Slovensko vykročilo smerom k digitálnej Európe

21.12.2017 10:19 | Tlačové správy | TS RU

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) uzavrel dohody s národnými regulačnými autoritami všetkých okolitých členských krajín EÚ, ako aj s Ukrajinou, týkajúce sa frekvenčných plánov pre digitálne terestriálne televízne vysielanie vo frekvenčnom pásme 470 – 694 MHz, čím naplnil požiadavky čl. 1 ods. 2 Smernice (EÚ) 2017/899 o využívaní frekvenčného pásma 694 – 790 MHz (ďalej len „700 MHz") v Európskej únii (EÚ). Uzavretiu dohôd predchádzal viac ako dvojročný „maratón" náročných dvojstranných rokovaní s regulačnou autoritou každej susednej krajiny jednotlivo, v rácmci štvorstrannej skupiny (AUT, CZE, HNG, SVK), ako aj skupiny NEDDIF (North Eastern Digital Dividend Implementation Forum) združujúcej krajiny strednej, východnej a severnej Európy. Bez uzavretia týchto dohôd by Slovensko nemohlo prideliť frekvencie z pásma 700 MHz pre budovanie sietí piatej generácie (5G).

Frekvencie z pásma 700 MHz sa v smernici uvádzajú v súvislosti s budúcim budovaním sietí 5G. RÚ bude po uvoľnení frekvenčného pásma 700 MHz prideľovať frekvencie z tohto frekvenčného pásma vo výberovom konaní. Z dôvodu zachovania rozsahu programov šírených prostredníctvom digitálneho terestriálneho televízneho vysielania a modernizácie vysielacích zariadení v prospech technológií členské štáty EÚ prechádzajú z DVB-T na DVB-T2, resp. na DVB-T2/HEVC.

RÚ v tejto súvislosti odporúča občanom, ktorí nevyužívajú služby niektorého z operátorov, ale prijímajú televízne stanice terestriálne, t.j. prijímajú programy prostredníctvom vonkajšej alebo izbovej antény, aby brali do úvahy prichádzajúce zmeny. Frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz, t.j. frekvencie, ktoré sa používajú na televízne vysielanie, budú onedlho používať mobilní operátori. Aj okolité krajiny preto prechádzajú z DVB-T na DVB-T2. RÚ odporúča občanom, aby si pri kúpe nového televízneho prijímača všímali, či podporuje štandard DVB-T2/HEVC. V súčasnosti je v predaji už dostatok takýchto prijímačov. Starší televízor, s ktorým sú spokojní, ale nie je nevyhnutné ho meniť, stačí k nemu dokúpiť prídavné zariadenie s podporou DVB-T2/HEVC. Prídavné zariadenie sa pripája medzi anténu a televízor a starší televízor je možné aj naďalej používať. Čo by občania mali vedieť pred kúpou nového televízneho prijímača obsahuje krátke video - https://youtu.be/JexyJq1lqj4

Členské štáty EÚ majú povinnosť do 31.12.2017 uzavrieť všetky nevyhnutné dohody o cezhraničnej koordinácii frekvencií v rámci EÚ a do 30. júna 2020 umožniť využívanie frekvenčného pásma 700 MHz na pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové elektronické komunikačné služby. Členské štáty podľa smernice majú do 30. júna 2018 prijať a zverejniť svoj národný plán a harmonogram, ktorý bude obsahovať podrobné kroky týkajúce sa uvoľnenia frekvenčného pásma 700 MHz. V Slovenskej republike je prijatie a zverejnenie národného plánu v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR.

V 6O-tke miest po celom Slovensku si ľudia pripomenú vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (VIDEO)

V približne šesťdesiatich miestach na Slovensku, ale aj v ČR, sa dnes popoludní uskutočnia zhromaždenia pri príležitosti druhého výročia vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Predvolebný prieskum, ktorý si objednali ľudia, sa šíri správami

Hoci najdôležitejšie obdobie z pohľadu rozhodovania voličov je obdobie 1-2 týždne pred voľbami, parlament schválil zákon, ktorým zakázal zverejňovanie prieskumov volebných preferencií 50 dní pred voľbami a občanom tým obmedzil ich právo na prístup k informáciám.

Podvodná stránka zneužíva Aktuality.sk, Slovenskú sporiteľňu a meno známeho podnikateľa

Na facebooku sa šíri ďalšia varianta podvodu s predajom kryptomeny.

Kaufland bude mať nového generálneho riaditeľa

Vo vedení slovenského Kauflandu sú zmeny.

Vo Francúzsku vyjde kniha o miliardárovi Křetínskom

Ve Francii 12. března vyjde kniha o českém miliardáři Danielu Křetínském, který v této zemi investuje do médií a energetiky a jehož vstup do tradičního francouzského deníku Le Monde a dalších médií vyvolal polemiku.

Sigmund Freud vysvetľuje Leonarda da Vinci a prečo sa jeho Mona Lisa tak záhadne usmieva

Zamysleli ste sa napríklad nad príslovečnou pomalosťou, s akou pracoval geniálny Leonardo da Vinci? Slávnu Poslednú večeru v milánskom kláštore Santa Maria delle Grazie maľoval po veľmi dôkladných prípravných štúdiách tri roky!

Prečo seriál Jenny vyvoláva emócie už pred štartom a o čom bude? (VIDEO)

Televízia JOJ prináša na obrazovku neobvyklý seriál.

Hviezda Slovenskej sporiteľne mieri do SuperStar (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa spúšťa novú kampaň. Jej súčasťou bude účasť jej najnovšieho maskota „hviezdy“ na SuperStar, kde bude Slovenská sporiteľňa po prvýkrát reklamným partnerom súťaže.

Slovak Telekom v roku 2019: viac ako 100 tisíc nových domácnosti s optikou, rast mobilnej dátovej spotreby, zrýchľovanie internetu i stúpajúce počty zákazníkov

V roku 2019 pokračoval Slovak Telekom vo výrazných investíciách do trhu, ktoré potvrdzujú misiu spoločnosti pripojiť čo najviac zákazníkov do internetu a ponúknuť im ešte lepšie služby i zákaznícku skúsenosť. Súčasná ambícia Telekomu je rozdátovať Slovensko a zákazníkov, k čomu pomohlo na pevných sieťach jesenné zrýchľovanie VDSL a optických sietí, na mobilnej sieti počas leta i na konci roka iniciatíva s poskytovaním extra balíkov dát. Zároveň k nej prispel aj plošný prechod z paušálov Happy na ÁNO, ktorý tiež doručil viac dát pre zákazníkov aj počas viazanosti. Špičkovú kvalitu sietí opäť potvrdil aj Best in Test certifikát od spoločnosti umlaut, už siedmy raz za päť rokov. Navyše siete Slovak Telekomu patria za minulý rok do TOP10 sietí na celom svete.

Šéfredaktorka Plus 7 dní dala výpoveď. Problémom bola citlivá otázka premiérovi a zásah zhora

Plus 7 dní po niekoľkých mesiacoch opäť nemá šéfredaktora.