Voľby v Poľsku: Na stretnutiach s Reportérmi bez hraníc sa kandidáti zaviazali k reformám slobody médií

Voľby v Poľsku: Na stretnutiach s Reportérmi bez hraníc sa kandidáti zaviazali k reformám slobody médií Ilustr. foto: Omediach.com

Krátko pred dôležitými voľbami, ktoré sa uskutočnia v Poľsku tento víkend 15. októbra, medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila 15 odporúčaní týkajúcich sa slobody tlače, ktoré boli vypracované v spolupráci s poľskými odborníkmi a médiami. V reakcii na výzvu RSF sa vplyvná politička Právo a spravodlivosť zaviazala vo svojej strane obhajovať dekriminalizáciu ohovárania, kým bývalý ombudsman kandidujúci za Občiansku koalíciu prisľúbil, že sa bude snažiť o hĺbkovú reformu verejnoprávnych médií.

Žiadne priame prenosy zo stretnutí opozície, prevažne negatívne spravodajstvo o jej konaní a prednostné spracovanie predvolebných videí vládnych strán. Hoci poľský zákon o vysielaní zaväzuje verejnoprávnu televíziu TVP rešpektovať vo svojom programe „pluralizmus, nestrannosť, vyváženosť a nezávislosť“, priebežná správa pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z 29. septembra nastoľuje otázku „silnej zaujatosti v prospech vládnucej strany a jej politiky“, informujú RSF v tlačovej správe.

Keďže nezávislé médiá, ako je najväčší súkromný kanál v strednej Európe, TVN, majú problémy s poskytovaním spravodajstva o kampani pred všeobecnými voľbami 15. októbra, ich spravodajstvo je poznačené nedostatočným prístupom k vládnym politikom. Ide o vrchol dlhodobých systematických útokov na ich nezávislosť. Zatiaľ čo právo na informácie je v období pred voľbami, ktoré určia zloženie budúcej vlády, naďalej v obkľúčení, Národná rada pre vysielanie a retransmisiu (KRRiT) si neplní svoju zákonnú povinnosť chrániť nezávislosť a pluralitu médií.

„Súčasná vláda udržiavala začarovaný kruh polarizácie. Po prevzatí úplnej kontroly nad verejnoprávnymi médiami stigmatizuje súkromné ​​médiá, ktorých odpor sa potom využíva ako zámienka na ďalšie politické tlaky na celú mediálnu scénu. Nahrádzanie práva na informácie propagandou podkopáva spravodlivosť poľských volieb, ako aj medzinárodné postavenie krajiny. Zlepšením slobody tlače podľa našich odporúčaní môže Poľsko získať späť miesto, ktoré si jeho ľudia zaslúžia: demokratické centrum Európy," povedal vedúci oddelenia pre EÚ a Balkán v RSF Pavol Szalai.

Počas svojej misie vo Varšave od 2. do 5. októbra Pavol Szalai diskutoval o odporúčaniach – zameraných na posilnenie nezávislosti verejných a súkromných médií a ochranu novinárov pred právnymi a fyzickými hrozbami – s poprednými médiami a politickými stranami. „ Zneužívajúce súdne spory (SLAPP) sú existujúcim problémom slobody tlače v Poľsku,“ uznala vplyvná poslankyňa parlamentu za Právo a spravodlivosť (PiS) Joanna Lichocka. „Som proti trestom odňatia slobody pre novinárov za ohováranie. Budem sa v PiS zasadzovať za legislatívu dekriminalizujúcu ohováranie,“ dodala poslankyňa v reakcii na výzvu RSF.

„Poľské verejnoprávne médiá a dozorné inštitúcie potrebujú systémovú reformu, ktorá poskytne záruky ich nezávislosti od vlády. Politický vplyv pri výbere vedenia verejnoprávnych médií by sa mal znížiť v prospech zapojenia občianskej spoločnosti a odborníkov," povedal predstaviteľ opozičnej Občianskej koalície Adam Bodnar na stretnutí s RSF.

Organizácia diskutovala o svojich návrhoch aj s opozičnými lídrami z centristickej koalície Poľsko 2050 a zo strany Ľavica, ktorí v prípade vstupu do vlády prejavili ochotu uskutočniť reformy slobody médií.

Odporúčania RSF –​​ vypracované v spolupráci s poľskými odborníkmi a adresované budúcej vláde – sa zameriavajú na hĺbkovú a široko konzultovanú reformu verejných médií, rovnaké podmienky na trhu a prístup k informáciám pre súkromné ​​a verejnoprávne médiá, opatrenia proti zneužívajúcim žalobám, ako aj záruky bezpečnosti a práv novinárov.

Spomedzi 180 krajín vo World Press Freedom Index RSF je Poľsko na 57. mieste, čo je piate najhoršie miesto v Európskej únii.