Záverečná správa a stanovisko Etickej komisie APR SR v prípade agentúry PR Clinic

24.01.2019 20:50 | Tlačové správy | APR SR

Etická komisia je zriadená ako ad hoc komisia APRSR podľa čl. XI ods. 11.1. Stanov APRSR rozhodnutím valného zhromaždenia APRSR na účely posúdenia otázky súvisiacej s dodržiavaním etických kódexov v oblasti PR a informácií vydaných 25.10.2018 v Denníku N.

Popis problému, ktorý posudzovala etická komisia:
25.10. 2018 vydal Denník N článok „Čo majú spoločné AAA auto, obhajcovia hazardu a politika Martin Borguľa? Všetkých podporujú falošní diskutéri,“ ktorého autorom je Filip Struhárik. V uvedenej reportáži sa pojednávalo o tomto fenoméne nielen v politickej oblasti a predvolebnej kampani, ale z používania neetických a neférových PR praktík falošných účtov na Facebooku na vytváranie lepšieho imidžu komerčných spoločností a firiem bola obvinená PR agentúra – PR CLINIC. Tá podozrenia z nekalých a neetických PR praktík v bezprostrednom vyhlásení odmietla.
Vzhľadom na podozrenia z porušenia etických PR kódexov, ktoré sa členské agentúry zaviazali dodržiavať, bola zvolená Etická komisia APR SR, ktorej úlohou bolo posúdiť či ne/došlo k porušeniu týchto etických kódexov.

Oslovené strany, ktoré sa k problému vyjadrili:
• Agentúra PR Clinic
• Klienti spomínaní v článku
• Redaktor Denník N – Filip Struhárik
• Externí nezávislí odborníci

Závery Etickej komisie APRSR:
Členské agentúry APR SR sa v podnikaní dlhodobo riadia medzinárodnými štandardami ICCO (International Communications Consultancy Organisation), a to špecificky tzv. Štokholmským ICCO kódexom a Helsinským ICCO kódexom.

Z analýzy situácie vyplývajú tieto etické pochybenia:
1. Agentúra PR Clinic odmietla v článku prepojenia na falošné účty spomínajúce v článku. Existenciu falošných profilov však potvrdila PR Clinic minimálne v jednom prípade pre zadávateľa (Plzenský Prazdroj). Podľa názoru Etickej komisie ide o porušenie článkov 6 a 7 Helsinského ICCO kódexu, keďže si PR konzultant vytvoril a aktívne pracoval s falošnou identitou.

2. Pri diskusii s novinárom aj členmi APR SR zástupcovia spoločnosť PR Clinic nevystupovali transparentne a pravdivo. Novinárovi nepodali korektnú a pravdivú informáciu, keďže popreli akékoľvek prepojenie na uvádzané falošné účty v článku. Vinu za situáciu taktiež pripisovali iným subjektom (digitálna agentúra, externisti, Seesame), ktoré mali byť zodpovedné za danú situáciu. Tým porušili článok 2 Helsinského ICCO kódexu a článok o Integrite informácií Štokholmského ICCO kódexu.

3. PR Clinic dostatočne nepreukázal, že na projekte riadenia falošných účtov nemal ekonomický benefit. Podľa názoru Etickej komisie ide o porušenie článkov 6 a 7 Helsinského ICCO kódexu, keďže v PR Clinic pravdepodobne vedeli o nekalých praktikách, nepodnikli adekvátne kroky na zastavenie tejto služby a ekonomicky z nej profitovali.

Citované články:
Článok 2, Helsinský ICCO kódex: Neklamať, čestne a transparentne vystupovať voči zamestnancom, kolegom, klientom, médiám, štátnym inštitúciám a verejnosti. (Originál: To respect the truth, dealing honestly and transparently with employees, colleagues, clients, the media, government and the public)
Článok o Integrite informácií, Štokholmský ICCO kódex: PR agentúry nesmú vedome zavádzať cieľové skupiny ako vo veci faktických informácií, tak ani vo veci záujmu klienta. PR agentúry musia urobiť maximum pre správnosť a presnosť informácie, s ktorou pracujú. (preklad prevzatý zo stránky APR SR)
Článok 6, Helsinský ICCO kódex: PR profesionáli si musia byť vedomí záujmov rozličných skupín a nesmú sa zapojiť do zavádzajúcich praktík, ako je napríklad vytváranie falošných profilov. (To be forthcoming about sponsors of causes and interests and never engage in misleading practices such as astroturfing)
*Poznámka: astroturfing je nový výraz označujúci praktiky falošných diskutérov. (the deceptive practice of presenting an orchestrated marketing or public relations campaign in the guise of unsolicited comments from members of the public)
Článok 7, Helsinský ICCO kódex: PR profesionáli sa nikdy vedome nezapoja do tvorby a šírenia falošných správ. (To never engage in the creation of or knowingly circulate fake news)

