Film o tom, ako vyzerá pôrod na Slovensku, ktorý chcela nemocnica stopnúť, je už v kinách

Film o tom, ako vyzerá pôrod na Slovensku, ktorý chcela nemocnica stopnúť, je už v kinách Reprofoto Befor I meet You

  Dokument vznikal v roku 2016 v priestoroch Univerzitnej nemocnice v Bratislave, no vyhrážky nemocnice ho zablokovali na niekoľko mesiacov.

 

 

Nemocnica mala v tom čase certifikát Baby Friendly Hospital. "Po uverejnení traileru sa nám začala vyhrážať nemocnica aj niektorí lekári a žiadali zastavenie filmu," povedala režisérka Zuzana Límová. Od januára do júna tohto roku boli možné len neverejné projekcie.

Dokument Medzi nami (Before I Met You) zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka ich svedectvá. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom. Režisérka vychádzala aj z vlastných skúseností. "Film Medzi nami vznikol preto, aby sme vytvorili priestor na zdieľanie príbehov, ktoré naša spoločnosť nechce počuť. Zdravotnícky systém, ktorý ženám neumožňuje privádzať deti na svet rešpektujúcim spôsobom, sa môže zmeniť len vtedy, ak o tom budeme hovoriť," povedala Límová.

Cez víkend sa dokument dostal do slovenských kín.

Odporúčame aj: Lekár, ktorý sa v dokumente chválil fackovaním žien pri pôrode, v nemocnici skončil

Distribučnú premiéru mal 23. november v bratislavskom kine CINEMAX BORY. Film uvidia aj diváci v ďalších multikinách CINEMAX a vo vyše desiatke jednosálových kín vo väčších či menších mestách. V niektorých sa po projekciách budú konať aj diskusie s autorkou filmu.

"O tom, že film v spoločnosti zarezonoval, svedčí aj množstvo pozvaní na projekcie a diskusie, ktoré dostávame. Vďaka spolupráci s Continental film môžeme dokument uviesť vo veľkých aj menších kinách po celom Slovensku. Bude mi potešením sprevádzať film do niektorých miest aj osobne. Verejné diskusie považujeme za rovnako dôležité ako film samotný, sú priestorom k dialógu medzi rodičmi a zdravotníckym personálom," povedala Zuzana Límová.

Okrem Bratislavy sa premieta aj v ďalších slovenských mestách: Nitra, Dunajská Streda, Lučenec, Šaľa, Šamorín, Sereď, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Skalica, Dubnica nad Váhom, Banská Bystrica, Zvolen, Žilina, Martin, Spišská Nová Ves, Krupina, Liptovský Mikuláš, Košice, Prešov, Poprad, Púchov, Humenné, Trebišov, Galanta, Senec, Stará Ľubovňa, Trstená. V najbližších mesiacoch sa film Medzi nami (Before I Met You) premietne aj v Česku, Chorvátsku a Taliansku, kam autorku pozvali ľudskoprávne a ženské organizácie. Pozvania dostáva filmový štáb aj od odbornej verejnosti, napríklad právnických či zdravotníckych škôl.

"Dodnes dostávame množstvo správ od žien, ale aj mužov, ktorí sa v nemocniciach stretli s nerešpektujúcim prístupom alebo s násilím. Niektoré pôrody sa skončili naozaj tragicky, celoživotnými následkami alebo smrťou matky či dieťatka. Sme rady, že sme naším filmom pomohli vytvoriť priestor na vyslovenie príbehov, s ktorými sa rodičia doteraz vyrovnávali sami. Neprestáva nás udivovať sila žien a ich schopnosť prežiť. Veríme, že ich hlasy budú konečne vypočuté a kompetentní príjmu potrebné opatrenia, aby sa takéto prípady nemuseli opakovať," povedala Límová.

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo, že vytvorí pracovnú skupinu, ktorá navrhne systémové riešenia.