Prevzatie Twitteru Muskom vedie k rastu záujmu o alternatívnu sieť Mastodon

Prevzatie Twitteru Muskom vedie k rastu záujmu o alternatívnu sieť Mastodon

Chaos okolo internetovej sociálnej siete Twitter po jej prevzatí miliardárom Elonom Muskom viedol k nárastu záujmu o alternatívnu sieť Mastodon. Tá sa vo väčšine ohľadov veľmi podobá na twitter, nie je však riadená jedinou firmou. Informuje o tom agentúra Reuters.

 

Musk koncom minulého mesiaca dokončil prevzatie spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov. Následne rozpustil deväťčlennú správnu radu a stal sa jediným riaditeľom podniku. Ešte pred dokončením transakcie Musk naznačoval, že v jednej z najväčších sociálnych sietí sveta plánuje zmeny v záujme "politickej neutrality" a posilnenie slobody slova. Kritici sa obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu, čo podporí nenávistné prejavy na sieti.

Sieť Mastodon je decentralizovaná a beží na tisíckach počítačových serverov, ktoré prevádzkujú prevažne dobrovoľní správcovia. Sieť vytvoril mladý nemecký programátor Eugen Rochko s cieľom vybudovať digitálny verejný priestor, ktorý by nebol pod kontrolou jedinej organizácie.

Rochko uviedol, že počet aktívnych užívateľov siete presiahol jeden milión osôb. To je iba zlomok v porovnaní s konkurenčnými sieťami, ako sú twitter či facebook. Mastodon však v posledných dňoch zažíva prudký rast počtu používateľov, napísala agentúra Reuters.

Pred Muskovým prevzatím firmy Twitter sa na sieť Mastodon registrovalo v priemere 60 až 80 nových používateľov za hodinu. Dnes ráno však počet nových registrácií predstavoval viac ako 3500 za hodinu. "Za posledný týždeň som získal viac nových sledujúcich ako za predchádzajúcich päť rokov," uviedol minulý týždeň odborník na sociálne médiá Ethan Zuckerman z Massachusettskej univerzity v Amherste.

Rochko sieť spustil v roku 2016, keď sa špekulovalo o tom, že firmu Twitter chce kúpiť spoluzakladateľ internetovej platobnej služby PayPal a Muskov spojenec Peter Thiel. "Pravicový miliardár sa chystal kúpiť de ​​facto verejnú službu, ktorá nie je verejná," povedal Rochko agentúre Reuters. "Je naozaj dôležité mať takúto globálnu komunikačnú platformu, na ktorej sa môžete dozvedieť, čo sa deje vo svete a komunikovať s priateľmi. Prečo je to kontrolované jednou firmou?" dodal.