Usmernenie hlavného hygienika týkajúce sa koronavírusu 2019-nCo

 

1 Charakteristika ochorenia

Akútne respiračné ochorenia (vírusová pneumónia) hlásené v súvislosti s pobytom v meste Wuhan (Čína), spôsobuje nový koronavírus 2019-nCoV z čeľade Coronaviridae.

Koronavírus2019-nCoV vykazuje podobnosť betakoronavírusom, je však geneticky odlišný od koronavírusov SARS-CoV a MERS-CoV.

Ochorenie sa prejavuje najmä horúčkou, kašľom, dýchavičnosťou, zápalom pľúc (RTG potvrdený), v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas je 14 dní. Predpokladá sa, že chorí sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch s predajom rýb a iných živých zvierat, najmä hydiny v meste Wuhan (provincia Hubei Sheng). Ochorenia s cestovateľskou anamnézou do mesta Wuchan boli zistené aj v iných oblastiach Číny: Guangdong, Beijing Shi, Shanghai Shi, Chongqing Zhejiang, Jiangxi, Sichuan, Tianjin, Henan, Hunan, Shandong, Yunnan.

Importované prípady ochorení hlásili aj Thajsko, Japonsko, Južná Kórea, Taiwan a USA. Prenos koronavírusu 2019-nCoV z človeka na človeka bol potvrdený (na vyhodnotenie tohto spôsobu prenosu vírusu sú potrebné ďalšie informácie). Ochorenia spôsobené koronavírusom 2019-nCoV boli hlásené aj u 15 zdravotníckych pracovníkov (k 22.1.2020) v meste Wuhan. Klinické kritériá: •Každá osoba so závažným akútnym respiračným ochorením, ktorá vyhľadá zdravotnú starostlivosť alebo bola prijatá do nemocnice s klinickým alebo RTG potvrdeným zápalom pľúc. Alebo •Každá osoba s horúčkou > = 38°C pri akútnom respiračnom ochorením (náhly nástup respiračnej infekcie s jedným alebo viacerými z nasledovných príznakov: dýchavičnosť, kašeľ alebo bolesť v krku).

2 Epidemiologické kritériá:

•Každá osoba s cestovateľskou anamnézou do mesta Wuhan v Číne v posledných 14 dňoch pred začiatkom ochorenia. Alebo

•Každá osoba, ktorá bola v úzkom kontakte s laboratórne potvrdeným prípadom ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV za posledných 14 dní pred začiatkom ochorenia. Výskyt ochorenia vo svete: Od 31. 12. 2019 do 22.1.2020 bolo hlásených 448 laboratórne potvrdených ochorení spôsobených koronavírusom 2019-nCoV, z toho 9 úmrtí. Importované prípady hlásili Japonsko (1), Thajsko (2), Južná Kórea (1), Taiwan (1) a USA (1). Vzhľadom na závažnosť ochorenia a prítomnosť nového koronavírusu boli prijaté opatrenia na zabránenie šírenia nákazy najmä v krajinách juhovýchodnej Ázie. Hong-Kong, Vietnam, Thajsko, Taiwan, Malajzia, Filipíny, Singapur prijali prísnejšie opatrenia na letiskách. Pri cestovaní do týchto krajín preto cestovatelia môžu zaznamenať zvýšenú kontrolu zdravotného stavu pasažierov prichádzajúcich z Číny, najmä z medzinárodného letiska Wuhan. Európske krajiny monitorujú epidemiologickú situáciu. Priame letecké spojenie s mestom Wuhan v Číne majú tri európske mestá - Paríž, Londýn a Rím.

Aktuálne informácie sú uvedené na webových stránkach: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-chinaSituácia v Slovenskej republike: Ochorenia u ľudí spôsobené novým koronavírusom 2019-nCoV neboli v Slovenskej republike doteraz hlásené. Odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili zo zasiahnutých oblastí: Riziko šírenia ochorenia v EÚ je mierne, cestovateľom do postihnutých oblastí sa odporúča nasledovné: -dať sa zaočkovať proti chrípke najmenej dva týždne pred cestou,-vyhýbať sa miestnym trhom s predajom rýb a živých zvierat, -vyhýbať sa priamemu kontaktu so zvieratami pri prípadnej návšteve miestnych trhov,-dodržiavať prísnu osobnú hygienu a hygienu potravín,-kontrolovať svoj zdravotný stav 14 dní od príchodu z postihnutej oblasti (horúčka, kašeľ, bolesť hrdla, dýchavičnosť)-v prípade klinických príznakov po návrate je potrebné vyhľadať lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.

