Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME

22.02.2017 21:01 | Tlačové správy | OZ Odyseus

Stanovisko OZ Odyseus k článku denníka SME „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a k rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej" zo dňa 20.2.2017

Dovoľujeme si informovať o stanovisku Občianskeho združenia (OZ) Odyseus k článku „Kúpiť, užiť, zvyšok predať - ako žijú narkomani u nás" a rozhovoru „Odborníčka: Ľudí závislých od drog neubúda, ale terénnych pracovníkov je stále menej", ktoré boli uverejnené dňa 20.2.2017 v printovej verzii denníka SME a v obdobnom znení zverejnené toho dňa aj v online podobe na sme.sk.

OZ Odyseus sa týmto dištancuje od prezentácie nepresných údajov a údajov, ktoré nie sú v súlade s odbornou praxou, znalosťami a hodnotami OZ Odyseus, ale ani s bežnou praxou života ľudí užívajúcich drogy. Rovnako sa dištancujeme od pracovných postupov redaktora denníka SME, ktoré uplatnil bez nášho vedomia a súhlasu pri získavaní informácií pre danú tému.

Toto stanovisko predkladáme, nakoľko z nášho pohľadu došlo k:

- uvedeniu nepresných a nepravdivých informácií
- opakovanému porušeniu dohody zo strany redaktora voči združeniu a min. 1 osobe užívajúcej drogy, ktorá bola pre redaktora zdrojom informácií, čím podľa nás konal v rozpore s hodnotami, ku ktorým sa denník SME hlási v Etickom kódexe denníka SME
- bulvárnemu a stigmatizujúcemu vykresleniu témy, ktorá sa týka sociálne zraniteľnej skupiny
- zneužitiu nerovnocenného postavenia medzi redaktorom a marginalizovanou skupinou ľudí

Zdôvodnenie:

Článok nesprávne informuje, že v Bratislave žije „viac ako 4500 ľudí, ktorí si pichajú drogy". Redaktor bol OZ upozornený, že odhad Národného monitorovacieho centra pre drogy v Bratislave z roku 2008 hovorí maximálne o 4400 ľuďoch, ktorí užívajú drogy vysoko rizikovým spôsobom, pritom však nejde len o injekčných užívateľov/užívateľky drog ako tvrdí denník SME.

Článok nesprávne uvádza, že „bolo na Slovensku až 8 združení, ktoré sa venovali narkomanom, zostali dve." Na Slovensku aktuálne existujú 3 združenia zabezpečujúce terénnu sociálnu prácu pre ľudí užívajúcich drogy spojenú s výmenou striekačiek. Zároveň celkovo združení, ktoré sa venujú témam súvisiacim s užívaním drog a drogovou závislosťou (nakoľko v článku autor nešpecifikuje činnosť združení) je viac (napríklad, aj združenia zaoberajúce sa resocializáciou, psychologickým a iným poradenstvom).

Obe strany, t.j. OZ Odyseus aj reportér denníka SME, sa vopred ústne dohodli na autorizácii citácií pracovníčok združenia. Autorizácia bola podmienkou OZ Odyseus pre súhlas so spoluprácou s daným novinárom a pre súhlas s uverejnením výrokov a rozhovoru. OZ Odyseus pristupuje k tejto podmienke štandardne pri styku s novinármi a novinárkami z dôvodu predchádzajúcich negatívnych skúseností s médiami a v snahe vyhnúť sa negatívnym dopadom nepriaznivej medializácie na ohrozené komunity, v ktorých záujme vystupuje. Autor článku však na autorizáciu neposkytol všetky výroky, ktoré vo výslednom texte použil, čím porušil dohodu o spolupráci. Neautorizovaná citácia „Postupne prídeme na to, či má závislý záujem pracovať na svojich problémoch." je nepresnou citáciou, ktorú pracovníčka združenia v uvedenom znení nepovedala. Odborná terminológia, ktorej používanie OZ Odyseus aktívne používa a presadzuje vychádza zo slovníka Svetovej zdravotníckej organizácie a Spoločného programu OSN pre HIV/AIDS a zahŕňa termíny: ľudia, ktorí užívajú drogy; prípadne užívatelia/užívateľky drog. Túto terminológiu považujeme za neutrálnu a odborne korektnú. Jej presadzovaním a dôsledným dodržiavaním prejavujeme akceptujúci postoj ku komunite, ktorá patrí medzi najviac stigmatizované sociálne skupiny a zároveň reflektujeme fakt, že nie každý užívateľ/ka drog trpí závislosťou a spĺňa diagnostické kritériá uvedeného ochorenia. Súbežne tak došlo k porušeniu dohody o podmienkach spolupráce a použitiu vyjadrenia, ktoré v uvedenom znení nezaznelo a nie je v súlade s odborným presvedčením a hodnotami OZ Odyseus.

