V USA zmiernili krížové vlastníctvo médií

V USA zmiernili krížové vlastníctvo médií Ilustr.foto: etema.cz

Americký telekomunikačný regulátor FCC tento týždeň zmiernil reguláciu vlastníctva médií, aby uľahčil fungovanie tradičných médií v zápase s internetovou konkurenciou.

 

 

Úrad zrušil obmedzenie staré viac ako 40 rokov, ktoré znemožňuje súbežné vlastníctva tlačeného média a televízne stanice v rovnakom regióne.

Rozhodnutie FCC, v ktorom majú rozhodujúci hlas republikáni, môže mať podľa odborníkov nemalý vplyv na mediálne podnikateľské prostredie v USA. Vlastníci budú mať väčšie možnosti nakupovať nové tituly a televízne a rozhlasové stanice na tom istom regionálnom trhu. Menšie televízie a rozhlasové kanály môžu spoločne predávať reklamný čas, pretože nové nariadenie im umožňuje tesnejšie obchodné kooperácie.

Po zrušení tejto regulácie z roku 1975voilalo vlastníci médií už dlhšiu dobu. Dúfajú, že zmena im pomôže v boji s trvale rastúcou konkurenciou webových informačných projektov a káblových televízií. Kritici varujú, že krok FCC obmedzí pestrosť názorov vo verejnom priestore. Niektoré mimovládne organizácie sa údajne chystajú rozhodnutie zažalovať.