V Kirkúku bol zavraždený kurdský novinár

   

Kurdský novinár, ktorý pracoval pre televíziu sympatizujúcu s prezidentom irackého Kurdistanu Masuda Barzáním, bol zavraždený vo svojom domove v spornej provincii Kirkúk. S odkazom na nemenované zdroje o tom dnes informovala agentúra AFP.
"Arkána Šaríf, ktorý pracoval pre kurdistánskú televíziu, bol dnes okolo 02:30 miestneho času zabitý vo svojom dome v dedine Chur Sí, asi 45 kilometrov južne od mesta Kirkúk," uviedol nemenovaný zdroj agentúry AFP. Do domu 54-ročného muža podľa zdroja vnikli štyria muži, jeho rodinu zavreli vo vedľajšej miestnosti a následne novinára dobodali. Novinár bol otcom troch detí.

Kurdské médiá z násilia proti Kurdom vinia šiitske milície Hašd Saabu, ktoré Bagdad podporuje.

Medzi Bagdadom a Irbile panuje napätie po tom, čo sa Kurdi v referende 25. septembra vyslovili za nezávislosť autonómneho Kurdistanu a niekoľkých ďalších provincií, v ktorých žijú. Bagdad označil referendum za protiústavné a žiadal jeho zrušenie. Nakoniec vyslal irackú armádu, aby vytlačila kurdskej sily - pešmergy - zo sporných provincií, vrátane Kirkúku, ktorý je bohatý na ropu.

V piatok centrálna vláda v týchto regiónoch prerušila vojenské operácie s tým, že chce zabrániť ďalšiemu krviprelievaniu. Chce sa s Kurdistánskou regionálnou vládou dohovoriť na tom, že iracké sily budú sporné regióny kontrolovať. Prímerie bolo pôvodne vyhlásené na 24 hodín, ale podľa nedeľných informácií rozhovory medzi Kurdmi a irackou vládou pokračujú.

V nedeľu šéf autonómie Barzání tiež oznámil, že až 1. novembra vyprší jeho mandát, odstúpi z funkcie a jeho právomoci budú rozdelené medzi vládu, parlament a justíciu. Parlamentné a prezidentské voľby, ktoré sa mali v autonómii konať 1. novembra, boli kvôli nepokojom odložené.