Dokážu ľudia bez domova sami meniť svoje životy a okolie? Určite áno

13.09.2017 10:13 | Tlačové správy | TS

Cieľom návštevy Rachel Leonor Ramirez bude odovzdať čo najviac skúseností zo svojej práce s ľuďmi bez domova v Chicagu bratislavským kolegom.

Slovensko navštívi Rachel Leonor Ramirez zo Spojených štátov, ktorá sa profesionálne a úspešne venuje pomoci ľudom bez domova. Počas svojej návštevy odovzdá svoje cenné skúsenosti svojim slovenským kolegom z organizácie Depaul Slovensko n.o., ktorí už viac ako desať rokov pomáhajú najmä v Bratislave ľuďom, ktorí stratili domov.

„Rachel Leonor Ramirez je komunitná organizátorka z organizácie Chicago Coalition for the Homeless (CCH). Úspešne pracuje na zmene života ľudí bez domova so zápisom v registri trestov v Chicagu ako aj v štáte Illinois. Predstaví nám komunitné organizovanie ako efektívny nástroj sociálnej zmeny aj na poli bezdomovectva," vysvetlil Jozef Kákoš z Depaul Slovensko n.o., ktorý sa zúčastnil štvortýždňovej stáže v CCH.

Depaul Slovensko sa chce vo svojej práci posunúť od bežného sociálneho poradenstva a poskytovania sociálnych služieb smerom k posilňovaniu samotných ľudí bez domova. Ich snahou je, aby sa samotní ľudia bez domova stali hovorcami svojich problémov a komunikovali ich smerom ku kompetentným úradom, mestám, či ministerstvu práce.

„Práve toto je komunitné organizovanie. Budeme sa učiť ako do zmeny aktívne zapojiť samotných ľudí bez domova. Našim cieľom je podporenie komunity a jej členov, ich aktivizácia. Jednoducho povedané, aby začali pretvárať a rozvíjať priestor okolo seba podľa svojich potrieb a bojovať za pozitívnu zmenu," dodal Kákoš.

Rachel Ramirez sa v Bratislave počas svojho pobytu stretne s Marcelou Gbelecovou, riaditeľkou Sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu mesta Bratislava a Danou Čahojovou, starostkou mestskej časti Bratislava-Karlova Ves. Okrem toho bude viesť tréning o komunitnom organizovaní pre zamestnancov organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova. Stretne sa aj s terénnymi pracovníkmi, ale aj samotnými ľuďmi bez domova v Karlovej Vsi.

Komunitné organizovanie ako spôsob riešenia mnohorakých problémov komunít, spoločnosti, vznikol v prvej polovici minulého storočia v meste Chicago v Spojených štátoch. Za jeho formálneho zakladateľa sa považuje Saul Alinsky. Okrem neziskových organizácií túto techniku aktívne využívajú aj mestá, ktoré zamestnávajú vlastných komunitných organizátorov, pomocou ktorých sa snažia pracovať najmä s vylúčenými komunitami.

Depaul Slovensko n.o. je organizácia pracujúca už viac ako desať rokov s ľuďmi bez domova. Medzi jej projekty patria Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul, najväčšia nízkoprahová nocľaháreň pre ľudí bez domova na Slovensku, Útulok a ZOS sv. Lujzy de Marillac, unikátny projekt určený ľuďom bez domova s vážnym zdravotným stavom, nízkoprahové denné centrum Ošetrovňa sv. Alžbety a terénny program, ktorý Depaul Slovensko n.o. prevádzkuje v Karlovej Vsi.

Rachel Ramirez prichádza na Slovensko v rámci programu "Udržateľná občianska participácia v minoritných komunitách" (Sustaining Civic Participation in Minority Communities). Program za slovenskú stranu zastrešuje Centrum komunitného organizovania (CKO) a za americkú organizácia WSOS.

Depaul Slovensko prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre ľudí bez domova. Každý deň dáme nocľah, stravu a inú pomoc pre 200 až 250 klientov. Od založenia to už je viac ako 380.000 nocľahov.

Služba otta teraz dostupná aj pre iOS

Od soboty 14.7.2018 si môžu zákazníci nájsť online službu otta už aj cez App Store. Aplikácia je tak zadarmo dostupná aj pre zariadenia s operačným systémom iOS.

Kaspersky Lab pre východnú Európu má novú členku marketingového tímu

Tím spoločnosti Kaspersky Lab posilní Zorana Jurić na pozícii senior marketingovej manažérky pre východnú Európu.

Hotely majú tajné izby, o ktorých vám nehovoria

Hotel Blue Lagoon leží napoly schovaný v drsnej krajine pri Reykjavíku. Otvorený bol síce ešte len pred tromi mesiacmi, ale už teraz sa svojím geotermálne vyhrievaným bazénom a oknami od stropu až k podlahe s výhľadom na kusy lávy patrí k vyhľadávaným luxusným miestam v Európe.

Luxusná firma Burberry zničila tovar za milióny, nechce zlacňovať

Britský výrobca luxusného módneho tovaru Burberry vlani zlikvidoval nepredané oblečenie, doplnky a parfumy za 28,6 milióna libier. Aby zachoval exkluzivitu značky, nechal tovar radšej spáliť, než by ich zlacnel, informoval server BBC.

V auguste štartuje nová Orange Sport TV, chystá sa aj Orange Sport 2, 3 a 4

Už o pár týždňov 15. augusta odštartuje nová televízna stanica Orange Sport spoločnosti Orange.

Sesterský projekt Denníka N bude Nový deník, oznámil dátum štartu a zloženie redakcie

Sesterský projekt Denníka N v Česku má už názov, bude sa volať Nový deník.

Zuckerberg: Facebook má jasné dôkazy o ruskom zasahovaní

Spoločnosť Facebook má "úplne jasné" dôkazy o tom, že Rusko sa pokúšalo miešať do amerických prezidentských volieb.

Britský spevák vysúdil od BBC odškodné za narušenie súkromia

Britský spevák Cliff Richard vysúdil od BBC a polície odškodné v celkovej výške 210.000 libier za narušenie práva na súkromie.

Vydavateľstvo Penty v ČR kúpilo časopis Receptář vrátane webu

Vydavatelství Vltava Labe Media koupilo od společnosti Tarsago nejprodávanější tuzemský hobby magazín Receptář.

Mladí thajskí futbalisti odpovedali na otázky novinárov na špeciálnej tlačovke

Médiá špekulujú, že chlapci strávia krátky čas ako mnísi v budhistickom chráme.