Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program Foto: STÚ

Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program

18.04.2016 12:14 | Tlačové správy | STÚ

Tradičná súťaž Istrobot sa uskutoční aj v tomto roku v Mlynskej doline na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Príďte sa pozrieť na originálne výkony robotov a ich tvorcov v sobotu 23. apríla 2016.

Podujatie ISTROBOT je tradičným stretnutím nadšencov robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. Všetci sa zídu už šestnásty krát na súťaži v ktorej predstavia verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

"V tomto roku sme veľmi zvedaví, ako sa bude dariť súťažiacim v ketegórii lietajúcich robotov – dronov. Vlani, v pilotnom ročníku, bolo dovolené riadiť stroj aj diaľkovým ovládaním, ale tento rok už očakávame aspoň nesmelé pokusy o autonómny let bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami," približuje novú súťažnú kategóriu Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem tejto novinky budú na Istrobote znova súťažiť roboty v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a vo Voľnej jazde, kde fantázia autorov nepozná hraníc. Vlani najväčší záujem divákov vyvolali dva humanoidné robotické projekty. Robotický oblek Iron Patriot vyniesol autorovi Martinovi Zimanovi dokonca cenu poroty. Druhý humanoidný robot Alex InMoov Andreja Paulinyho bol celý vytlačený na 3D tlačiarni. Divákov zasa najviac pobavila robotická lampa s názvom MráčiQ. Okrem funkcie nastaviteľného svietidla zvlhčuje vzduch, vyrába izbovú búrku a prípadne rozprašuje príjemnú vanilkovú arómu. Ovládať sa dá mobilným telefónom, alebo aj obyčajným tlesknutím, na základe ktorého sa presunie na miesto, z ktorého môže svojmu majiteľovi najlepšie posvietiť. Podobné fantastické projekty určite uvidíte aj tento rok.

V kategórií Stopár súťažia roboty a ich konštruktéri o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. V kategórií Myš v bludisku treba prejsť čo najrýchlejšie bludisko. Robot musí nájsť cestu sám a najľahšie riešenie – nechať ho používať známe pravidlo pravej či ľavej ruky, neznamená najkratšiu cestu. V sklade kečupu súťažia dva roboty o to, ktorý najskôr pozberá plechovky.

Istrobot však nie sú len súťaže konštruktorov, ale aj prehliadka študentskej kreativity a zručnosti. Študenti a doktorandi z FEI STU predvedú, čo všetko dokázali vytvoriť v rámci svojich výskumných projektov.

Zaraďte Istrobot v sobotu 23. 4. do svojho programu a zastavte sa na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Mlynskej doline. Dopoludnia (10:00 – 12:00) sú na programe kvalifikačné jazdy a popoludní (14:00 – 16:00) finále tých najlepších.

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.

Súd začal riešiť požiadavku Agrofertu na ospravedlnenie od Českej televízie

Soud se dnes začal zabývat žalobou, kterou se koncern Agrofert domáhá omluvy od České televize (ČT). Koncern tvrdí, že ČT poškodila jeho pověst, když ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Televize to odmítá. Trvá na tom, že reportáže byly pravdivé a vyvážené a že nebyly objektivně způsobilé k tomu, aby pověst Agrofertu poškodily.

Vo vedení VÚB banky majú posilu

Vrchný riaditeľ Antonio Bergalio, ktorý bol zodpovedný za úsek Financie, plánovanie a kontroling, sa po 6 rokoch vo VÚB banke, stane novým CFO v chorvátskej banke PRIVREDNA BANKA ZAGREB.

Do ČR sa vracajú zahraniční filmári, tých amerických pozýva aj minister

Do Česka se ve velké míře vracejí zahraniční filmové štáby.

Súd vyniesol rozsudok smrti nad novinárom kvôli protestom

V Iráne odsúdili na trest smrti novinára obvineného z podielu na rozpútanie protestov v roku 2017.

Záchrana pre všetky ženy vylúčené zo spoločnosti

Príbeh o žene, ktorá vyhorela. Sebavedomá, svedomitá perfekcionistka, ktorá vie, čo chce dosiahnuť v živote a za svoje úsilie aj niečo očakáva. Jedného dňa však vyhorí a upadne do hlbokej depresie.

Rada Slovenského filmového ústavu má nové zloženie aj predsedu

Rada Slovenského filmového ústavu (SFÚ) od 8. júna 2020 pracuje v novom zložení, jej dvoch nových členov vymenovala ministerka kultúry SR Natália Milanová.

Novým vedúcim Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku je bývalý novinár

Od 1.júla má Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku nového vedúceho. Stal sa ním dlhoročný zamestnanec EP a bývalý novinár Robert Sermek.

Spoločnosť Xerox má nového šéfa pre Slovensko a ČR

Spoločnosť Xerox menovala nového generálneho riaditeľa pre Českú republiku a Slovensko. Od 1. júla je ním Peter Halmo, ktorý predtým pôsobil na pozícii riaditeľa slovenského pobočky a priameho predaja v Českej republike a na Slovensku.