Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME

22.02.2017 21:01 | Tlačové správy | OZ Odyseus

Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a k rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej" zo dňa 20.2.2017

Dovoľujeme si informovať o stanovisku Občianskeho združenia (OZ) Odyseus k článku „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej", ktoré boli uverejnené dňa 20.2.2017 v printovej verzii denníka SME a v obdobnom znení zverejnené toho dňa aj v online podobe na sme.sk.

OZ Odyseus sa týmto dištancuje od prezentácie nepresných údajov a údajov, ktoré nie sú v súlade s odbornou praxou, znalosťami a hodnotami OZ Odyseus, ale ani s bežnou praxou života ľudí užívajúcich drogy. Rovnako sa dištancujeme od pracovných postupov redaktora denníka SME, ktoré uplatnil bez nášho vedomia a súhlasu pri získavaní informácií pre danú tému.

Toto stanovisko predkladáme, nakoľko z nášho pohľadu došlo k:

- uvedeniu nepresných a nepravdivých informácií
- opakovanému porušeniu dohody zo strany redaktora voči združeniu a min. 1 osobe užívajúcej drogy, ktorá bola pre redaktora zdrojom informácií, čím podľa nás konal v rozpore s hodnotami, ku ktorým sa denník SME hlási v Etickom kódexe denníka SME
- bulvárnemu a stigmatizujúcemu vykresleniu témy, ktorá sa týka sociálne zraniteľnej skupiny
- zneužitiu nerovnocenného postavenia medzi redaktorom a marginalizovanou skupinou ľudí

Zdôvodnenie:

Článok nesprávne informuje, že v Bratislave žije „viac ako 4500 ľudí, ktorí si pichajú drogy". Redaktor bol OZ upozornený, že odhad Národného monitorovacieho centra pre drogy v Bratislave z roku 2008 hovorí maximálne o 4400 ľuďoch, ktorí užívajú drogy vysoko rizikovým spôsobom, pritom však nejde len o injekčných užívateľov/užívateľky drog ako tvrdí denník SME.

Článok nesprávne uvádza, že „bolo na Slovensku až 8 združení, ktoré sa venovali narkomanom, zostali dve." Na Slovensku aktuálne existujú 3 združenia zabezpečujúce terénnu sociálnu prácu pre ľudí užívajúcich drogy spojenú s výmenou striekačiek. Zároveň celkovo združení, ktoré sa venujú témam súvisiacim s užívaním drog a drogovou závislosťou (nakoľko v článku autor nešpecifikuje činnosť združení) je viac (napríklad, aj združenia zaoberajúce sa resocializáciou, psychologickým a iným poradenstvom).

Obe strany, t.j. OZ Odyseus aj reportér denníka SME, sa vopred ústne dohodli na autorizácii citácií pracovníčok združenia. Autorizácia bola podmienkou OZ Odyseus pre súhlas so spoluprácou s daným novinárom a pre súhlas s uverejnením výrokov a rozhovoru. OZ Odyseus pristupuje k tejto podmienke štandardne pri styku s novinármi a novinárkami z dôvodu predchádzajúcich negatívnych skúseností s médiami a v snahe vyhnúť sa negatívnym dopadom nepriaznivej medializácie na ohrozené komunity, v ktorých záujme vystupuje. Autor článku však na autorizáciu neposkytol všetky výroky, ktoré vo výslednom texte použil, čím porušil dohodu o spolupráci. Neautorizovaná citácia „Postupne prídeme na to, či má závislý záujem pracovať na svojich problémoch." je nepresnou citáciou, ktorú pracovníčka združenia v uvedenom znení nepovedala. Odborná terminológia, ktorej používanie OZ Odyseus aktívne používa a presadzuje vychádza zo slovníka Svetovej zdravotníckej organizácie a Spoločného programu OSN pre HIV/AIDS a zahŕňa termíny: ľudia, ktorí užívajú drogy; prípadne užívatelia/užívateľky drog. Túto terminológiu považujeme za neutrálnu a odborne korektnú. Jej presadzovaním a dôsledným dodržiavaním prejavujeme akceptujúci postoj ku komunite, ktorá patrí medzi najviac stigmatizované sociálne skupiny a zároveň reflektujeme fakt, že nie každý užívateľ/ka drog trpí závislosťou a spĺňa diagnostické kritériá uvedeného ochorenia. Súbežne tak došlo k porušeniu dohody o podmienkach spolupráce a použitiu vyjadrenia, ktoré v uvedenom znení nezaznelo a nie je v súlade s odborným presvedčením a hodnotami OZ Odyseus.

Podľa nám dostupných informácií autor článku porušil aj dohodu min. s 1 osobou, ktorá užíva drogy a pre článok slúžila autorovi ako zdroj informácií. Podľa nej na základe vzájomnej komunikácie došlo k dohode o tom, že k článku sa bude môcť vzhľadom na citlivý charakter informácií vyjadriť a schváliť jeho znenie ešte pred jeho vydaním, čo redaktor denníka SME nedodržal.

Článok predostiera 2-dňovú skúsenosť redaktora denníka SME ako reportáž o živote ľudí užívajúcich drogy na Slovensku, čím neprimerane generalizuje a jednorazovú skúsenosť s 2 jednotlivcami vykresľuje ako všeobecne platný obraz drogovej scény a každodennej skúsenosti celej skupiny. Ľudia, ktorí užívajú drogy sú rôznorodí, majú rôzne osudy a životné skúsenosti, žijú v rôznych rodinných, ekonomických a sociálnych podmienkach. Napriek tomu, že existujú spoločné menovatele, ktoré aj podľa výskumov a odbornej praxe ovplyvňujú ich život, autor článku sa im nevenuje a ostáva tak na povrchu problematiky ako laik, pričom z pozície novinára a príslušníka väčšinovej spoločnosti prezentuje obraz celej znevýhodnenej skupiny obyvateľstva v jednom z najčítanejších slovenských denníkov, čo považujeme za neetické.

