Pred RTVS protestovali známe osobnosti, prišli povedať jasné nie fašizmu (FOTO)

Pred RTVS protestovali známe osobnosti, prišli povedať jasné nie fašizmu (FOTO) Historik Kamenec protestuje proti prítomnosti fašistu Uhríka v RTVS Foto: Zabudnuté Slovensko

V predvečer výročia okupácie a pár dní pred výročím SNP verejnoprávna RTVS vytvorila neadekvátny exkluzívny priestor v živom vysielaní pre zástupcov dvoch neonacistických strán, čím sa vysmiala do tváre preživším holokaustu a príbuzným a obetiam fašistickej totality.

Pred budovou Slovenského rozhlasu bol dnes na poludnie tichý protest iniciatívy Zabudnuté Slovensko proti pozvaniu politikov ĽSNS a Republika do diskusnej relácie Sobotné dialógy. Do svojej hlavnej politickej diskusnej relácie dramaturgia RTVS pozvala debatovať predsedu hnutia Republika Milana Uhríka a poslanca strany Kotlebovci - ĽS NS Mareka Kotlebu. Protestu sa zúčastnili novinári, známy historik, preživší holokaustu a ďalší odporcovia oboch totalít, fašistickej aj komunistickej.

Foto: Zabudnuté Slovensko

"Pozvanie politikov strán, ktoré sa nikdy jasne nedištancovali od prejavov extrémizmu vo svojich radoch, považujeme za ďalší prejav nebezpečného trendu ich pokračujúcej legitimizácie v slovenskej politike a spoločnosti. Po septembrových voľbách hrozí účasť týchto síl nielen v parlamente, ale aj vo vláde," píše vo vyhlásení Iniciatíva Zabudnuté Slovensko novinára Andreja Bána a Michala Karaka. „Za poburujúci považujeme aj fakt, že diskusia s predstaviteľmi Republiky a ĽSNS bude v RTVS v predvečer výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy v auguste ´68. Slovenskí extrémisti dnes, skryto aj otvorene, podporujú podobný akt, ruskú agresiu na Ukrajine.“

Foto: Zabudnuté Slovensko

 Tichého protestu sa zúčastnil známy historik Ivan Kamenec, ktorý je expertom na vojnový Slovenský štát a holokaust, preživší holokaustu ako 93-ročná pani Eva Mosnakova, profesor Pavel Traubner, ale aj filozof Egon Gal, signatárka Charty 77 Kyra Matustik, novinárka Soňa Garfášová, ktorá sa venuje zločinom komunizmu a fašizmu a ďalší odporcovia oboch totalít, fašistickej aj komunistickej.

Milan Uhrík, ktorý prešiel okolo protestujúcich, sa svojho času odmietol k holokaustu vyjadriť s argumentom, že vtedy nežil a nie je historik, tak bude mať príležitosť sa dovzdelať. Strana ĽSNS, v ktorej dlhé roky pôsobil, zreteľne používala symboly režimu vojnového Slovenského štátu.

Podrobnosti: Pozrite sa, ako vyzerá fašistická symbolika Kotlebovej strany ĽSNS

V prípade hlavnej politickej diskusie na Jednotke v O 5 minút 12 majú zajtra priestor tiež dve názorovo blízke strany - Robert Kaliňák zo Smeru a Erik Tomáš z Hlasu. 

Na otázky Omediach.com, na základe čoho dramaturgia RTVS v súčasnej politickej situácii vyberá hostí do hlavnej diskusnej relácie, hovorkyňa RTVS od včera neodpovedala.

Aktualizácia o stanovisko RTVS 20.8. 2023: "RTVS netradične odštartovala politické diskusie už v auguste, pričom avizovala, že ide o „mimoriadne letné vydania“ politických diskusných relácií Sobotné dialógy a O 5 minút 12, ktoré sa venujú jesenným voľbám. Dramaturgický zámer od začiatku súvisel s nadchádzajúcou volebnou jeseňou a program bola pripravený a naplánovaný v predstihu. RTVS sa rozhodla vždy dať pri jednom diskusnom stole priestor politickým subjektom ktoré sú si programovo a ideovo blízke, presadzujú podobné politiky a dlhodobo oslovujú podobného voliča. Napr. 12.8. sa v Sobotných dialógoch stretli predseda strany Mikuláš Dzurinda (Modrí, Most – Híd), predseda strany Krisztián Forró (Szövetség - Aliancia), predseda strany Zsolt Simon (MF, ODS, ZR, RK, DS).Účasť pozvaných predstaviteľov bola vzhľadom na dovolenkové obdobie vopred dohodnutá," napísala hovorkyňa RTVS Zuzana Vicelová.