Použité zdroje:
Etický kódex APR SR
Štokholmský ICCO kódex
Helsinský ICCO kódex

Bratislava, 13. 12. 2018

K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

1. K vražde novinárky sa prihlásila Nová IRA

K zodpovednosti za vraždu novinárky Lýry McKeeovej pri nepokojoch v severoírskom meste Londonderry sa dnes prihlásila radikálna republikánska organizácie Nová IRA.

2. PRIESKUM: Zverejnili poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia mandátov v budúcom Európskom parlamente

Európsky parlament zverejnil štvrtú a poslednú predvolebnú projekciu rozdelenia 751 poslaneckých kresiel v povolebnom pléne EP založenú na vnútroštátnych prieskumoch.

MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

3. MS mimo mantinelov: Chápeme, že hokej je viac ako hra (VIDEO)

Spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je oficiálnym partnerom MS v hokeji 2019, prichádza s novou imidžovou kampaňou. Odohráva sa v prostredí bratislavskej školy, kde vládne šikana. Deťom pri nej pomáha súdržnosť a vzájomná pomoc, ktoré poznajú zo športu.

Kniha, ktorá letí už desaťročia

4. Kniha, ktorá letí už desaťročia

Jeden z najpopulárnejších amerických povojnových románov. Klasika modernej literatúry, ktorú si treba prečítať. Román Kto chytá v žite je svetový fenomén. Salinger ho napísal ešte v roku 1951, no odvtedy ho preložili do takmer všetkých svetových jazykov. Každý rok sa z neho predá okolo 250 000 výtlačkov a doteraz sa predalo 65 miliónov kníh.

Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

5. Vraha bulharskej novinárky odsúdili na 30 rokov

Bulharský súd dnes poslal na 30 rokov za mreže vraha novinárky Viktorie Marinovovej.

Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

6. Zomrel autor hudby k filmom o Vinnetouovi (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel skladateľ filmovej hudby Martin Böttcher, oznámila dnes agentúre DPA jeho dcéra Betsy Schlüterová. Skladateľ zomrel v noci z piatka na sobotu.

Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

7. Mobilné dáta na Slovensku patria k tým najdrahším. Česko je na tom ešte horšie

Zdajú sa vám ceny za mobilný internet privysoké a občas narazíte na ponuky zahraničných operátorov, ktoré sľubujú gigabajty dát doslova za pár eur? Nuž, drahšie služby na Slovensku v porovnaní so zvyškom Európy nemusia byť iba pocitom v návale emócii z ďalšej mesačnej faktúry.

Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

8. Nová verzia Pevnosti Boyard sa bude odohrávať v zábavnom parku (VIDEO)

Francúzsky kanál France 2 chystá pokračovanie obľúbenej televíznej súťaže Kľúče od pevnosti Boyard (Pevnosť Boyard) známej aj slovenským divákom.

Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

9. Polícia v Severnom Írsku zadržala dvoch mladíkov kvôli smrti novinárky

Severoírska polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mladíkov v súvislosti s vraždou 29-ročnej novinárky Lýry McKeeovej počas nepokojov v Londonderry v noci zo štvrtka na piatok. Informovala o tom na svojom webe spravodajská stanica BBC.

Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

10. Na Veľkú noc sa zaobídeme skôr bez chleba ako bez alkoholu

Slovákov sme sa opýtali, čo u nich doma, na veľkonočnom stole, nesmie chýbať. Okrem tradičných jedál sú to aj drinky. Respondenti ich spomínali dokonca častejšie ako chlieb, či vianočku. Napriek tomu, v rámci Európskej únie nepatríme medzi lídrov v týždennej konzumácii alkoholu.