3 Laboratórna diagnostika:

Laboratórne vyšetrenie sa vykonáva v indikovaných prípadoch - klinické príznakya pozitívna cestovateľská anamnéza.Návod na odber biologického materiálu: Odber materiálu od chorých: -odoberaný materiál: bunky epitelu dýchacích ciest získané výterom alebo výplachom horných a dolných dýchacích ciest, -lekár odoberie materiál: najlepšie na začiatku ochorenia, po vzostupe teploty (do 24 až 48 hodín od prvých príznakov ochorenia). V súčasnosti existuje len obmedzené množstvo informácii o časovom harmonograme odberu vzoriek. -odberové súpravy:

•totožné s odberovými súpravami na humánnu chrípku - na požiadanie k dispozícii v NRC pre chrípku na ÚVZ SR v Bratislave, na oddelení lekárskej mikrobiológie na RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici a na odbore lekárskej mikrobiológie RÚVZ so sídlom v Košiciach

•obsahujú - 2 sterilné vatové tampóny, skúmavku so zmrazeným odberovým médiom a žiadanka na vyšetrenie vzorky, Postup pri odbere a transporte nasopharyngeálneho výteru: -zmrazené odberové médium v skúmavke nechať rozmraziť, -odber robiť za sterilných podmienok, -výter je najvhodnejšie robiť ráno nalačno, bez predchádzajúceho použitia kloktadiel, zubnej pasty alebo iných dezinfekcií, -pacient pred výterom zakašle.

Prvým vatovým tampónom zotrieť krúživým pohybom podnebné oblúky bez dotyku mandlí. Druhým vatovým tampónom vytrieť sliznicu zadnej časti nosnej klenby cez obe nosné dierky, -obidva tampóny vložiť do skúmavky s odberovým médiom a ich konce zalomiť o okraj skúmavky tak, aby sa skúmavka dala uzavrieť zátkou. Obidva tampóny musia byť ponorené v médiu, -skúmavku označiť menom a dátumom narodenia pacienta a uložiť do chladničky pri teplote + 4 °C, -skúmavku s odobratou vzorkou zaslať do virologického laboratória čo najskôr po odbere. Prepravovať pri teplote + 4 °C, najvhodnejšie v termoboxe s ľadom, nezmrazovať, -materiál zabaliť podľa návodu na balenie biologického materiálu na transport do laboratória.

V prípade, že bude materiál prepravovaný Slovenskou poštou v zmysle platných inštrukcií http://www.posta.sk/subory/36953/postove-podmienky-balik-vnutrostatny-styk.pdf, je potrebné zásielku označiť nálepkou so symbolom schváleným pre nákazlivé látky (čierny kríž) a v dolnej časti umiestniť text „Nákazlivá látka“; v prípade transportu prostredníctvom komerčného kuriéra, alebo iným vozidlom je potrebné zásielku označiť symbolom „Biological substance kategory B“ UN3373 http://www.un3373.com/info/regulations/, -na žiadanku na vyšetrenie vzorky uviesť meno, bydlisko a dátum narodenia pacienta, dátum a čas odberu vzorky, anamnézu, dátum prvých príznakov, klinické príznaky, dátum

4 očkovania proti chrípke, druh očkovacej látky a údaj či ide o sporadické ochorenie alebo ochorenie v epidémii,

-po zabezpečení odberu informovať virologické laboratórium o dodávke vzorky. Odber biologického materiálu v prípade úmrtia: -odobrať čo najskôr po úmrtí, -odoberaný materiál: nekroptické tkanivo veľkosti 1 cm3 z: trachey, bifurkácie bronchov, pľúc - z okraja zápalového ložiska, mozgu - okolia komôr s ependymom, pečene a sleziny, najmä pri perakútnom priebehu ochorenia, -odberová súprava: skúmavka so zmrazeným odberovým médiom (-20 °C) a sprievodný lístok, -transport do virologického laboratória zabezpečiť v deň odberu,-prepravovať pri teplote + 4 °C, najvhodnejšie uložiť do termoboxu s ľadom, nezmrazovať.

