Správy v češtine v slovenskom rádiu viacerých pobúrili

Správy v češtine v slovenskom rádiu viacerých pobúrili Foto: Best FM

Rádio Best FM sa pred niekoľkými dňami svojim poslucháčom pochválilo, že do tímu spravodajcov pribudol David Mimra, ktorý číta správy vo svojom rodnom jazyku - v češtine.

 


Mimora je aj reportérom JOJ. Rádio ostalo prekvapené negatívnymi reakciami: „Môj názor je, na Slovensku po slovensky. Nemám nič proti nemu ani proti českému národu ale neviem či by to v CR akceptovali, keby hovoril Slovák po slovensky. Viď Šinkorovú vo VIP správach na Prime." Alebo: „Čo je toto za nápad v slovenskom rádiu české správy správy prelaďujem na iné rádio škoda."

 Aj v českých médiách sú slovenskí moderátori.

Aj keď na Slovensku platí prísny jazykový zákon z čias mečiarizmu, čeština by nemala byť problém.

„Podľa zákona o štátnom jazyku sa vysielanie rozhlasovej a televíznej programovej služby na území SR uskutočňuje v štátnom jazyku okrem vymedzených prípadov, ktorými je o i. aj vysielanie pôvodných jazykových prejavov jednotlivých osôb v jazyku spĺňajúcom požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka zaradených do spravodajských, publicistických a zábavných televíznych relácií alebo rozhlasových relácií," povedala pre Omédiách.com Lucia Jelčová, hovorkyňa rady.

Podľa výkladu ministerstva kultúry český jazyk je jazykom spĺňajúcim požiadavku základnej zrozumiteľnosti z hľadiska štátneho jazyka. „Z čoho vyplýva, že vysielanie príspevkov po česky hovoriaceho redaktora v spravodajskej relácii rádia Best FM nie je porušením zákona," dodala Jelčová.

"Rádio Best FM sa vo svojom vysielaní zameriava najmä na 80-te roky, teda obdobie, keď existovalo Československo a čeština bola súčasťou každodenného života. Chceme aj takto prispieť k lepšiemu porozumeniu kedysi tak blízkeho jazyka aj pre mladšiu generáciu, keďže sme presvedčení, že čeština bude obohatením každého kultúrneho človeka," povedal manažér rádia Richard Dírer.