Približne 30 poľských médií protestuje proti vykázaniu novinárov od hranice s Bieloruskom (VIDEO)

Približne 30 poľských médií protestuje proti vykázaniu novinárov od hranice s Bieloruskom (VIDEO) Reprofoto TVN24

Redakcia asi 30 médií v Poľsku protestujú proti tomu, že poľské úrady zakázali ich novinárom pracovať v poľsko-bieloruskom pohraničí.

V zóne pozdĺž hranice medzi oboma krajinami prezident začiatkom mesiaca vyhlásil výnimočný stav, o ktorý požiadala vláda, ktorá argumentuje náporom migrantov prichádzajúcich cez Bielorusko. Súčasťou opatrení je aj zákaz práce novinárov a mimovládnych organizácií.

Vo vyhlásení nazvanom Novinári na hranici zástupcovia redakcií a novinárskych organizácií uvádzajú, že "krok úradov je v rozpore s princípom slobody prejavu a ide aj o sťažovanie novinárskej práce a potláčanie kritiky zo strany tlače, čo je proti mediálnym zákonom". Polícia a pohraničiari pracujú na poľsko-bieloruskej hranici bez kontroly zo strany médií a k verejnosti sa nedostávajú nezávislé informácie na politikoch, uvádzajú zástupcovia redakcií. Pripomínajú, že aj poľský ombudsman zdôraznil, že prítomnosť novinárov je mimoriadne opodstatnená v situáciách, ktoré "bezprostredne súvisia so základnými ľudskými právami". Vyzývajú preto vládu, aby zmenila súčasné nariadenie a do oblasti, kde platí výnimočný stav, pustila novinárov.

K vyhláseniu sa pripojili denníky Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita alebo Dziennik Gazeta Prawna, internetové portály onet.pl a gazeta.pl, niekoľko súkromných rozhlasových staníc, spravodajská televízia TVN24 a aj redakcie týždenníkov Polityka, Newsweek či Tygodnik Powszechny.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyhlásila v súvislosti so zákazom práce novinárov v oblasti pri hraniciach s Bieloruskom v Poľsku "núdzový stav slobodu tlače".

Poľsko sa od nástupu národno-konzervatívneho Práva a spravodlivosti k moci v roku 2015 v rebríčku slobody médií Reportérov bez hraníc prepadlo z 18. na 64. miesto.