk Peněženka a produkt Blesk Energie.

- Společnost je součástí koncernu Czech Media Invest, který kontrolují finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Ti vydavatelství koupili koncem roku 2013 od německo-švýcarské společnosti Ringier Axel Springer AG.

- V roce 2014 CMI majetkově vstoupila do provozovatele internetových obchodů E-commerce Holding.

- Loni v listopadu CMI požádala antimonopolní úřad o posouzení koupě části vydavatelství Mladá fronta. ÚOHS letos v únoru prodloužil lhůtu pro schvalování změny vlastníka o čtyři měsíce.

- Hospodářské výsledky firma neuvádí.

Economia, a.s.

- Vydává deník Hospodářské noviny (náklad 32.970 kusů), týdeníky Ekonom, Respekt, Marketing&Media a několik odborných titulů. Provozuje rovněž zpravodajské weby Aktuálně.cz a iHNed.cz a magazínové projekty jako Žena.cz nebo Vaření.cz.

- Majitelem skupiny je finančník Zdeněk Bakala.

- Economia předloni po organizačním sloučení se společnostmi Centrum Holdings a Respekt Publishing, jednorázových nákladech a účetních odpisech vykázala ztrátu 153 milionů korun; tržby společnosti činily 843 milionů korun.

Mafra, a.s.

- Mediální skupina Mafra vydává deníky Mladá fronta Dnes (náklad 155.542 kusů), Lidové noviny (40.309 kusů) a bezplatný deník Metro. Vydává rovněž týdeníky TÉMA a 5plus2 a provozuje zpravodajské portály iDNES.cz, lidovky.cz a další internetové portály a služby. Do skupiny Mafra patří i hudební stanice ÓČKO, ÓČKO Gold a ÓČKO Expres. Součástí skupiny jsou tiskárny Mafraprint a vydavatelství Mafra Slovakia. Ve spolupráci se společností T-Mobile provozuje virtuálního operátora Mobil.cz.

- Vlastníkem skupiny se v říjnu 2013 stala společnost Agrofert současného ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten vydavatelství koupil od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft GmbH.

- Společnost v roce 2014 hospodařila se ziskem 137,4 milionu korun; tržby činily 2,469 miliardy korun.

Mladá fronta a.s.

- Od roku 2007 vydává ekonomický deník E15 (náklad 53.485 kusů), v roce 2012 začala vydávat ekonomický týdeník Euro a od roku 2013 zpravodajský týdeník v anglickém jazyce E15 weekly. Dále vydává časopisy pro děti (Sluníčko, Mateřídouška), lifestylové magazíny (například Lidé a Země, For Men, Maminka, Dieta) i odborné tituly (Strategie, Real-immo, Právo&Byznys atd.). Dále provozuje divize zaměřené na on-line média, časopiseckou a knižní produkci.

- Vlastníkem vydavatelství je podnikatel František Savov.

- Hospodářské výsledky firma neuvádí.

Vltava-Labe-Press, a.s. (VLP)

- V Česku vydává 71 regionálních Deníků (náklad 140.609 kusů) a 23 regionálních týdeníků. Do skupiny VLP patří polygrafická firma Novotisk, společnost Astrosat, firmy Česká distribuční a První novinová společnost i největší slovenské vydavatelství News & Media Holding. Portfolio tvoří také lifestylové tituly Glanc, Story, Gurmet, Kondice, National Geographic, tradiční tituly Týdeník Květy, Vlasta, Překvapení, TV Magazín, Magazín Šíp, měsíčník Dům a zahrada nebo tabletový titul Dotyk

- Loni v srpnu podepsala smlouvu o koupi vydavatelství Vltava-Labe-Press od německého koncernu Verlagsgruppe Passau investiční skupina Penta Investments. Transakci schválil antimonopolní úřad a loni v listopadu převzala 100 procent VLP.

- Nedávno VLP koupila od vydavatelství Economia společnost Webfarm, která provozuje webový portál o autech Cars.cz

- V roce 2013 vydavatelství vykázalo ztrátu 60,97 milionu korun.

Poznámka: údaje o nákladu se týkají denního průměrného prodaného nákladu v loňském červnu; zdroj: ABC ČR

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: