MZV sa ostro ohradilo proti pokusom ruských médií falšovať našu históriu o roku 1968

MZV sa ostro ohradilo proti pokusom ruských médií falšovať našu históriu o roku 1968

 Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo ostrú reakciu na článok na ruskom armádnom webe, ktorý obhajuje sovietsku intervenciu do Československa v roku 1968.

 Televízna stanica Ministerstva obrany Ruskej federácie Zvezda na svojom portáli zverejnila článok "Československo by malo byť vďačné ZSSR za rok 1968: história Pražskej jari". Autor článku Leonid Maslovskij tvrdí, že "vstup vojsk do Československa (v roku 1968) nedovolil Západu uskutočniť štátny prevrat podľa technológie uskutočnené za 'zamatových' revolúcií a zachoval na viac ako 20 rokov život v mieri za súhlasu všetkých národov Varšavskej zmluvy" . Za taký čin by podľa Maslovského malo byť Československo Sovietskemu zväzu vďačné.

Ministerstvo zahraničných vecí SR odmieta opakujúce sa pokusy ruských médií o falzifikáciu historických udalostí spojených s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968.

„Za ešte závažnejší problém považujeme falšovanie histórie okupácie Československa v časopise "Na bojevom postu", ktorý publikoval propagandistický článok plukovníka Safronova a podplukovníka Makojeva. Je zarážajúce, že už aj v oficiálnom tlačovom orgáne Federálnej služby vojsk národnej gardy Ruskej federácie dochádza k zverejňovaniu účelových dezinformácií," píše vo vyhlásení MZV.

Podrobnosti: Ruský štátny web chváli sovietsku inváziu do Československa

Ministerstvo ostro odsudzuje všetky snahy o prepisovanie minulosti a deformovanie historickej pravdy o tejto temnej kapitole slovensko-ruských vzťahov." Vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa a následná vojenská okupácia boli flagrantným porušením základných princípov medzinárodného práva, viedli k prehĺbeniu totalitného režimu porušujúceho ľudské práva, a spôsobili utrpenie veľkému počtu ľudí," píše MZV.

Voči článku sa ohradila aj česká strana. „Článok je činom novinárskeho šialenca s vylízaným mozgom," povedal český prezident Miloš Zeman, ktorý je práve teraz na štátnej návšteve Ruska.

Od článku sa dnes dištancoval aj ruský premiér Dmitrij Medvedev. Vyhlásil, že text neodráža stanovisko ruského vedenia a je osobným názorom autora. Medvedeva o vyjadrenie požiadal český prezident Miloš Zeman, ktorý sa s ním dnes zišiel.

Autor článku Maslovskij (61) pôsobil podľa zdrojov dostupných na internete ako zástupca generálneho riaditeľa jednej z ruských leteckých tovární. Publikoval napríklad články s názvom Ako (Veľká) októbrová revolúcia 1917 zachránila a zachovala Rusko, Skreslená historická pravda o ZSSR.

Kontroverzný článok dnes na webe dostupný nie je. Redakcia serveru dnes najprv oznámila, že jej web slúži ako fórum pre vyjadrenie rôznych názorov, neskôr sa vedenie webu ospravedlnilo.