RFE/RL: Vo Visegrádskej skupine dve a dve nie sú štyri

Visegrádska skupina (V4 - Česko, Slovensko, Poľsko, Maďarsko) po včerajšom summite premiérov v Prahe nie je mŕtva, ale bezpochyby funguje na prístrojoch. Skupina podľa stanice ohľadom vojny na Ukrajine funguje skôr ako V2+V2 než ako V4. Vo vzťahu k iným témam, napríklad k jadrovej energetike, ilegálnej migrácii alebo k reforme Európskej únie, sa však na pohľad teší pevnému zdraviu.

 

"Bolo výrečné, že bilaterálne rokovanie premiérov Česka a Poľska (Petra Fialy a Donalda Tuska, pozn. ČTK) ráno pred samotným summitom trvali dlhšie ako rokovania v štyroch" so slovenským premiérom Robertom Ficom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom, píše RFE. Českí diplomati rozhovor Fialy a Tuska popísali ako "veľmi srdečný". Poľsko okrem iného dalo najavo, že je pripravené podporiť českú iniciatívu nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu.

"Tlačová konferencia po konci štvorstranného rokovania bola celkom iným príbehom. Všetci s kŕčovitými úsmevmi viac-menej priznali, že ich prístupy sa značne líšia," uvádza stanica RFE/RL. Vďaka snahe premiéra Fialy mohla skupina vyhlásiť, že sa zhodne aspoň na odsúdení nelegálnej invázie Ruska na Ukrajinu a na nutnosti Ukrajinu podporiť. Už v otázke, ako túto podporu realizovať, sa však lídri nezhodujú. Zatiaľ čo Česko a Poľsko sú zástancami vojenskej podpory, Orbán je iba pre humanitárnu či finančnú pomoc, rovnako ako Fico, ktorý tiež opakovane zdôraznil nutnosť okamžitého prímeria, pretože viac zbraní podľa neho konflikt nevyrieši.

"Čo na konci studenej vojny začalo ako platforma pre spoluprácu štyroch krajín, ktoré sa chceli zbaviť sovietskeho dedičstva a vzájomne sa podporili pri začleňovaní do západných politických inštitúcií, sa rýchlo premenilo na blok, ktorý treba brať vážne," píše RFE/RL. V4 zastupuje takmer 65 miliónov obyvateľov a významne ovplyvnila európsku migračnú, poľnohospodársku i zahraničnú politiku. Práve v zahraničnopolitickej otázke, tej najvýznamnejšej v súčasnej Európe, ktorá sa týka vojny na Ukrajine, sa ale cesty členských krajín bloku rozchádzajú. Názorová priepasť šírky kaňonu je teraz taká evidentná, že by nebolo od veci hovoriť o V2+V2, uzatvára stanica.

Aj nemecká agentúra DPA o pražskej schôdzke V4 napísala, že "vojna na Ukrajine rozdelila" členov tejto skupiny.