Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME

22.02.2017 21:01 | Tlačové správy | OZ Odyseus

Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a k rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej" zo dňa 20.2.2017

Dovoľujeme si informovať o stanovisku Občianskeho združenia (OZ) Odyseus k článku „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej", ktoré boli uverejnené dňa 20.2.2017 v printovej verzii denníka SME a v obdobnom znení zverejnené toho dňa aj v online podobe na sme.sk.

OZ Odyseus sa týmto dištancuje od prezentácie nepresných údajov a údajov, ktoré nie sú v súlade s odbornou praxou, znalosťami a hodnotami OZ Odyseus, ale ani s bežnou praxou života ľudí užívajúcich drogy. Rovnako sa dištancujeme od pracovných postupov redaktora denníka SME, ktoré uplatnil bez nášho vedomia a súhlasu pri získavaní informácií pre danú tému.

Toto stanovisko predkladáme, nakoľko z nášho pohľadu došlo k:

- uvedeniu nepresných a nepravdivých informácií
- opakovanému porušeniu dohody zo strany redaktora voči združeniu a min. 1 osobe užívajúcej drogy, ktorá bola pre redaktora zdrojom informácií, čím podľa nás konal v rozpore s hodnotami, ku ktorým sa denník SME hlási v Etickom kódexe denníka SME
- bulvárnemu a stigmatizujúcemu vykresleniu témy, ktorá sa týka sociálne zraniteľnej skupiny
- zneužitiu nerovnocenného postavenia medzi redaktorom a marginalizovanou skupinou ľudí

Zdôvodnenie:

Článok nesprávne informuje, že v Bratislave žije „viac ako 4500 ľudí, ktorí si pichajú drogy". Redaktor bol OZ upozornený, že odhad Národného monitorovacieho centra pre drogy v Bratislave z roku 2008 hovorí maximálne o 4400 ľuďoch, ktorí užívajú drogy vysoko rizikovým spôsobom, pritom však nejde len o injekčných užívateľov/užívateľky drog ako tvrdí denník SME.

Článok nesprávne uvádza, že „bolo na Slovensku až 8 združení, ktoré sa venovali narkomanom, zostali dve." Na Slovensku aktuálne existujú 3 združenia zabezpečujúce terénnu sociálnu prácu pre ľudí užívajúcich drogy spojenú s výmenou striekačiek. Zároveň celkovo združení, ktoré sa venujú témam súvisiacim s užívaním drog a drogovou závislosťou (nakoľko v článku autor nešpecifikuje činnosť združení) je viac (napríklad, aj združenia zaoberajúce sa resocializáciou, psychologickým a iným poradenstvom).

Obe strany, t.j. OZ Odyseus aj reportér denníka SME, sa vopred ústne dohodli na autorizácii citácií pracovníčok združenia. Autorizácia bola podmienkou OZ Odyseus pre súhlas so spoluprácou s daným novinárom a pre súhlas s uverejnením výrokov a rozhovoru. OZ Odyseus pristupuje k tejto podmienke štandardne pri styku s novinármi a novinárkami z dôvodu predchádzajúcich negatívnych skúseností s médiami a v snahe vyhnúť sa negatívnym dopadom nepriaznivej medializácie na ohrozené komunity, v ktorých záujme vystupuje. Autor článku však na autorizáciu neposkytol všetky výroky, ktoré vo výslednom texte použil, čím porušil dohodu o spolupráci. Neautorizovaná citácia „Postupne prídeme na to, či má závislý záujem pracovať na svojich problémoch." je nepresnou citáciou, ktorú pracovníčka združenia v uvedenom znení nepovedala. Odborná terminológia, ktorej používanie OZ Odyseus aktívne používa a presadzuje vychádza zo slovníka Svetovej zdravotníckej organizácie a Spoločného programu OSN pre HIV/AIDS a zahŕňa termíny: ľudia, ktorí užívajú drogy; prípadne užívatelia/užívateľky drog. Túto terminológiu považujeme za neutrálnu a odborne korektnú. Jej presadzovaním a dôsledným dodržiavaním prejavujeme akceptujúci postoj ku komunite, ktorá patrí medzi najviac stigmatizované sociálne skupiny a zároveň reflektujeme fakt, že nie každý užívateľ/ka drog trpí závislosťou a spĺňa diagnostické kritériá uvedeného ochorenia. Súbežne tak došlo k porušeniu dohody o podmienkach spolupráce a použitiu vyjadrenia, ktoré v uvedenom znení nezaznelo a nie je v súlade s odborným presvedčením a hodnotami OZ Odyseus.

