Vyzývame ministerku Dolinkovú, aby konečne začala riešiť nespravodlivé poplatky v ambulanciách

Vyzývame ministerku Dolinkovú, aby konečne začala riešiť nespravodlivé poplatky v ambulanciách Ilustr. foto FB Dolinková

Vláda vždy pred voľbami sľubuje, ako bude pre ňu zdravotníctvo prioritou, ako bude doňho investovať. Situácia je však taká, že v zdravotníctve je síce tento rok o miliardu eur viac, no tá pôjde do nemocníc a nie do ambulantného sektora. Výsledkom je, že nedostatok financií si budú ambulancie od 1. apríla kompenzovať tak, že zvýšia poplatky za návštevy pacientov. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto vyzýva ministerku Zuzanu Dolinkovú, aby začala namiesto rozprávania konať a urobila konečne v poplatkoch poriadok.

Jediné, čo pacient pocíti, je podľa tímlíderky SaS pre zdravotníctvo Janky Bittó Cigánikovej to, že k zvýšeným odvodom dostane od 1. apríla ešte aj poplatky v ambulanciách. „Pretože všetky peniaze, ktoré išli do zdravotníctva, zhltli dlhy politikov. Všetko niečo stojí, pričom reči o tom, ako je všetko zadarmo, sa napokon ukazujú v dlhoch nemocníc. Na druhej strane, asociácii súkromných lekárov, ktorá združuje asi 2 000 ambulancií, neboli zdroje nijako navýšené. Ambulantný sektor peniaze nemá, lebo všetko ide na zadlžené nemocnice,“ vysvetlila. Ako dodala, keďže ministerstvo nič nerobí, od 1. apríla budú v ambulanciách zavedené plošné poplatky približne v sume 4-5 eur, čo ale neznamená, že nebudú niektoré vyberať od pacientov viac peňazí. Zároveň je podľa nej pravdepodobné, že sa k dvom tisíckam ambulancií postupne pridajú aj iní poskytovatelia.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že ambulantný sektor bude mať tento rok navýšené financie o päť percent, čo je však podľa poslanca NR SR za SaS Tomáša Szalaya zavádzajúce. K tomuto navýšeniu totiž došlo už v priebehu minulého roka v rámci kompenzácie inflácie či zvýšených cien energií. „Ambulancie nebudú mať teda žiadnu zmenu zmluvných cien, nula percent, pretože na to nie sú peniaze. K navýšeniu došlo vlani v prvom polroku,“ vysvetlil T. Szalay.

Poukázal zároveň na Eurobarometer z roku 2022, v rámci ktorého sa Slovensko umiestnilo na treťom mieste od konca a vyšlo z neho, že až deväť percent pacientov sa u nás stretlo s požiadavkou na extra platbu alebo dar lekárovi, sestre alebo nemocnici. Podľa iného prieskumu z dielne Henriety Tulejovej z Advance Institute Praha štyria z desiatich pacientov, ktorí navštívili špecialistu, ako je napríklad kardiológ, diabetológ alebo endokrinológ, zaplatili nejaký poplatok v priemere až 17 eur za návštevu. U všeobecných lekárov platili dvaja z desiatich pacientov v priemere 10 eur za návštevu. „Ukázalo sa, že na oficiálnych aj neoficiálnych poplatkoch v ambulanciách zaplatí každý dospelý pacient až 64 eur ročne, čo je spolu 280 miliónov eur. A k tomu ešte platí ďalšie legálne doplatky za lieky a zuby,“ poznamenal Tomáš Szalay s tým, že na konci dňa to znamená, že pre ambulantnú starostlivosť je potrebné vo verejnom zdravotnom poistení navýšiť zdroje aspoň o 30 percent.

Asociácia súkromných lekárov žiada navýšenie na úroveň nemocníc, čo je 21 percent, čiže nepožaduje ani tých 30 percent. „Zdravotníctvo nie je zadarmo a nikdy ani nebolo, je to vidieť na dlhoch nemocníc, pričom ľudia platia a vždy platiť budú. Vyzývame preto ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby konečne niečo urobila. Buď navýši zdroje a platby ambulantnému sektoru a nájde spôsob, ako ich navýšiť o 20 až 30 percent alebo dovolí vyberať ambulanciám tieto poplatky od ľudí, ale legálne a tak, aby sme ochránili odkázané skupiny a aby sa ľuďom oplatilo liečiť sa. Hlavne nech prestane rozprávať o tom, čo všetko urobí, ale nech začne konať,“ povedala na záver Janka Bittó Cigániková. Dolinková má podľa nej dve možnosti – buď dofinancuje sektor a ukáže, že to myslí so zdravotníctvom vážne alebo dodrží to, čo majú v programovom vyhlásení vlády, a teda že urobia poriadok v poplatkoch a ochránia ľudí pred tými nelegálnymi.