Postup pri odbere a transporte nekroptického tkaniva: -zmrazené médium v skúmavke nechať rozmraziť, -odber robiť za sterilných podmienok, -tkanivo vložiť do rozmrazeného odberového média, -skúmavku označiť menom, dátumom narodenia a dátumom úmrtia pacienta a uložiť do chladničky pri teplote + 4 °C, -čo najskôr po odbere zabezpečiť transport skúmavky s odobratou vzorkou do virologického laboratória. Prepravovať pri teplote + 4 °C, najvhodnejšie v termoboxe s ľadom, nezmrazovať, -na sprievodný lístok uviesť meno, bydlisko, dátum narodenia a úmrtia pacienta, anamnézu, dátum a čas odberu vzorky, dátum prvých príznakov, klinické príznaky ochorenia, dátum očkovania, druh očkovacej látky, údaj či ide o sporadické ochorenie alebo ochorenie v epidémii a stručnú charakteristiku epidémie, -po zabezpečení odberu informovať virologické laboratórium o dodávke vzorky.

Laboratórium vykonávajúce diagnostiku 2019-nCoV Národné referenčné centrum pre chrípku Úrad verejného zdravotníctva SR Trnavská cesta 52 826 45 Bratislava tel.: 02/ 49 284 275 V súčasnej dobe existuje metodika umožňujúca rýchlu a špecifickú detekciu vírusu.

Špecifická diagnostika bude v dohľadnej dobe k dispozícii v NRC pre chrípku. Do tej doby sa zabezpečí diferenciálna diagnostika respiračných vírusov a konfirmácia v partnerskom laboratóriu v zahraničí.

5 Manažment pacienta podozrivého z ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV:

Ak všeobecný lekár na základe pozitívnych, klinických a anamnestických epidemiologických údajov vysloví podozrenie z ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV (pravdepodobný prípad):

1.hlási telefonicky výskyt pravdepodobného prípadu ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV na odbor/oddelenie epidemiológie územne príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“),

2.odošle pacienta na územne príslušné infektologické pracovisko.Dokumenty WHO týkajúce sa manažmentu pacienta s ochorením spôsobeným novým koronavírusom 2019-nCoV a preventívnych opatrení na predchádzanie vzniku a šíreniu ochorení pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, sú dostupné na webovej stránke WHO: https://www.who.int/internal-publications-detail/clinical-management-of-severe-acute-respiratory-infection-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspectedhttps://www.who.int/internal-publications-detail/home-care-for-patients-with-suspected-novel-coronavirus-(nCoV)-infection-presenting-with-mild-symptoms-and-management-of-contactshttps://www.who.int/publications-detail/infection-prevention-and-control-during-health-care-when-novel-coronavirus-(ncov)-infection-is-suspected

Ak lekár územne príslušného infektologického pracoviska po dôkladnom zhodnotení klinických a epidemiologických údajov a po konzultácii s epidemiológom územne príslušného RÚVZ vysloví dôvodné podozrenie z ochorenia vyvolaného koronavírusom 2019-nCoV a rozhodne o potrebe vykonania laboratórnej diagnostiky: 1.kontaktuje čo najskôr odbor lekárskej mikrobiológie (OLM) Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ÚVZ SR“) - 02/49 284 275, 0915695275 (Mgr. Edita Staroňová, PhD.), 2.podľa pokynov OLM ÚVZ SR, na základe požiadaviek klinického laboratória zabezpečí odber a transport biologického materiálu.

Odbor lekárskej mikrobiológie ÚVZ SR:Na základe výsledku vyšetrenia informuje o výsledku vyšetrenia hlavného hygienika SR, odbor epidemiológie ÚVZ SR, odbor/oddelenie epidemiológie príslušného RÚVZ a ošetrujúceho lekára.Odbor/oddelenie epidemiológie príslušného RÚVZ: Vloží informáciu o prípade do SRV Epidemiologického informačného systému EPIS a zároveň vytvorí prípad ochorenia spôsobený nCoV 2019 pod diagnózou J12.3 Pneumonia vyvolaná novým koronavírusom 2019-nCoV.V prípadezistenia potvrdeného ochorenia spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV:RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici zabezpečí hlásenie prípadu do európskeho surveillance systému Tessy.