Zomrel spevák a herec Johnny Hallyday

  


Vo veku 74 rokov dnes v noci zomrel francúzsky spevák a herec Johnny Hallyday. Agentúre AFP to oznámila jeho manželka. Umelec, vlastným menom Jean-Philippe Smet, sa preslávil ako interpret rockovej a popovej hudby v celom frankofónnym svete. Podľahol rakovine pľúc.

Hallyday, označovaný za francúzskeho Elvisa Presleyho, správu o svojej chorobe zverejnil začiatkom marca. Pred mesiacom bol hospitalizovaný v Paríži s dýchacími ťažkosťami. Po šiestich dňoch sa rozhodol nemocnicu opustiť.

Počas kariéry trvajúcej 57 rokov spevák vydal 100 miliónov nahrávok, často notoricky známych coververzií amerických hitov s francúzskym textom. Stál pri zrode rock'n'rollu, ku ktorému sa v posledných rokoch znovu vrátil. Na jeho koncerty chodili pravidelne desaťtisíce ľudí.

Muzikantský veterán sa presadil tiež na striebornom plátne. Prvýkrát sa pred kamerou objavil v epizódnej úlohe v roku 1955 vo francúzskom thrillery Diabolské ženy. Pred ôsmimi rokmi slávil úspech ako pomstiteľ v thrilleri Vengeance (Pomsta), ktorý nakrútil hongkonský režisér Johnnie To.