Slovensko vykročilo smerom k digitálnej Európe

21.12.2017 10:19 | Tlačové správy | TS RU

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) uzavrel dohody s národnými regulačnými autoritami všetkých okolitých členských krajín EÚ, ako aj s Ukrajinou, týkajúce sa frekvenčných plánov pre digitálne terestriálne televízne vysielanie vo frekvenčnom pásme 470 – 694 MHz, čím naplnil požiadavky čl. 1 ods. 2 Smernice (EÚ) 2017/899 o využívaní frekvenčného pásma 694 – 790 MHz (ďalej len „700 MHz") v Európskej únii (EÚ). Uzavretiu dohôd predchádzal viac ako dvojročný „maratón" náročných dvojstranných rokovaní s regulačnou autoritou každej susednej krajiny jednotlivo, v rácmci štvorstrannej skupiny (AUT, CZE, HNG, SVK), ako aj skupiny NEDDIF (North Eastern Digital Dividend Implementation Forum) združujúcej krajiny strednej, východnej a severnej Európy. Bez uzavretia týchto dohôd by Slovensko nemohlo prideliť frekvencie z pásma 700 MHz pre budovanie sietí piatej generácie (5G).

Frekvencie z pásma 700 MHz sa v smernici uvádzajú v súvislosti s budúcim budovaním sietí 5G. RÚ bude po uvoľnení frekvenčného pásma 700 MHz prideľovať frekvencie z tohto frekvenčného pásma vo výberovom konaní. Z dôvodu zachovania rozsahu programov šírených prostredníctvom digitálneho terestriálneho televízneho vysielania a modernizácie vysielacích zariadení v prospech technológií členské štáty EÚ prechádzajú z DVB-T na DVB-T2, resp. na DVB-T2/HEVC.

RÚ v tejto súvislosti odporúča občanom, ktorí nevyužívajú služby niektorého z operátorov, ale prijímajú televízne stanice terestriálne, t.j. prijímajú programy prostredníctvom vonkajšej alebo izbovej antény, aby brali do úvahy prichádzajúce zmeny. Frekvencie z frekvenčného pásma 700 MHz, t.j. frekvencie, ktoré sa používajú na televízne vysielanie, budú onedlho používať mobilní operátori. Aj okolité krajiny preto prechádzajú z DVB-T na DVB-T2. RÚ odporúča občanom, aby si pri kúpe nového televízneho prijímača všímali, či podporuje štandard DVB-T2/HEVC. V súčasnosti je v predaji už dostatok takýchto prijímačov. Starší televízor, s ktorým sú spokojní, ale nie je nevyhnutné ho meniť, stačí k nemu dokúpiť prídavné zariadenie s podporou DVB-T2/HEVC. Prídavné zariadenie sa pripája medzi anténu a televízor a starší televízor je možné aj naďalej používať. Čo by občania mali vedieť pred kúpou nového televízneho prijímača obsahuje krátke video - https://youtu.be/JexyJq1lqj4

Členské štáty EÚ majú povinnosť do 31.12.2017 uzavrieť všetky nevyhnutné dohody o cezhraničnej koordinácii frekvencií v rámci EÚ a do 30. júna 2020 umožniť využívanie frekvenčného pásma 700 MHz na pozemské systémy schopné poskytovať bezdrôtové širokopásmové elektronické komunikačné služby. Členské štáty podľa smernice majú do 30. júna 2018 prijať a zverejniť svoj národný plán a harmonogram, ktorý bude obsahovať podrobné kroky týkajúce sa uvoľnenia frekvenčného pásma 700 MHz. V Slovenskej republike je prijatie a zverejnenie národného plánu v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR.

V Turecku vyšetrujú podozrivé úmrtie novinára českého pôvodu

Turecká polícia vyšetruje úmrtie amerického novinára a filmára Andreho Vltcheka (57), ktorý zomrel v utorok ráno v Turecku počas cesty autom do Istanbulu.

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.