Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME

22.02.2017 21:01 | Tlačové správy | OZ Odyseus

Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a k rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej" zo dňa 20.2.2017

Dovoľujeme si informovať o stanovisku Občianskeho združenia (OZ) Odyseus k článku „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej", ktoré boli uverejnené dňa 20.2.2017 v printovej verzii denníka SME a v obdobnom znení zverejnené toho dňa aj v online podobe na sme.sk.

OZ Odyseus sa týmto dištancuje od prezentácie nepresných údajov a údajov, ktoré nie sú v súlade s odbornou praxou, znalosťami a hodnotami OZ Odyseus, ale ani s bežnou praxou života ľudí užívajúcich drogy. Rovnako sa dištancujeme od pracovných postupov redaktora denníka SME, ktoré uplatnil bez nášho vedomia a súhlasu pri získavaní informácií pre danú tému.

Toto stanovisko predkladáme, nakoľko z nášho pohľadu došlo k:

- uvedeniu nepresných a nepravdivých informácií
- opakovanému porušeniu dohody zo strany redaktora voči združeniu a min. 1 osobe užívajúcej drogy, ktorá bola pre redaktora zdrojom informácií, čím podľa nás konal v rozpore s hodnotami, ku ktorým sa denník SME hlási v Etickom kódexe denníka SME
- bulvárnemu a stigmatizujúcemu vykresleniu témy, ktorá sa týka sociálne zraniteľnej skupiny
- zneužitiu nerovnocenného postavenia medzi redaktorom a marginalizovanou skupinou ľudí

Zdôvodnenie:

Článok nesprávne informuje, že v Bratislave žije „viac ako 4500 ľudí, ktorí si pichajú drogy". Redaktor bol OZ upozornený, že odhad Národného monitorovacieho centra pre drogy v Bratislave z roku 2008 hovorí maximálne o 4400 ľuďoch, ktorí užívajú drogy vysoko rizikovým spôsobom, pritom však nejde len o injekčných užívateľov/užívateľky drog ako tvrdí denník SME.

Článok nesprávne uvádza, že „bolo na Slovensku až 8 združení, ktoré sa venovali narkomanom, zostali dve." Na Slovensku aktuálne existujú 3 združenia zabezpečujúce terénnu sociálnu prácu pre ľudí užívajúcich drogy spojenú s výmenou striekačiek. Zároveň celkovo združení, ktoré sa venujú témam súvisiacim s užívaním drog a drogovou závislosťou (nakoľko v článku autor nešpecifikuje činnosť združení) je viac (napríklad, aj združenia zaoberajúce sa resocializáciou, psychologickým a iným poradenstvom).

Obe strany, t.j. OZ Odyseus aj reportér denníka SME, sa vopred ústne dohodli na autorizácii citácií pracovníčok združenia. Autorizácia bola podmienkou OZ Odyseus pre súhlas so spoluprácou s daným novinárom a pre súhlas s uverejnením výrokov a rozhovoru. OZ Odyseus pristupuje k tejto podmienke štandardne pri styku s novinármi a novinárkami z dôvodu predchádzajúcich negatívnych skúseností s médiami a v snahe vyhnúť sa negatívnym dopadom nepriaznivej medializácie na ohrozené komunity, v ktorých záujme vystupuje. Autor článku však na autorizáciu neposkytol všetky výroky, ktoré vo výslednom texte použil, čím porušil dohodu o spolupráci. Neautorizovaná citácia „Postupne prídeme na to, či má závislý záujem pracovať na svojich problémoch." je nepresnou citáciou, ktorú pracovníčka združenia v uvedenom znení nepovedala. Odborná terminológia, ktorej používanie OZ Odyseus aktívne používa a presadzuje vychádza zo slovníka Svetovej zdravotníckej organizácie a Spoločného programu OSN pre HIV/AIDS a zahŕňa termíny: ľudia, ktorí užívajú drogy; prípadne užívatelia/užívateľky drog. Túto terminológiu považujeme za neutrálnu a odborne korektnú. Jej presadzovaním a dôsledným dodržiavaním prejavujeme akceptujúci postoj ku komunite, ktorá patrí medzi najviac stigmatizované sociálne skupiny a zároveň reflektujeme fakt, že nie každý užívateľ/ka drog trpí závislosťou a spĺňa diagnostické kritériá uvedeného ochorenia. Súbežne tak došlo k porušeniu dohody o podmienkach spolupráce a použitiu vyjadrenia, ktoré v uvedenom znení nezaznelo a nie je v súlade s odborným presvedčením a hodnotami OZ Odyseus.

Podľa nám dostupných informácií autor článku porušil aj dohodu min. s 1 osobou, ktorá užíva drogy a pre článok slúžila autorovi ako zdroj informácií. Podľa nej na základe vzájomnej komunikácie došlo k dohode o tom, že k článku sa bude môcť vzhľadom na citlivý charakter informácií vyjadriť a schváliť jeho znenie ešte pred jeho vydaním, čo redaktor denníka SME nedodržal.

