RTVS vysiela koncerty Slovensko Advent 2015. Prinášame podrobnosti

RTVS vysiela koncerty Slovensko Advent 2015. Prinášame podrobnosti Foto: RTVS

Jana Kirschner, Billy Barman, Mukatado, Le Payaco, Hot Serenaders, Peter Janku a mnoho ďalších spevákov koncertujú počas adventu v programe RTVS.

 

 

RTVS na Dvojke ponúka 15 koncertov naprieč Slovenskom, prvý bol z Košíc, posledný bude z Bratislavy. Zvukovú reprízu uvedie ďalší deň Rádio Slovensko.

V jedinečných historických priestoroch a renovovaných priemyselných pamiatkach sa predstaví 15 slovenských umelcov spolu s desiatkami zaujímavých hostí  zo sveta kultúry, športu a vzdelávania.
Každý prenos je venovaný jednej z pätnástich neziskových organizácií, ktorej bude odovzdaný výťažok z výnosov zo vstupného.

30.11. KOŠICE TABAČKA - ŠTEFAN MARGITA
Moderátor: PIŠTA VANDAL
Občianske združenie BONA FIDE je nezávislé kultúrne centrum pre podporu a rozvoj súčasných umení pôsobiace na východnom Slovensku v Košiciach. Od roku 1994 ponúka na scéne súčasného umenia ucelenú dramaturgiu zameranú na všetky druhy umenia /hudba, divadlo, tanec, film, výtvarné umenie, multimédiá/. V tomto roku otvorili nové kultúrne centrum – Tabačka Kulturfabrik

Web: http://bonafide-oz.org/

1.12. PREŠOV DIVADLO JONÁŠA ZÁBORSKÉHO (Historická budova) - MONIKA KANDRÁČOVÁ A KANDRÁČOVCI
Moderátor: SOŇA MULLEROVÁ
Poslaním občianskeho združenia ZOM Prešov je mnohostranná pomoc (vzdelávanie, bývanie, doprava, zamestnanie a pod.) ľuďom so zdravotným postihnutím, s dôrazom na mládež s telesným hendikepom. Združenie má štatút chránenej dielne, kde zamestnáva pracovníkov na chránených pracovných miestach.
Web: http://www.zompresov.sk/

2.12. LEVOČA MESTSKÉ DIVADLO - ADAM ĎURICA
Moderátorka: JARKA HARGAŠOVÁ
Detstvo deťom je občianske združenie, ktoré založili "učiteľky z Dobšinej". Prvým projektom je vybudovanie rodičovského centra pre maloletých a mladistvých rodičov a ich deti v Dobšinej.
Web: https://www.facebook.com/DetstvoDetom

3.12. RUŽOMBEROK SYNAGÓGA - MUKATADO
Moderátor: SOŇA MULLEROVÁ
Združenie sclerosis multiplex Nádej pomáha osobám s ochorením sclerosis multiplex. Samotní zakladatelia sú nositeľmi tejto choroby. Združuje osoby, ktorým bola diagnostikovaná táto nevyliečiteľná choroba a ich priateľov a rodinných príslušníkov.

Web: www.sclerosis-multiplex.sk

4.12. BYTČA SOBÁŠNY PALÁC JAZZOVÉ TRIO – GREGUŠOVÁ, JONÁŠ, NIKITIN
Moderátor: PIŠTA VANDAL
Občianske združenie Človek v ohrození je nezisková, mimovládna organizácia, založená na Slovensku v roku 1999. Poslaním občianskeho združenia je účinne pomáhať ľuďom, ktorí trpia dôsledkami vojnových konfliktov, prírodných katastrof a autoritárskych režimov. Vzdelávacími a osvetovými aktivitami na Slovensku sa snažia prispieť k budovaniu otvorenej, tolerantnej a solidárnej spoločnosti.

Web: http://www.clovekvohrozeni.sk/sk/

7.12. BANSKÁ BYSTRICA ROBOTNÍCKY DOM - MARCELA LAIFEROVÁ
Moderátorka: SOŇA MULLEROVÁ
Divadlo z Pasáže je profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku pracuje s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. V Banskej Bystrici pôsobí už od roku 1995. V Divadle z Pasáže, v Dennom centre divadla a v Chránenom bývaní v súčasnosti pracuje 24 ľudí, z toho 14 tvorí herecký súbor.
Web: http://www.divadlozpasaze.sk/divadlo/

8.12. VÍGĽAŠ ZÁMOK - KOLLÁROVCI
Moderátorka: JARKA HARGAŠOVÁ
Záhrada – Centrum nezávislej kultúry je nezisková organizácia, ktorá spočiatku fungovala ako neformálne zoskupenie umelcov, kultúrnych manažérov a dobrovoľníkov. Spoločný priestor v historickej časti mesta Banská Bystrica slúži s prestávkami, ako multifunkčné divadelné štúdio s otvorenou dramaturgiou aj ako oddychová zóna v podobe mestského parku, o ktorý sa sezónne starajú dobrovoľníci a dobrovoľníčky. Hlavnou náplňou organizácie je poskytovanie priestoru pre prezentáciu a tvorbu súčasného a komunitného umenia v podobe divadelných a tanečných predstavení, koncertov, festivalov a výstav, ale aj pre vlastnú umeleckú produkciu a vzdelávanie.

