Paul McCartney chce späť autorské práva k 267 piesňam Beatles

Bývalý člen hudobnej skupiny Beatles Paul McCartney podal na newyorskom súde žalobu na spoločnosť Sony. Cieľom je získať späť autorské práva na 267 piesní Beatles, ktoré koncom 80. rokov kúpil spevák Michael Jackson. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

V roku 1985 získal Jackson v dražbe za 47,5 milióna dolárov hudobné vydavateľstvo ATV Music Publishing. Celkom tým získal asi 4000 popových songov, medzi nimi aj zbierku piesní Beatles. V roku 2016, sedem rokov po Jacksonovej smrti, odkúpila jeho podiel v spoločnosti aj s piesňami Beatles korporácia Sony v prepočte za približne 700 tisíc eur.

Podľa podanej žaloby McCartney firme Sony oznámil už v októbri 2008, že by chcel získať späť práva na desiatky songov, ktoré v 60. a 70. rokoch napísal s Johnom Lennonom, ďalším bývalým členom Beatles. Tieto piesne tvoria väčšiu časť zbierky hudobnej skupiny, ktorú vlastní Sony.

Sony/ATV Music Publishing označilo žalobu za "zbytočnú a prenáhlenou". "Sony/ATV má Sira Paula McCartneyho v najvyššej úcte," stojí vo vyhlásení firmy. "(Korporácia) s ním má dlhý a obojstranne výnosný vzťah, čo sa zbierky piesní Lennona a McCartneyho týka," pokračuje vyhlásenie.

Žaloba uvádza, že sa Sony/ATV pokúšala zdržať diskusie s McCartneym do uzavretia iného súdneho procesu s hudobnou skupinou Duran Duran. Duran Duran prehral súd vlani v decembri.