Ústavný súd SR rozhodol v tzv. „kauze Babiš" a dal za pravdu Ústavu pamäti národa

Rozhodnutie je pre celú túto kauzu prelomové.

 

Ústav pamäti národa na ústavnom súde napadol rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý sa dopustil viacerých závažných procesných pochybení. Najvyšší súd napríklad v rozpore so zákonom svojvoľne požiadal ministra vnútra o zbavenie mlčanlivosti bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí na okresnom súde vypovedali v prospech Andreja Babiša. Takýmto postupom chcel najvyšší súd dodatočne napraviť nezákonné výsluchy uvedených svedkov zo strany okresného súdu. Navyše, k tomuto spornému kroku najvyšší súd pristúpil bez toho, aby sa k nemu mohol Ústav pamäti národa reálne vyjadriť. Najvyšší súd o celej kauze rozhodol len jeden pracovný deň po tom, ako Ústavu pamäti národa doručil sporné rozhodnutie o zbavení mlčanlivosti. Okrem rozhodnutia najvyššieho súdu ústavná sťažnosť smerovala aj voči rozsudku krajského súdu, ktoré mu predchádzalo.

Pred ústavným súdom Ústav pamäti národa taktiež namietal, že vo svojom rozhodovaní súdy zohľadnili iba dôkazy v prospech Andreja Babiša. Podľa Ústavu pamäti národa je neprípustné, aby súdy pripísali väčšiu váhu nezákonným svedeckým výpovediam troch bývalých príslušníkov ŠtB ako 12 archívnym zväzkom, ktoré obsahujú desiatky strán dokumentov, prešli viac násobnou kontrolou a prepracovaným schvaľovacím procesom.

Ústav pamäti národa rovnako namietal, že nie je právnym nástupcom Štátnej bezpečnosti a nemôže niesť zodpovednosť za činnosť tejto zločineckej organizácie. Ústav pamäti národa preto nemal byť nikdy žalovaným v tomto spore.

Podľa Ondreja Krajňáka, predsedu správnej rady Ústavu pamäti národa: „Ústavný súd sa v mnohých prípadoch stal akousi poslednou záchrannou brzdou v boji za pravdu a spravodlivosť. Bolo tomu tak aj v tomto prípade a som veľmi rád, že ústavný súd toto svoje postavenie potvrdil. Spor s Andrejom Babišom bol sprevádzaný rôznymi neštandardnými situáciami a z tohto dôvodu si prístup a verdikt ústavného súdu mimoriadne vážim. Je dôležité si uvedomiť, že tu nejde len o jeden spor. Závery ústavného súdu majú širší význam. Rozhodnutie ústavného súdu dáva nádej, že boj za hľadanie pravdy netreba vzdávať, a to aj napriek tomu, že je to častokrát beh na dlhé trate."

Rozhodnutie Ústavného súdu SR je v poradí už štvrté rozhodnutie v kauze Babiš. V roku 2012 sa Andrej Babiš obrátil na Okresný súd Bratislava I so žalobou, ktorou sa domáhal neoprávnenosti svojej evidencie ako agent ŠtB. Okresný súd žalobe Andreja Babiša vyhovel. Toto rozhodnutie bolo potvrdené Krajským súdom v Bratislave a spor sa dostal až na najvyšší súd, ktorý sa tiež priklonil na stranu Andreja Babiša. Zvrat prinieslo až dnešné rozhodnutie ústavného súdu.

Podľa Pavla Poláčka z advokátskej kancelárie POLÁČEK & PARTNERS, ktorý Ústav pamäti národa v spore zastupoval: „Rozhodnutie ústavného súdu je dobrou správou pre Ústav pamäti národa, ktorý vedie viacero podobných súdnych sporov. Ako advokát si veľmi vážim vytrvalosť a zásadové postoje Ondreja Krajňáka, predsedu správnej rady Ústavu pamäti národa, ktoré sa prejavili aj v tomto náročnom spore. Spor s Andrejom Babišom sa po rozhodnutí ústavného súdu znovu otvorí a najvyšší súd, prípadne aj nižšie súdy, sa budú musieť vysporiadať s vážnymi výhradami, ktoré ústavný súd vo svojom dnešnom rozhodnutí konštatuje. Za zásadnú považujem hlavne tú časť rozhodnutia, kde ústavný súd konštatuje, že Ústav pamäti národa nie je v tomto spore pasívne vecne legitimovaný a teda že nemal byť nikdy žalovaným. Tým vlastne ústavný súd oslobodil Ústav pamäti národa od všetkých sporov s bývalými spolupracovníkmi ŠtB."

Ústav pamäti národa sa podrobne oboznámi s odôvodnením rozhodnutia ústavného súdu a verí, že toto rozhodnutie sa stane pevným základom pre spravodlivé a presvedčivé doriešenie tejto citlivej kauzy.