Záverečná správa a stanovisko Etickej komisie APR SR v prípade agentúry PR Clinic

24.01.2019 20:50 | Tlačové správy | APR SR

Etická komisia je zriadená ako ad hoc komisia APRSR podľa čl. XI ods. 11.1. Stanov APRSR rozhodnutím valného zhromaždenia APRSR na účely posúdenia otázky súvisiacej s dodržiavaním etických kódexov v oblasti PR a informácií vydaných 25.10.2018 v Denníku N.

Popis problému, ktorý posudzovala etická komisia:
25.10. 2018 vydal Denník N článok „Čo majú spoločné AAA auto, obhajcovia hazardu a politika Martin Borguľa? Všetkých podporujú falošní diskutéri,“ ktorého autorom je Filip Struhárik. V uvedenej reportáži sa pojednávalo o tomto fenoméne nielen v politickej oblasti a predvolebnej kampani, ale z používania neetických a neférových PR praktík falošných účtov na Facebooku na vytváranie lepšieho imidžu komerčných spoločností a firiem bola obvinená PR agentúra – PR CLINIC. Tá podozrenia z nekalých a neetických PR praktík v bezprostrednom vyhlásení odmietla.
Vzhľadom na podozrenia z porušenia etických PR kódexov, ktoré sa členské agentúry zaviazali dodržiavať, bola zvolená Etická komisia APR SR, ktorej úlohou bolo posúdiť či ne/došlo k porušeniu týchto etických kódexov.

Oslovené strany, ktoré sa k problému vyjadrili:
• Agentúra PR Clinic
• Klienti spomínaní v článku
• Redaktor Denník N – Filip Struhárik
• Externí nezávislí odborníci

Závery Etickej komisie APRSR:
Členské agentúry APR SR sa v podnikaní dlhodobo riadia medzinárodnými štandardami ICCO (International Communications Consultancy Organisation), a to špecificky tzv. Štokholmským ICCO kódexom a Helsinským ICCO kódexom.

Z analýzy situácie vyplývajú tieto etické pochybenia:
1. Agentúra PR Clinic odmietla v článku prepojenia na falošné účty spomínajúce v článku. Existenciu falošných profilov však potvrdila PR Clinic minimálne v jednom prípade pre zadávateľa (Plzenský Prazdroj). Podľa názoru Etickej komisie ide o porušenie článkov 6 a 7 Helsinského ICCO kódexu, keďže si PR konzultant vytvoril a aktívne pracoval s falošnou identitou.

2. Pri diskusii s novinárom aj členmi APR SR zástupcovia spoločnosť PR Clinic nevystupovali transparentne a pravdivo. Novinárovi nepodali korektnú a pravdivú informáciu, keďže popreli akékoľvek prepojenie na uvádzané falošné účty v článku. Vinu za situáciu taktiež pripisovali iným subjektom (digitálna agentúra, externisti, Seesame), ktoré mali byť zodpovedné za danú situáciu. Tým porušili článok 2 Helsinského ICCO kódexu a článok o Integrite informácií Štokholmského ICCO kódexu.

3. PR Clinic dostatočne nepreukázal, že na projekte riadenia falošných účtov nemal ekonomický benefit. Podľa názoru Etickej komisie ide o porušenie článkov 6 a 7 Helsinského ICCO kódexu, keďže v PR Clinic pravdepodobne vedeli o nekalých praktikách, nepodnikli adekvátne kroky na zastavenie tejto služby a ekonomicky z nej profitovali.

Citované články:
Článok 2, Helsinský ICCO kódex: Neklamať, čestne a transparentne vystupovať voči zamestnancom, kolegom, klientom, médiám, štátnym inštitúciám a verejnosti. (Originál: To respect the truth, dealing honestly and transparently with employees, colleagues, clients, the media, government and the public)
Článok o Integrite informácií, Štokholmský ICCO kódex: PR agentúry nesmú vedome zavádzať cieľové skupiny ako vo veci faktických informácií, tak ani vo veci záujmu klienta. PR agentúry musia urobiť maximum pre správnosť a presnosť informácie, s ktorou pracujú. (preklad prevzatý zo stránky APR SR)
Článok 6, Helsinský ICCO kódex: PR profesionáli si musia byť vedomí záujmov rozličných skupín a nesmú sa zapojiť do zavádzajúcich praktík, ako je napríklad vytváranie falošných profilov. (To be forthcoming about sponsors of causes and interests and never engage in misleading practices such as astroturfing)
*Poznámka: astroturfing je nový výraz označujúci praktiky falošných diskutérov. (the deceptive practice of presenting an orchestrated marketing or public relations campaign in the guise of unsolicited comments from members of the public)
Článok 7, Helsinský ICCO kódex: PR profesionáli sa nikdy vedome nezapoja do tvorby a šírenia falošných správ. (To never engage in the creation of or knowingly circulate fake news)

Použité zdroje:
Etický kódex APR SR
Štokholmský ICCO kódex
Helsinský ICCO kódex

Bratislava, 13. 12. 2018

1. Mobilné hry na horúce leto aj daždivé dni: Harry Potter a legendárna strieľačka Doom

Smartfóny v našich vreckách majú stále lepšie displeje, výkonnejší hardvér a silnejšie batérie. Bez veľkého preháňania sa dá povedať, že začínajú poriadne zatápať herným konzolám.

Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

2. Čínska CITIC chce možnosť podielu na kontrole Empresa Media a Médey

Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) posudzuje koncentrácie čínskej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment zo skupiny CITIC a podnikateľa Jaromíra Soukupa pri kontrole spoločností Empresa Media a Médea.

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

3. Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

4. Trend pomáha šíriť dezinformácie Číny

V najnovšom vydaní týždenníka Trend vyšiel neobvyklý PR článok.

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

5. Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.

6. S nepohodlným prokurátorom mali byť zavraždené aj jeho deti a manželka, Ďateľ sa ho snažil spochybniť

S vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vychádzajú na povrch nové obludné skutočnosti.

Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

7. Bauer Media v prípade odškodného pre Havlovú zvažuje opravný prostriedok

Německé nakladatelství Bauer Media zvažuje, zda podá opravný prostředek proti úternímu rozhodnutí pražského vrchního soudu, který přiznal herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun odškodného za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy jí umíral manžel, bývalý prezident Václav Havel.

Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

8. Pozor na podvody pri kúpe zahraničnej dovolenky cez internet

Finančná správa upozorňuje na podvodnú internetovú stránku, ktorá predáva zájazdy do zahraničia.

Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

9. Reuters: Regulátori EÚ skúmajú plány Facebooku na digitálne menu

Protimonopolní regulátori Európskej únie sa rozhodli preskúmať plány americkej internetovej spoločnosti Facebook na vytvorenie novej digitálnej meny.

Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

10. Supertajnú americkú základňu ohrozuje invázia záhadológov z facebooku

Kalifornský záhadológ vyzval na facebooku spriaznených Američanov, aby sa dostavili k supertajnej nevadskej vojenskej základni Area 51, ktorú podozrieva z ukrývania dôkazov o mimozemských civilizáciách. Informovala o tom agentúra Reuters.