Web: http://www.zahradacnk.sk/

9.12. NITRA ŽUPNÝ DOM BRATISLAVA - HOT SERENADERS
Moderátor: PIŠTA VANDAL
Projekt multimediálneho priestoru pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 má ambíciu pozdvihnúť kultúrne povedomie obyvateľov mesta a jeho okolia využitím komunikačného a spoločenského potenciálu podchodu pod Autobusovou stanicou v Topoľčanoch. Nechce byť priestorom uprostred podchodu nečinne čakajúcim na svojho diváka, chce byť živým umením kráčajúcim cez podchod spolu s obyvateľmi mesta a jeho okolia.

Web: http://www.nastupiste.sk/nastupiste-1-12/

10.12. LEVICE SYNAGÓGA - PETER BIČ PROJEKT
Moderátorka: JARKA HARGAŠOVÁ
Liga za ľudské práva je občianske združenie, založené v roku 2005 právnikmi a advokátmi, ktorí sa venujú pomoci cudzincom a utečencom na Slovensku. Cieľom združenia je presadzovanie transparentnej, dôstojnej a zodpovednej migračnej, azylovej a integračnej politiky a snaha o posilňovanie postavenia samotných cudzincov a utečencov.

Web: http://www.hrl.sk/

11.12. HLOHOVEC EMPÍROVÉ DIVADLO - BILLY BARMAN
Moderátor: PIŠTA VANDAL
Liga za duševné zdravie realizuje program na zvládanie stresu v slovenských základných a materských školách. V súčasnosti prebieha v 28 krajinách sveta medzinárodný program, vytvorený britskou organizáciou Partnership for Children nazvaný Zippyho priatelia – Dobré duševné zdravie detí pre život, ktorý je zameraný na podporu duševného zdravia detí. Organizácia Liga za duševné zdravie (LDZ) ho prvýkrát realizuje na Slovensku od júla 2013.

Web: https://www.dusevnezdravie.sk/

14.12. RAJECKÉ TEPLICE HOTEL APHRODITE PALACE - LACO DECZI & CELULA NEW YORK
Moderátorka: SOŇA MULLEROVÁ
Návrat je nezisková organizácia, ktorá od roku 1993 presadzuje a podporuje návrat opustených detí z inštitúcií (detských domovov) do rodín. Aktuálnou témou je liečebná pestúnska starostlivosť pre deti z detských domovov so špeciálnymi potrebami.

Web: http://www.navrat.sk/

15.12. PIEŠŤANY KURSALON - LE PAYACO A SWING SOCIETY ORCHESTRA
Moderátor: PIŠTA VANDAL
Hlavným cieľom združenia AUTIS, o.z. je sociálna a humanitárna starostlivosť o rizikovú skupinu populácie, a to najmä deti s autistickým syndrómom, ich rodičov, ale aj širokú verejnosť. Združenie poskytuje služby v rámci Trenčianskeho autistického centra PRO AUTIS. Okrem škôlky, tento rok otvorili školu pre autistické deti.
Web: http://www.autis.sk/

16.12. SKALICA JEZUITSKÝ KOSTOL SV. FRANTIŠKA XAVERSKÉHO - JANA KIRSCHNER
Moderátorka: JARKA HARGAŠOVÁ
Liga za duševné zdravie je nepolitické, charitatívne, humanitné, neprofesionálne, nezávislé záujmové združenie občanov a právnických osôb a jej cieľom je aktívna podpora duševného zdravia.
Web: https://www.dusevnezdravie.sk/

17.12. TOMÁŠOV ART HOTEL KAŠTIEĽ -  SOŇA HORŇÁKOVÁ A PETER JANKU
Moderátor: SOŇA MULLEROVÁ
Jediná špecifická organizácia na Slovensku (korene siahajú do roku 1968), ktorá združuje deti aj dospelých a ich rodiny so svalovou dystrofiou a inými nervovosvalovými ochoreniami. Svojim členom poskytuje odbornú pomoc aj ľudské zázemie. Snahou organizácie je zmierniť dôsledky rozsiahleho a veľmi vážneho telesného postihnutia. Členom poskytuje adresnú a komplexnú podporu, ktorá reaguje na ich neustále sa meniace potreby v súvislosti s postupným a nezastaviteľným zhoršovaním ochorenia a zdravotného stavu dystrofika.

Web: http://www.omdvsr.sk/

18.12. BRATISLAVA PRIMACIÁLNY PALÁC - JANOSKA ENSEMBLE
Moderátorka: JARKA HARGAŠOVÁ
OZ Vagus vzniklo v roku 2011, založili ho sociálni pracovníci, ktorí dlhodobo pracovali s ľuďmi bez domova. Hlavným cieľom vzniku združenia bolo vytváranie nových a inovatívnych služieb pre ľudí bez domova. Prvou takouto službou bol plánovaný vznik a otvorenie denného centra pre ľudí bez domova v Bratislave, ktoré v tej dobe v neexistovalo. Okrem terénnej sociálnej práce združenie rozbehlo projekt kaviarne Dobre&Dobré, kde zamestnávajú ľudí z ulice, bezdomovcov ako čašníkov.

Web: http://vagus.sk/