Novinári Reuters boli obžalovaní, hrozí im 14 rokov väzenia

  

 

 

Barmská prokuratúra dnes oficiálne obžalovala dvoch miestnych novinárov, pracujúcich pre agentúru Reuters, z porušenia štátneho tajomstva, za čo im hrozí až 14 rokov väzenia. Obaja písali o téme utečencov z moslimského menšinového etnika Rohingov. K prepusteniu novinárov vyzvala Barmu už skôr Európska únia, americký minister zahraničia Rex Tillerson a ďalší vysokí západnej činitelia.

Dvadsaťsedemročný žurnalista TjO Sou U a tridsaťjedenročný Wa Lone boli zatknutí 12. decembra na predmestí najväčšieho barmského mesta Rangún krátko potom, čo sa zišli s dvoma policajtmi. Tí pôsobili v barmskom Arakanskom štáte, kde sú bezpečnostné zložky obviňované z porušovania ľudských práv pri ich ťažení proti Rohingom. Pred násilnosťami utieklo od augusta z Barmy do susedného Bangladéša na 650.000 Rohingů.

Barmská prokuratúra uviedla, že novinári nelegálne získali od policajtov "významné tajné vládne dokumenty vzťahujúce sa k Arakanskému štátu a bezpečnostným silám s cieľom zdieľať ich so zahraničnými médiami". Policajti boli tiež zatknutí.

Obhajca novinárov Than Zo Aun dnes vyhlásil, že vyzval na okamžité prepustenie svojich klientov na kauciu. Sudca to ale odmietol s tým, že žiadosť preskúma a rozhodne pri ďalšom rokovaní, ktoré sa uskutoční 23. januára. "Od verdiktu sme stále ďaleko," povedal obhajca.