Článok predostiera 2-dňovú skúsenosť redaktora denníka SME ako reportáž o živote ľudí užívajúcich drogy na Slovensku, čím neprimerane generalizuje a jednorazovú skúsenosť s 2 jednotlivcami vykresľuje ako všeobecne platný obraz drogovej scény a každodennej skúsenosti celej skupiny. Ľudia, ktorí užívajú drogy sú rôznorodí, majú rôzne osudy a životné skúsenosti, žijú v rôznych rodinných, ekonomických a sociálnych podmienkach. Napriek tomu, že existujú spoločné menovatele, ktoré aj podľa výskumov a odbornej praxe ovplyvňujú ich život, autor článku sa im nevenuje a ostáva tak na povrchu problematiky ako laik, pričom z pozície novinára a príslušníka väčšinovej spoločnosti prezentuje obraz celej znevýhodnenej skupiny obyvateľstva v jednom z najčítanejších slovenských denníkov, čo považujeme za neetické.

Redaktor bol na úvodnom stretnutí s pracovníčkou združenia oboznámený s faktom, že prítomnosť novinára na službe terénnej sociálnej práce OZ Odyseus nie je žiaduca, nie je v súlade s praxou OZ Odyseus a môže spôsobiť stratu dôvery klientov/k voči terénnym sociálnym pracovníkom a pracovníčkam. Napriek tomu redaktor denníka SME zneužil pomáhajúcu službu inkognito a terénnych sociálnych pracovníkov OZ Odyseus zavádzal predstieraním, že užíva drogy. Pomáhajúcu službu navyše zneužil v lokalite, kde je pomoc síce potrebná, ale nedostatočná vzhľadom na finančné a personálne kapacity združenia. Terénny sociálny pracovník a pracovníčka tak venovali svoj čas v lokalite, kde môže združenie poskytovať služby pre ľudí v núdzi iba 2 hodiny týždenne a patrí medzi najviac vyťažené služby zbytočne človeku, ktorý túto službu nepotreboval. Návštevnosť služieb v danej lokalite dosahuje 50 ľudí za 120 minút, tzn. že pracovníci majú len o niečo viac ako 2 minúty na klienta/klientku. Pritom ide o ľudí, ktorí pomoc reálne potrebujú a často sú v krízovej situácii na rozdiel od redaktora denníka, ktorý službu zneužil za účelom písania článku a zverejnil obsah svojich zistení aj po odhalení a upozornení, že takéto správanie poškodzuje meno združenia, nakoľko môže mať v konečnom dôsledku dopad na dôveru klientov a klientok a ich ochotu dané služby využívať.

Vzhľadom na profesionálny charakter predchádzajúcej spolupráce v minulosti dúfame, že na základe uvedených skutočností denník SME zváži možnosti nápravy súčasnej situácie.

V mene OZ Odyseus,

Mgr. Iveta Chovancová
predsedníčka OZ Odyseus
V Bratislave, dňa 21.2.2017

Markíza bude mať špeciálne Na telo so Zuzanou Čaputovou (VIDEO)

Televízia Markíza v nedeľu o 13:00 odvysiela v relácii Na telo rozhovor s prezidentkou Zuzanu Čaputovou.

Registrácia na Digital PIE 2020 je spustená, známe je už aj zloženie poroty

Asociácia digitálnych marketingových agentúr (ADMA) a organizátor RULEZZ konferencií – TheMarketers.biz tento týždeň spustili 4. ročník súťaže v digitálnom marketingu na Slovensku - Digital PIE 2020. Aj v tomto roku je partnerom združenie pre internetovú reklamu IAB Slovakia, ktoré odovzdá špeciálne ocenenie DIGITAL MEDIA SOLUTION.

Časopis Vatikánu: Za poklesom počtu mníšok je aj zneužívanie

Vatikánsky dámsky časopis pripísal dramatický pokles počtu rádových sestier na svete veľmi náročným pracovným podmienkam, sexuálnemu zneužívaniu a zneužívaniu moci zo strany ich nadriadených a duchovných.

Súťaž PROKOP pozná víťazov (FOTO)

Vo štvrtok večer počas slávnostného večera v Bratislave boli vyhlásení víťazi súťaže o najlepší PR projekt za minulý rok PROKOP 2019.

RTVS má novú diskusnú reláciu (VIDEO)

RTVS prinesie novú diskusnú reláciu s názvom Do kríža, ktorú bude vysielať na Dvojke každú stredu o 22:25.

Zomrela hviezda zoskupenia Monty Python, herec Terry Jones (VIDEO)

Vo veku 77 rokoch zomrel britský herec Terry Jones, známy najmä z komediálnej skupiny Monty Python.

Daňa a Vaskyho prepustili z väzenia, youtuberskú kariéru majú zakázanú

Kontroverzná dvojica Martin Daňo a Rudolf Vasky po 41 dňoch sa môžu nadýchnuť na slobode. Krajský súd v Bratislave dnes dvojicu prepustil z väzby.

Redakcia vysvetľuje faux pas titulky, na ktorej k herečke po chemoterapii bez vlasov pribalili šampón na husté vlasy (FOTO)

Dosah, aký mala marketingová akcia lifestylového časopisu Story a kozmetickej spoločnosti Schwarzkopf, určite nechce zažiť žiadna spoločnosť.

Súd v kauze vraždy Kuciaka povedal, že Threema je zákonná

Dnes v stredu pokračuje súdne pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na programe sú výpovede obžalovaných a členov komanda, ktoré sledovalo pre Kočnera novinárov - Peter Tóth, Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak..

Skylink zvyšuje ceny niektorých služieb

Prevádzkovateľ satelitnej platformy Skylink, spoločnosť M7 Group od 1. 3. 2020 mení cenník.