Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program Foto: STÚ

Na Istrobote budú roboty-stopáry aj lietajúce drony, pozrite si program

18.04.2016 12:14 | Tlačové správy | STÚ

Tradičná súťaž Istrobot sa uskutoční aj v tomto roku v Mlynskej doline na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Príďte sa pozrieť na originálne výkony robotov a ich tvorcov v sobotu 23. apríla 2016.

Podujatie ISTROBOT je tradičným stretnutím nadšencov robotiky zo Slovenska i blízkeho zahraničia. Všetci sa zídu už šestnásty krát na súťaži v ktorej predstavia verejnosti roboty, ktoré sami zostrojili a naprogramovali.

"V tomto roku sme veľmi zvedaví, ako sa bude dariť súťažiacim v ketegórii lietajúcich robotov – dronov. Vlani, v pilotnom ročníku, bolo dovolené riadiť stroj aj diaľkovým ovládaním, ale tento rok už očakávame aspoň nesmelé pokusy o autonómny let bez zásahu človeka. Úloha spočíva v prelete dráhy s troma prekážkami," približuje novú súťažnú kategóriu Richard Balogh zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem tejto novinky budú na Istrobote znova súťažiť roboty v kategóriách Stopár, Myš v bludisku, V sklade Kečupu a vo Voľnej jazde, kde fantázia autorov nepozná hraníc. Vlani najväčší záujem divákov vyvolali dva humanoidné robotické projekty. Robotický oblek Iron Patriot vyniesol autorovi Martinovi Zimanovi dokonca cenu poroty. Druhý humanoidný robot Alex InMoov Andreja Paulinyho bol celý vytlačený na 3D tlačiarni. Divákov zasa najviac pobavila robotická lampa s názvom MráčiQ. Okrem funkcie nastaviteľného svietidla zvlhčuje vzduch, vyrába izbovú búrku a prípadne rozprašuje príjemnú vanilkovú arómu. Ovládať sa dá mobilným telefónom, alebo aj obyčajným tlesknutím, na základe ktorého sa presunie na miesto, z ktorého môže svojmu majiteľovi najlepšie posvietiť. Podobné fantastické projekty určite uvidíte aj tento rok.

V kategórií Stopár súťažia roboty a ich konštruktéri o to, kto najrýchlejšie prekoná trať plnú prekážok. V kategórií Myš v bludisku treba prejsť čo najrýchlejšie bludisko. Robot musí nájsť cestu sám a najľahšie riešenie – nechať ho používať známe pravidlo pravej či ľavej ruky, neznamená najkratšiu cestu. V sklade kečupu súťažia dva roboty o to, ktorý najskôr pozberá plechovky.

Istrobot však nie sú len súťaže konštruktorov, ale aj prehliadka študentskej kreativity a zručnosti. Študenti a doktorandi z FEI STU predvedú, čo všetko dokázali vytvoriť v rámci svojich výskumných projektov.

Zaraďte Istrobot v sobotu 23. 4. do svojho programu a zastavte sa na Fakulte elektrotechniky a informatiky STU v Mlynskej doline. Dopoludnia (10:00 – 12:00) sú na programe kvalifikačné jazdy a popoludní (14:00 – 16:00) finále tých najlepších.

Hotel Kyjev sa zmenil, svietili na ňom nápisy v ruštine (VIDEO)

Autentické odkazy okupantom z augusta 1968 osvietili nočnú Bratislavu.

Vyhlásenie novinárov a vydavateľov: Nedovolíme, aby sa zabudlo na Jána a Martinu

Polroka po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej podpísalo niekoľko stoviek slovenských novinárov a vydavateľov toto vyhlásenie.

Niekoľko sôch v Bratislave a Prahe niekto v noci obliekol do neobvyklých šiat

Sochu ženy pri malej fontánke na rohu Karadžičovej a Záhradníckej ulice v Bratislave neraz zdobí neobvyklé oblečenie. V zime to je čiapka a na jeseň jej zvyčajne niekto dá na nohy ponožky. Tentokrát neostalo len pri týchto doplnkoch.

Ako na porovnanie poskytovateľov pevného internetu na Slovensku?

Cena, rýchlosť sťahovania a odosielania alebo dĺžka viazanosti... Kritériá pri výbere domáceho internetu sú jasné, no konečná voľba nemusí byť jednoduchá ani pre technicky zdatnejších zákazníkov.

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva za šírenie dezinformácií

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo zástupcu (Chargé d´affaires) Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, kvôli vyjadreniam na facebooku.

Jaromír Soukup vo svojich reláciách porušoval zákon, rozhodla rada

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poslala TV Barrandov pět upozornění na porušení zákona kvůli pořadům vlastníka televize Jaromíra Soukupa.

Kovačič Hanzelová mieri do SME. S ňou aj ďalší z RTVS

Bývalá redaktorka RTVS Zuzana Kovačič Hanzelová má už takmer novú prácu. S ňou aj bývalý vedúci vydania Správ RTVS Jozef Matej a ďalší ľudia.

Andrej Kiska požiadal o mimoriadne vystúpenie v televízii

Prezident Andrej Kiska požiadal na 21. augusta o mimoriadnej vystúpenie v RTVS .

Orange spustil vlastnú satelitnú službu Orange TV

Orange TV je dostupná aj cez satelit a internet.

350 denníkov dnes vyšlo so špeciálnym úvodníkom, v ktorom sa ohradzujú voči Trumpovi (VIDEO)

Takmer 350 denníkov dnes zverejnilo úvodník, v ktorom sa ohradzujú proti útokom amerického prezidenta Donalda Trumpa na médiá a v ktorom zároveň bránia slobodu tlače.