Ruská cenzúra blokuje weby s kompromitujúcimi informáciami o vicepremiérovi

  

 


Ruská kontrolná internetová agentúra postupne blokuje stránky opozičného vodcu Alexeja Navalného obsahujúce kompromitujúce informácie o vicepremiérovi Sergejovi Prichoďkovi. Oznámila to dnes rozhlasová stanica Echo Moskvy. Navalnyj nedávno zverejnil sériu fotografií a videí, ako Prichoďko a miliardár Oleg Deripaska pred dvoma rokmi na jachte pri nórskych brehoch trávili voľný čas v prítomnosti prostitútok.

 

Správanie Prichoďka, jedného z najmocnejších mužov Kremľa, označuje Navalnyj za korupčné, pretože Deripaska vicepremiéra na svojej jachte hostil a zaistil mu okrem leteckej dopravy aj eskortné služby. Navalnyj čiastočne vychádzal zo svedectiev bieloruskej prostitútky Anastasie Vašukevičovej, ktorá používa meno Nasťa Rybka. Vašukevičová o svojich zážitkoch na Děripaskovej jachte dokonca napísala knihu.

Na sieti YouTube Navalného video o Deripaskovi a Prichoďkovi videlo už štyri milióny ľudí. Ruská agentúra Roskomnadzor, ktorá má na starosti cenzúru internetu, podľa Echa Moskvy rokuje o odstránení kompromitujúcich materiálov aj s vedením YouTube. Sociálna sieť Instagram už na jej žiadosť fotografie a videá odstránila, rovnako postupovalo niekoľko ruských webových stránok.