Redaktor bol na úvodnom stretnutí s pracovníčkou združenia oboznámený s faktom, že prítomnosť novinára na službe terénnej sociálnej práce OZ Odyseus nie je žiaduca, nie je v súlade s praxou OZ Odyseus a môže spôsobiť stratu dôvery klientov/k voči terénnym sociálnym pracovníkom a pracovníčkam. Napriek tomu redaktor denníka SME zneužil pomáhajúcu službu inkognito a terénnych sociálnych pracovníkov OZ Odyseus zavádzal predstieraním, že užíva drogy. Pomáhajúcu službu navyše zneužil v lokalite, kde je pomoc síce potrebná, ale nedostatočná vzhľadom na finančné a personálne kapacity združenia. Terénny sociálny pracovník a pracovníčka tak venovali svoj čas v lokalite, kde môže združenie poskytovať služby pre ľudí v núdzi iba 2 hodiny týždenne a patrí medzi najviac vyťažené služby zbytočne človeku, ktorý túto službu nepotreboval. Návštevnosť služieb v danej lokalite dosahuje 50 ľudí za 120 minút, tzn. že pracovníci majú len o niečo viac ako 2 minúty na klienta/klientku. Pritom ide o ľudí, ktorí pomoc reálne potrebujú a často sú v krízovej situácii na rozdiel od redaktora denníka, ktorý službu zneužil za účelom písania článku a zverejnil obsah svojich zistení aj po odhalení a upozornení, že takéto správanie poškodzuje meno združenia, nakoľko môže mať v konečnom dôsledku dopad na dôveru klientov a klientok a ich ochotu dané služby využívať.

Vzhľadom na profesionálny charakter predchádzajúcej spolupráce v minulosti dúfame, že na základe uvedených skutočností denník SME zváži možnosti nápravy súčasnej situácie.

V mene OZ Odyseus,

Mgr. Iveta Chovancová
predsedníčka OZ Odyseus
V Bratislave, dňa 21.2.2017

Danšari. Spoznajte umenie upratovať

1. Danšari. Spoznajte umenie upratovať

Danšari je japonské umenie upratovať, ktoré ponúka návod, ako si urobiť poriadok nielen v priestore, v ktorom žijeme, ale v sebe samom. Výborne ho popísala a ponúkla aj množstvo tipov Hideko Jamašitová v knihe Danšari – umenie upratovať.

Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

2. Minulý rok opäť klesol predaj slovenských novín

Vydavatelia vlani zaznamenali nižší predaj tlačeného vydania novín. Predaný náklad klesol oproti predchádzajúcemu roku každému z piatich sledovaných celoštátnych denníkov.

RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

3. RTVS odvysiela špeciálne vydanie Reportérov (VIDEO)

Od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej uplynie vo štvrtok 21. februára presne rok.

Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

4. Markíza odvysiela duel Mistríka so Šefčovičom (VIDEO)

Televízia vysvetľuje, prečo v dueli nepočítala so Zuzanou Čaputovou.

Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

5. Křetinský s Tkáčom kúpili za 52 miliónov známe časopisy vo Francúzsku

Spoločnosť Czech Media Invest (CMI), ktorú spoluvlastnia hlavne český miliardár Daniel Křetínský a Patrik Tkáč z J&T, dokončila nákup francúzskych časopisov mediálnej skupiny Lagardère za 52 miliónov eur. Súčasťou kúpy je licencia na značku módneho magazínu Elle pre Francúzsko.

Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

6. Fico opäť zaútočil na novinárov: Vy ste najväčší zločinci na svete! (VIDEO)

Národná rada dnes opätovne nezvolila žiadnych kandidátov na sudcov Ústavného súdu a súd sa tým stane nefunkčným.

eKasa prichádza na Slovensko

7. eKasa prichádza na Slovensko

Od 1. apríla vstúpi do platnosti nová povinnosť pre podnikateľov vo forme eKasy s online pripojením do systému finančnej správy. Štátu má priniesť zvýšenie transparentnosti výberu daní a podnikateľom zjednodušenie komunikácie so štátom a potenciál pre inovácie. Nové riešenia pokladníc okrem online pripojenia majú priniesť mnohé vlastnosti, ktoré podnikateľom môžu uľahčiť život. Všetky bločky z pokladníc budú po novom obsahovať aj QR kód, ktorý jednoduchým spôsobom umožní overiť pravosť a platnosť pokladničného dokladu.

8. Komisia: Bývalý prorektor Univerzity Karlovej sa v textoch dopustil plagiátorstva

Bývalý prorektor Univerzity Karlovej v Prahe Martin Kovář sa podľa etickej komisie Filozofickej fakulty UK dopustil plagiátorstva. Na rokovaní akademického senátu Filozofickej fakulty UK to uviedla členka komisie Olga Lomová.

9. Cestovateľ Miroslav Zikmund oslavuje 100 rokov, na všetky miesta by sa vrátil opäť (VIDEO)

Cestovatelskou legendou se už za života stala dvojice Zikmund - Hanzelka, která společně navštívila přes 80 zemí, ve světě proslavila bývalé Československo a vozy Tatra a mimo jiné dojednala i zakázky pro československý průmysl.

10. O 100 dní budú Eurovoľby - kampaň prináša súťaž, špeciálnu schránku aj časomieru

Len niekoľko týždňov po prezidentských voľbách čakajú Slovensko ďalšie dôležité voľby – voľby do Európskeho parlamentu. Voliči na Slovensku budú v sobotu 25. mája 2019 vyberať 14 zástupcov do Európskeho parlamentu.