Ruská cenzúra zablokuje web, ktorý financuje Chodorkovskij

  

 

 

Obeťou cenzúry v Rusku sa stane ďalší opozičný web, ktorý tentoraz financuje niekdajší ropný magnát Michail Chodorkovskij, najznámejší ruský väzeň. Zablokovať stránky hnutia Otvorené Rusko sa z podnetu generálnej prokuratúry rozhodla agentúra Roskomnadzor, uviedla dnes agentúra AP.

Chodorkovského mimovládna organizácia bola označená ako "nežiaduca" na základe nového zákona, prostredníctvom ktorého sa usiluje Kremeľ o pevnejšiu kontrolu nad politickým prostredím v krajine.

Chodorkovskij vyzval v týchto dňoch svojich prívržencov z hnutia, aby v marcových prezidentských voľbách podporili opozičného predáka Alexeja Navalného a televíznu moderátorku Xeniu Sobčakovú. O jej kandidatúre si mnohí myslia, že má len odlákať pozornosť od Navalného, ktorého úrady nechcú pustiť k voľbám. Podľa Chodorkovského je to ale jedno, pretože voľby slobodné ani tak nebudú.

Chodorkovskij si odpykal desať rokov v ruskom väzení za finančné podvody a krádeže ropy. V roku 2013 bol na základe milosti prezidenta Vladimira Putina prepustený a odišiel do západnej Európy, kde teraz žije. Svoje väznenie považuje za politickú pomstu režimu.