Podľa nám dostupných informácií autor článku porušil aj dohodu min. s 1 osobou, ktorá užíva drogy a pre článok slúžila autorovi ako zdroj informácií. Podľa nej na základe vzájomnej komunikácie došlo k dohode o tom, že k článku sa bude môcť vzhľadom na citlivý charakter informácií vyjadriť a schváliť jeho znenie ešte pred jeho vydaním, čo redaktor denníka SME nedodržal.

Článok predostiera 2-dňovú skúsenosť redaktora denníka SME ako reportáž o živote ľudí užívajúcich drogy na Slovensku, čím neprimerane generalizuje a jednorazovú skúsenosť s 2 jednotlivcami vykresľuje ako všeobecne platný obraz drogovej scény a každodennej skúsenosti celej skupiny. Ľudia, ktorí užívajú drogy sú rôznorodí, majú rôzne osudy a životné skúsenosti, žijú v rôznych rodinných, ekonomických a sociálnych podmienkach. Napriek tomu, že existujú spoločné menovatele, ktoré aj podľa výskumov a odbornej praxe ovplyvňujú ich život, autor článku sa im nevenuje a ostáva tak na povrchu problematiky ako laik, pričom z pozície novinára a príslušníka väčšinovej spoločnosti prezentuje obraz celej znevýhodnenej skupiny obyvateľstva v jednom z najčítanejších slovenských denníkov, čo považujeme za neetické.

Redaktor bol na úvodnom stretnutí s pracovníčkou združenia oboznámený s faktom, že prítomnosť novinára na službe terénnej sociálnej práce OZ Odyseus nie je žiaduca, nie je v súlade s praxou OZ Odyseus a môže spôsobiť stratu dôvery klientov/k voči terénnym sociálnym pracovníkom a pracovníčkam. Napriek tomu redaktor denníka SME zneužil pomáhajúcu službu inkognito a terénnych sociálnych pracovníkov OZ Odyseus zavádzal predstieraním, že užíva drogy. Pomáhajúcu službu navyše zneužil v lokalite, kde je pomoc síce potrebná, ale nedostatočná vzhľadom na finančné a personálne kapacity združenia. Terénny sociálny pracovník a pracovníčka tak venovali svoj čas v lokalite, kde môže združenie poskytovať služby pre ľudí v núdzi iba 2 hodiny týždenne a patrí medzi najviac vyťažené služby zbytočne človeku, ktorý túto službu nepotreboval. Návštevnosť služieb v danej lokalite dosahuje 50 ľudí za 120 minút, tzn. že pracovníci majú len o niečo viac ako 2 minúty na klienta/klientku. Pritom ide o ľudí, ktorí pomoc reálne potrebujú a často sú v krízovej situácii na rozdiel od redaktora denníka, ktorý službu zneužil za účelom písania článku a zverejnil obsah svojich zistení aj po odhalení a upozornení, že takéto správanie poškodzuje meno združenia, nakoľko môže mať v konečnom dôsledku dopad na dôveru klientov a klientok a ich ochotu dané služby využívať.

Vzhľadom na profesionálny charakter predchádzajúcej spolupráce v minulosti dúfame, že na základe uvedených skutočností denník SME zváži možnosti nápravy súčasnej situácie.

V mene OZ Odyseus,

Mgr. Iveta Chovancová
predsedníčka OZ Odyseus
V Bratislave, dňa 21.2.2017

1. Som spokojný, je tu o nás postarané, naozaj, hovoria redaktori RTVS a TASR v promovideu Úradu vlády (VIDEO)

Úrad vlády zverejnil video, v ktorom traja redaktori verejnoprávnych médií chvália podmienky pre novinárov na Úrade vlády. Ukázalo sa, že Úrad vlády "nepekné veci" vystrihol.

Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

2. Poľský vicepremiér sľubuje návrat médií do poľských rúk

Poľskej vládnucej strane Právo a spravodlivosť (PiS) pripadne podľa vicepremiéra Jaroslawa Gowino v prípade volebného víťazstva úloha vrátiť médiá pôsobiace v jeho krajine do poľských rúk. Informoval o tom internetový portál Onet.pl. Gowin je presvedčený o tom, že zahraniční majitelia médií budú vždy reprezentovať záujmy tej krajiny, odkiaľ pochádzajú.

Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

3. Sloboda médií je na Balkáne podľa pozorovateľov v rastúcom ohrození

Viac ako tretina útokov na slobodu prejavu novinárov z rokov 2018 a 2019 sa udiala na Balkáne, pričom za polovicou z nich stáli priamo miestne vlády. S odkazom na oznámenie generálneho tajomníka Európskeho zväzu novinárov Ricarda Gutierreza o tom informovala agentúra Reuters. Útokov na novinárov pritom podľa neho stále pribúda.

"Sloboda médií je na ústupe všade v Európe, ale situácia v tomto regióne (na Balkáne) je horšia, než kdekoľvek inde," uviedol Gutierrez v stredu na záver dvojdňovej konferencie organizovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Sarajeve. Mnoho novinárov z Albánska, Turecka, Bosny, Macedónska či Srbska na nej hovorili o strastiach pri výkone ich povolania.

Viac ako tretina zo 79 útokov na slobodu prejavu novinárov zaznamenaných v Európe sa udiala práve na Balkáne. Podľa Gutierezzu pritom ohrozenie novinárskej práce začína u politikov, ktorí hovoria o žurnalistoch spôsobom podnecujúcim násilnosti.

Časť viny podľa neho leží tiež na miestnych súdoch, ktoré prešetrujú sťažnosti podané novinármi príliš pomaly, alebo sa nimi vôbec nezaoberajú. Mnoho útokov na žurnalistov pritom súvisí s ich prácou pri odkrývaní korupčných afér.

Štefica Galićová, editorka bosnianskeho nezávislého spravodajského portálu tacno.net, na konferencii uviedla, že bola kvôli svojej práci niekoľkokrát fyzicky napadnutá, súdy však všetky jej žaloby proti útočníkom zamietli. "Nehľadiac na to, ako veľmi bojujem, všetky bitky prehrávam," povedala Galićová. "Budem naďalej pracovať, nikoho sa nebojím," dodala.

Námestník britského ministra zahraničia Tariq Ahmad na konferencii sľúbil, že Spojené kráľovstvo poskytne na podporu nezávislých médií na západnom Balkáne desať miliónov libier. Ochrana miestnych novinárov je podľa jeho slov pre Britániu prioritou.

Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

4. Ukrajinského novinára ubili na smrť, útočníkov sa nedarí vypátrať

Ukrajinský novinár a protikorupčný aktivista Vadym Komarov, ktorého neznámi páchatelia minulý mesiac zbili v centre mesta Čerkasy, dnes zraneniam podľahol. Oznámila to polícia, ktorá vyšetruje, či útok na žurnalistu súvisel s jeho profesiou.

Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

5. Polícia preveruje nenávistné komentáre k práci redaktorky ČRo

Česká polícia preveruje komentáre niektorých ľudí na facebooku, ktorý reagovali na vyjadrenie predsedu SPD Tomia Okamuru o redaktorke Českého rozhlasu (ČRo), ktorá mu položila v stredu v Snemovni otázky súvisiace s prípadom znásilnenia na Litoměřicku.

SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

6. SME spustilo Konzervatívny web a s ním aj kontroverzné názory

Po Postoji či Konzervatívnom denníku, ktorý zakladal Milan Krajniak, vznikol ďalší konzervatívny portál s názvom Konzervatívny web.

OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

7. OSN odporúča kvôli vražde novinára vyšetrovať saudského korunného princa

Osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva Agnes Callamardová odporučila začať vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva v súvislosti s minuloročnou vraždou novinára Džamal Chášukdžího.

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

8. Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.

9. Neonacistický web musí zaplatiť moslimskému komikovi 4,1 milióna dolárov za falošné správy

Federálny sudca v USA minulý týždeň rozhodol, že neonacistická stránka The Daily Stormer a jej kontroverzný zakladateľ a editor Andrew Anglin musia zaplatiť 4,1 milióna dolárov moslimskému komikovi Deanovi Obeidallahovi za falošné správy.

Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

10. Otvorená optická sieť, riešenie pre všetkých?

V rozhovore Ing. Peter Bezák, riaditeľ prevádzky spoločnosti Towercom vysvetľuje, ako je možné nájsť riešenie pre optické pripojenie domácností aj v lokalitách, kde teraz o vysokorýchlostnom internete užívatelia iba snívajú.