Detskí onkologickí pacienti potrebujú prevoz na liečbu prepravnou službou, nie zbernými sanitkami

Detskí onkologickí pacienti potrebujú prevoz na liečbu prepravnou službou, nie zbernými sanitkami Foto: Svetielko nádeje

Už len 20 dní majú detskí onkologickí pacienti nádej na lepšiu starostlivosť. Prepravná služba pre pravidelné cestovanie medzi ich domovom a nemocnicou je zbernými sanitkami ohrozujúca imunitu rovnajúcu sa v týchto prípadoch životu. Nie každá rodina však možnosť individuálnej dopravy alebo prostriedky, aby si vhodnú dopravu zabezpečila, má. Pomôcť im môžeme my - podporou kúpy Auta nádeje cez crowdfundingový portál StartLab.

„Vyčerpávajúca liečba chemoterapiou a rádioterapiou okrem rakoviny ničí aj obranyschopnosť organizmu dieťaťa. Vzhľadom na oslabenú imunitu je dôležité, aby detskí pacienti necestovali v hromadnej doprave alebo v zbernej sanitke s inými chorými ľuďmi. Aj bežné bakteriálne a vírusové ochorenia skomplikujú liečbu, ktorou deti prechádzajú,” vysvetľuje spoločensky zodpovednú aktivitu detský onkológ, Pavel Bician, predseda občianskeho združenia Svetielko nádeje.

Čo je Svetielko nádeje a je bezplatné?

Svetielko nádeje poskytuje bezplatnú prepravu detským onkologickým pacientom a osobe, ktorá ich sprevádza - rodičovi alebo inému blízkemu členovi rodiny na hospitalizácie, ambulantnú liečbu a kontrolné vyšetrenia od marca 2008. Prepravu združenie zabezpečuje aj na liečbu v zahraničí, napríklad do Česka, Rakúska, Nemecka, Talianska.

Svetielko nádeje vzniklo v roku 2002 a prostredníctvom rôznych projektov sa zameriava na skvalitňovanie života detí s onkologickým ochorením a ich rodín. Šofér Miroslav Snopko je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Bol ocenený za empatiu, trpezlivosť, ochotu, za veľmi skoré vstávania, všetok čas strávený na cestách, plánovaním prepráv, pri starostlivosti o autá.

Detských pacientov a ich rodinných príslušníkov prepravuje Svetielko nádeje jedným 7-miestnym autom, ktoré má v bezplatnom nájme od automobilovej spoločnosti a jedným 5-miestnym autom. Ak je však požiadaviek viac ako sú kapacitné možnosti, prihliada sa na zdravotný stav pacienta, vzdialenosť bydliska pacienta, akútnosť potreby a sociálnu situáciu rodiny.

Náročný proces liečby

V súvislosti s onkologickým ochorením dieťaťa väčšinou odchádza jeden z rodičov z práce a rodina zostáva závislá na príjme druhého rodiča. Na liečbu alebo kontrolné vyšetrenia je ale potrebné chodiť pravidelne niekoľko mesiacov, niekedy i rokov. Znamená to, že rodinám detských onkologických pacientov bezplatný prevoz výrazne pomôže aj z finančného hľadiska.

Foto: Svetielko nádeje

„Z Námestova do Banskej Bystrice sme cestovali dve hodiny a naspäť domov ďalšie dve,” spomína mamička Renáta. „Saške bývalo cestou v sanitke zle a vracala. Preto zo začiatku, keď som ešte o bezplatnej preprave Svetielka nádeje nevedela, musela som zabezpečiť niekoho, kto by nás odviezol a pokryť mu náklady na benzín. Liečili sme sa viac ako rok. Po prepustení z nemocnice sme museli chodiť na kontroly každý týždeň, neskôr už len raz za dva týždne.“

Ako auto funguje?

Prepravná služba Svetielka nádeje vybaví denne priemerne tri prepravy. Častokrát v zime ide auto ešte skôr ako odhŕňací pluh a musí vedieť prejsť aj po takýchto cestách, keďže vyšetrenia začínajú v nemocnici už od skorého rána. Preto musí byť auto dostatočne výkonné a mať pohon 4x4, aby zvládlo aj náročnejší terén. Nové auto musí byť samozrejme bezpečné a priestranné, keďže dieťa s rodičom ide do nemocnice niekedy aj na niekoľko mesiacov a súčasťou potrebnej batožiny býva aj detský kočík alebo invalidný vozík.

Verejnosť môže zbierku podporiť TU: https://www.startlab.sk/projekty/3433-auto-nadeje-velka-pomoc-malym-hrdinom/