Podľa nám dostupných informácií autor článku porušil aj dohodu min. s 1 osobou, ktorá užíva drogy a pre článok slúžila autorovi ako zdroj informácií. Podľa nej na základe vzájomnej komunikácie došlo k dohode o tom, že k článku sa bude môcť vzhľadom na citlivý charakter informácií vyjadriť a schváliť jeho znenie ešte pred jeho vydaním, čo redaktor denníka SME nedodržal.

Článok predostiera 2-dňovú skúsenosť redaktora denníka SME ako reportáž o živote ľudí užívajúcich drogy na Slovensku, čím neprimerane generalizuje a jednorazovú skúsenosť s 2 jednotlivcami vykresľuje ako všeobecne platný obraz drogovej scény a každodennej skúsenosti celej skupiny. Ľudia, ktorí užívajú drogy sú rôznorodí, majú rôzne osudy a životné skúsenosti, žijú v rôznych rodinných, ekonomických a sociálnych podmienkach. Napriek tomu, že existujú spoločné menovatele, ktoré aj podľa výskumov a odbornej praxe ovplyvňujú ich život, autor článku sa im nevenuje a ostáva tak na povrchu problematiky ako laik, pričom z pozície novinára a príslušníka väčšinovej spoločnosti prezentuje obraz celej znevýhodnenej skupiny obyvateľstva v jednom z najčítanejších slovenských denníkov, čo považujeme za neetické.

Redaktor bol na úvodnom stretnutí s pracovníčkou združenia oboznámený s faktom, že prítomnosť novinára na službe terénnej sociálnej práce OZ Odyseus nie je žiaduca, nie je v súlade s praxou OZ Odyseus a môže spôsobiť stratu dôvery klientov/k voči terénnym sociálnym pracovníkom a pracovníčkam. Napriek tomu redaktor denníka SME zneužil pomáhajúcu službu inkognito a terénnych sociálnych pracovníkov OZ Odyseus zavádzal predstieraním, že užíva drogy. Pomáhajúcu službu navyše zneužil v lokalite, kde je pomoc síce potrebná, ale nedostatočná vzhľadom na finančné a personálne kapacity združenia. Terénny sociálny pracovník a pracovníčka tak venovali svoj čas v lokalite, kde môže združenie poskytovať služby pre ľudí v núdzi iba 2 hodiny týždenne a patrí medzi najviac vyťažené služby zbytočne človeku, ktorý túto službu nepotreboval. Návštevnosť služieb v danej lokalite dosahuje 50 ľudí za 120 minút, tzn. že pracovníci majú len o niečo viac ako 2 minúty na klienta/klientku. Pritom ide o ľudí, ktorí pomoc reálne potrebujú a často sú v krízovej situácii na rozdiel od redaktora denníka, ktorý službu zneužil za účelom písania článku a zverejnil obsah svojich zistení aj po odhalení a upozornení, že takéto správanie poškodzuje meno združenia, nakoľko môže mať v konečnom dôsledku dopad na dôveru klientov a klientok a ich ochotu dané služby využívať.

Vzhľadom na profesionálny charakter predchádzajúcej spolupráce v minulosti dúfame, že na základe uvedených skutočností denník SME zváži možnosti nápravy súčasnej situácie.

V mene OZ Odyseus,

Mgr. Iveta Chovancová
predsedníčka OZ Odyseus
V Bratislave, dňa 21.2.2017

K voľbám vyzýva spot, ukazujúci skutočné emócie pri pôrode (VIDEO)

1. K voľbám vyzýva spot, ukazujúci skutočné emócie pri pôrode (VIDEO)

Veľké očakávania, strach, bolesť, a potom neskutočná radosť, dojatie a pohľady na práve narodené deti. Takto vyzerá predvolebný spot, ktorý zverejnil Európsky parlament mesiac pred voľbami.

Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO)

2. Tolkienova rodina kritizuje nový film o autorovi Pána prsteňov (VIDEO)

Na autorov filmového životopisu J. R. R. Tolkiena sa zniesla kritika od dedičov zosnulého anglického spisovateľa, ktorí uviedli, že obsah filmu neschvaľujú a film neautorizovali.

Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet

3. Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet

Nadácia Orange už 20 rokov spája ľudí prostredníctvom svojich programov a aktivít pre lepší svet. Vďaka podpore aktívnych ľudí, skupín i organizácií prispieva k pozitívnej zmene spoločnosti a mení Slovensko na lepšie miesto pre život. Komunitný rozvoj a dobrovoľníctvo je hlavnou témou jedného z jej grantových programov - Spojme sa pre dobrú vec. Ten dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám realizovať aktivity na zvyšovanie kvality života v ich komunite. Nadácia vyhlasuje už jeho 15. ročník.

Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

4. Ďalší lapsus v Najväčšom Slovákovi: V RTVS obhajovali komunizmus

RTVS odvysielala reláciu o osobe Gustáva Husáka, v ktorej komunizmus šíril, obhajoval a zločiny komunizmu zľahčoval jej predseda KSS Jozef Hrdlička. To je ako keby k hodnoteniu Jozefa Tisa prizvala RTVS ako odborníkov Kotlebu alebo Magáta. Ak do debaty o vesmíre zavoláte uznávaného astronóma a k nemu posadíte konšpirátora, ktorý bude tvrdiť, že Zem je doska, celá debata nebude o vesmíre ale o vyvracaní primitívnych bludov. Ak do debaty o Gustávovi Husákovi a jeho dobe zavoláte predsedu KSS, ste na tom podobne. Pokračovanie.

Obvinený z vraždy poslal rodičom Kuciaka a Kušnírovej list

5. Obvinený z vraždy poslal rodičom Kuciaka a Kušnírovej list

Obom rodinám zavraždeného páru - rodine Jána Kuciaka aj Martiny Kušnírovej - prišli listy od rovnakého autora.

6. Licenčná rada dostala sťažnosť na účasť predsedu KSS v relácii Najväčší Slovák (VIDEO)

RTVS sa rozhodla zavolať do relácie Najväčší Slovák do diskusnej relácie o niekdajšom komunistickom prezidentovi Gustávovi Husákovi predsedu KSS Jozefa Hrdličku.

Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

7. Do 17 slovenských miest ide Roadshow - Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ

Kancelária Európskeho parlamentu a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spúšťajú spoločnú akciu - roadshow s názvom "Tentoraz idem voliť - Doma v EÚ".

Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

8. Facebook oznámil uzavretie množstva falošných účtov a stránok

Internetový gigant Facebook v prvom štvrťroku tohto roka celosvetovo zrušil mnoho falošných užívateľských účtov a celkom osem koordinovaných sietí s pôvodom napríklad v Severnom Macedónsku, Kosove či v Rusku.

Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

9. Andrej Kiska: Sledovanie novinárov nemôžme tolerovať!

Prezident Andrej Kiska dnes zverejnil stanovisko, v ktorom reagoval na informácie o tom, ako dal Marian Kočner sledovať viacerých známych novinárov a ich rodiny.

Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

10. Sajfa, Selassie či Fero Joke dohovárajú ľuďom, aby šli k voľbám (VIDEO)

Na sociálnych sieťach známych influencerov a youtuberov pribudli neobvyklé videá, fotky a statusy, v ktorých známe tváre nepromujú žuvačky, nápoje, či aplikácie, ale mladým vysvetľujú, prečo je dôležité ísť k eurovoľbám.